Medovníky podľa mamky

tekvica - bez fotkytekvica, 28. novembra 2015
Medovníky podľa mamky
Foto: tekvica

Recept mám od mamky, robí ich, odkedy si na to pamätám. Sú ihneď mäkké, voňavé a ešte nikdy nestvrdli, aj keď ostala nejaká zabudnutá Zobraziť celý popisRecept mám od mamky, robí ich, odkedy si na to pamätám. Sú ihneď mäkké, voňavé a ešte nikdy nestvrdli, aj keď ostala nejaká zabudnutá škatuľa do februára... Foto je z minulého roku. Teraz som ešte nepiekla, ale recept pridávam už teraz, aby ste ich do Vianoc stihli upiecť. Veselé pečenie.

20+60 minút
príprava
6 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
1 PL
2 ČL
15 ks
250 g
250 g
150 ml
3 PL
3 ks




Postup

  1. 1

    Cukor, med, vodu v kastróliku na miernom plameni roztopiť. Do horúceho pridať masť. Nechať trošku schladiť.

  2. 2

    Do mierne teplej hmoty pridať vajcia, premiešať. Zmiešať múku, sódu, škoricu a klinčeky a pridať do hmoty. Všetko spolu vymiešať. Cesto sa zo začiatku lepí, ale cca po 10 min. je hladké, mäkké, pružné. Cesto zabaliť do fólie a šup s ním do chladničky. Na niekoľko dní až týždeň naňho zabudnúť.

  3. 3

    Po spomenutí si na cesto ho vybrať z chladničky, nechať ohriať na izbovú teplotu. Na pomúčenej doske rozvaľkaťna cca 0,5 cm, aj menej (lebo dosť narastú) a vykrojiť medovníky podľa ľubovôle. Na papieri na pečenie piecť pri cca 180 °C 5-6 min. - podľa hrúbky medovníkov a typu rúry ( ja pečiem horný+ dolný ohrev). Na jeden plech dať medovníky približne rovnakej hrúbky a veľkosti. Treba sledovať okraje, aby nehoreli. Ak perníky ostanú neozdobené bielkovou polevou, treba ich pred pečením potrieť rozšľahaným žĺtkom s 2 PL mlieka a vtlačiť pol orecha alebo mandle.

  4. 4

    Po upečení nechať vychladnúť na rovnom povrchu a následne odložiť do škatule a uzavrieť. Zdobiť po cca 3. dni. Ešte raz veselé Vianoce.

Diskusia k receptu

dydya
dakujem za receptik prave dnes som ich robila a uz odpociva v chladnicke ...
ancicka
Sice do vianoc ešte trocha času,ale určite perničky budu na každom stole,tie tvoje sú isto fajné ,ako píšeš.Ja si ich pre istotu uložím,lebo s masťou som nerobila.kk
tekvica
Ja ich začínam robiť na 1. adventnú nedeľu, na 2. ich upečiem, na 3. ich ozdobím, na 4. vyberám tie, čo budú na stromčeku. A samozrejme ochutnávame. Najskôr tie, čo majú horšiu farbu a tvar, potom také, čo nie sú ideálne ozdobené. Na Vianoce ale ostanú najkrajšie a po dlhšom odležaní majú tú najlepšiu chuť.
1x bubaya
silvinka7
Už su upečene,su vybornéééé,s cestom sa mi dobre robilo,dakujem,tento recept nesmiem stratiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia