Medovo-makové rezy s citrónovým krémom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 19. augusta 2017

Náš sviatočný zákusok. Tentoraz som piekla medové rezy s makom. Plnila som citrónovým krémom.

20
porcií
60 minút
príprava
4x7 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
70 g
150 g
1 PL
1 ks
4 PL
1 KL
50 g
Krém:
1 l
3 ks
2 PL
250 g
250 g
2 ks
1 ks
200 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Do rajnice som dala maslo, cukor, med a nad parou som nechala roztopiť. Keď sa všetko roztopilo, pridala som smotanu, žltok a sódu a zmiešala. Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som štipku soli a v malých dávkach som vmiešavala k múke medovú hmotu.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do poslednej dávky som pridala aj celý mak.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu som zmiesila a poriadne vypracovala nelepivé cesto. Potom som ho rozvážila na 4 rovnaké časti, zakryla kuchynskou útierkou a nechala som odpočívať pol hodinu na doske.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si krém. Väčšiu časť mlieka som dala variť na sporák. V menšej časti som rozmiešala pudingy, krupicovú kašu a vanilkový cukor. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala chladiť. Maslo s cukrom som vyšľahala do peny a po lyžici som pridávala vychladnutú kašu.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Napokon som do krému pridala citrónovú kôru strúhanú, šťavu aj rumový extrakt.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém som rozdelila na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odpočinuté medové cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. Cesto som popichala vidličkou. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 7 min. Upečené pláty som nechala chladiť na sebe poukladané na mriežke.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na podnos som uložila prvý plát cesta. Natrela som ho horúcim džemom.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď džem vychladol natrela som naň tretinu krému.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uložila som druhý plát a postupovala som presne tak ako pri prvom. Natrela džemom a potom krémom. Napokon som položila posledný plát cesta, koláč som zaťažila 3 kg cukru a nechala odpočívať v chladničke do rána.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nakrájala som ho horúcim nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Medovo-makové rezy s citrónovým krémom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Krásný nápad, jemných chutí a kouzelného vzhledu, perfektní postup, fota, rez. Jsi šikulka, milá @Izi ! Hned bych dala testovací vzorek.
sracz
... ja sa budem opakovať, Izka milá, ale to je tak, ako aj so všetkými Tvojimi "perfiš" sladkosťami: "Ak dokonalý rez do kabelky, nakupuj u Izabellky"! Buď fit!!!
jojino
@Kikusiatko1507 (19.8.2017 19:55)

Ty si nechodila do školy? Snáď nechceš, aby ti to vyrátala @Izabela ? Predsa ti dala rozmer plechu, na ktorom to robila. To znamená, že každý absolvent ZŚ by si mal dokázať vypočítať a prispôsobiť množstvo surovín k rozmeru svoej formy.
sracz
@Kikusiatko1507 (19.8.2017 19:55)

Srdečne pozdravujem a dovolím si prepočet, dúfam, že milú @Izabella929 týmto nenahnevám! Ako východzí rozmer beriem výšku Tvojej formy na tortu a výšku Izkineho pekáča, u obidvoch rovnakú, teda 70 mm. Potom, pre obsah (objem) pekáča podľa @Izabella929 , O pekáča = a.b.c => 270 . 350 . 70 = 6 615 ml a pre obsah (objem) Tvojej formy na tortu platí, O valca = π.r2 . v => 3,14 . 16 900 . 70 = 3 716 ml (r2 = polomer na druhú, PC indexy nerešpektuje). Takže ako vidíč obsah Izkineho pekáča je dvojnásobok Tvojej formy, čiže stačí zo všetkých ingrediencií na "izka rezy" použiť približne polovicu. Ciao a nech sa Ti dobre pečie.
haji
@Kikusiatko1507 (19.8.2017 19:55)
Odhadem levého oka - 2/3 gramáže originál receptu, u lžiček a lžíc odhad /necelé/ a vejce menší. Udělej si zápis, včetně poznámek pro příště /- práce s těstem, hustota krému, jestli jsi měla těsto vysoké, krému málo, nebo naopak/. V další vlně buď přidáš nebo ubereš. Uvidíš, jak ti to půjde a bude ukazovat. Držím pěsti. Také se naskýtá varianta použít variantu menšího průměru dortové formy a jít do poloviny gramáže základního receptu. Ať se daří!
izabella929
@kikusiatko1507 ,nič netreba prepočítavať..z tejto dávky cesta a krému ti vyjde približne 6 koliesok...cesto vymiesiť, vyvaľkať a opakom formy vykrojiť kruhy, odpad z bokov znovu premiesiť a vykrojiť koleso...na čo ti treba dávať pozor bude pečenie, lebo menší kruh bude mať dĺžku pečenia skrátenú na približne 4 min..najprv si všetko priprav a potom seď pri trúbe, lebo cesto bude rýchlo upečené..pozor! nesmie byť upečené do hneda, nebude ti sať do seba krém..potom už iba zostaviť, uložiť kruhy na seba a treba tiež zaťažiť, aby bola torta pekná rovná..vrch si urob podľa svojho vkusu..príjemnú zábavu.-)
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre..) zákusok je vynikajúci, s cestom sa pracuje dobre a pekne drží tvar..)
olinecka
Izka ,ako vždy dokonalá práca , vynikajúci výsledok... Chválim.
kikusiatko1507
@Sracz ,@Haji ,@Izabelka ,velmi pekne dakujem za vsetky dobre rady...velmi ste mi pomohli,vazim si vasu ochotu.Nebola som si ista, ci budu tieto prepocty obsahu, respektive objemu fungovat,pretoze sa z cesta pecu tenke platy.Preto som si pytala od Izabelky radu ohladom vypoctu.Dakujem :-)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia