Medovníkový koláč s figami fotorecept

alexola - fotkaalexola, 18. novembra 2011
Medovníkový koláč s figami (fotorecept)
Foto: alexola

suchý koláč s vôňou zimy :) inšpirovaný časopisom o vianočnom pečení, ale s použitím domácich sušených fíg a šípkového lekváru, ktoré mi pripomenuli časť Zobraziť celý popissuchý koláč s vôňou zimy :) inšpirovaný časopisom o vianočnom pečení, ale s použitím domácich sušených fíg a šípkového lekváru, ktoré mi pripomenuli časť teplého leta stráveného v Chorvátsku, odkiaľ sme si tieto suroviny priniesli od našich známych :)

15
porcií
10 minút
príprava
20-30 minút
na 150 °C

Suroviny

150 g
150 g
50 g
150 g
15 g -škorica, klinčeky, ...
2 ČL
1 PL
2 PL
2 ks
Do vnútra:
2 PL
8-10 ks




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zmiešame mixérom s hákmi a dopracujeme ručne, pretože cesto je dosť husté.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracované cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme ešte 30 minút odležať.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ vyberieme pár fíg z tohtoročnej úrody od našich priateľov z Chorvátska :)

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Figy nakrájame na tenké plátky. Pri pohári sú figy ešte z minuloročnej úrody, ktoré už sú správne vyzreté- sú na povrchu biele z vyzrážaného cukru.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm s pomocou potravinovej fólie.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyvaľkaný plát potrieme šípkovým lekvárom a poukladáme naň plátky fíg, kľudne aj na hustejšie, ako je na obrázku.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som aj mleté orechy. Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, prekryjeme nakrájané figy a prevaľkáme už spojené dve cestá.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečieme pri teplote 150°C maximálne 30 minút.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakrájajte a podávajte. Ako som už písala, nabudúce dám do koláča viac fíg. Je to suchý koláč, dlhšie vydrží.

    Medovníkový koláč s figami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

cica2


dokonalé a krásne!!! V úvode si nádherne recept opísala a krásne si ho nafotila, radosť pozerať a môcť tak ešte aj tvoj lákavý koláčik ochutnať, určite je to dobrota, kedže figy mám velmi rada a pripomínajú mi vianoce:)))
jamarlen
@cica , napísala si všetko za mňa, vrátane pochvaly na krásny úvod. recepty, kde nie je pekný úvod, čítam iba ak sú od mojich obľúbených varecháčskych kuchárov a kucháriek:))
alexola
@cica2 @jamarlen ďakujem za komentár a pochvalu :) dlho som nemala rada figy, pretože mi pripadali strašne sladké a lepkavé, ale tieto domáce figy moje mýty vyvrátili a sú tak dobré, že si ich pred sebou musím schovávať :) ale na tento koláč určite aj v budúcnosti ešte zopár kusov obetujem

teší ma, že sa vám koláč páči :)
macusa
tak toto mozem! KK
iba jedna otazocka ten marcipan ide do cesta alebo do "plnky"
asi do cesta len ci som to dobre pochopila
dakujem
jamarlen
@alexola , kam ich pred sebou schovávaš, aj mne by sa zišla nejaká dobre utajená skrýša:))) ja milujem na nich aj to chrumkanie zrniečok, lenže -tie kalórie!!!
recept je dokonalý, aj s tým šípkovým lekvárom,marcipánom, aj ražnou múkou.... niečo podobné som tu ešte ani nevidel. ale ako píšeš - "suchý koláč":)))
macusa
ospravedlnujem sa... ved je to jasne... do cesta
dorisa
Ja mám rada figy, ale poslednú dobu sú v obchode vysušené, tvrdé, drobivé. Ale občas pečiem z nich, lebo neviem odolať. A mať "domáce" .......taka ako ty, tak to je paráda. Pekný recept, koláčiky musia byť fajnéééééééé
alexola
@macusa nič sa nestalo, áno marcipán ide do cesta, keby bola lepšia prvá fotka, tak by ho tam bolo aj vidno, je tam hrudka marcipánu cca medzi vajíčkami, ale zaprášená kakaom.. do "plnky" ide iba lekvár a figy, v mojom prípade aj zvyšok mletých orechov, ktoré som potrebovala minúť, prípadne podľa chuti čokoľvek.. Akurát to množstvo cesta nevyšlo na celý plech, nabudúce budem robiť z väčšej dávky, 1,5- až 2-násobnej, potom by aj tie pláty nemuseli byť také tenké...
@jamarlen figy sú tak ako sme ich dostali v krabici s vavrínovými listami na povale, zrejú :)) a tam sa tak často nevyberiem a neprídu mi ani na um... iba v kuchyni máme pár kúskov v pohári, tak na tie chodím :)) a vlastne si tie ostatné šetrím na ďalšie takéto dobré recepty!
@dorisa veru dopriala by som vám ochutnať domáce figy, aj čerstvé zo stromu sú skvelé


tinca
@alexola ja tie obchodné figy nemusím, nestoja za veľa, ale tieto tvoje mňam a preto chválim tvoj koláčik. Jedla som figy na Cypre a fakt ako píšeš to sa nedá porovnať:)
jamarlen
figovníky rodia aj v bratislave, a keď v niektorých rokoch primrznú, treba trošku spíliť, rok počkať a znovu rodia, svokrovci majú v záhrade...sú skvelé. aj v obchode bývajú veľmi dobré, len nie od všetkých dovozcov, ani tie najlacnejšie...
@alexola , dnes som sa zasa vrátil k tvojim obrázkom, nemôžem sa na toľkú krásu vynadívať. pozravujem tvojich známych v ch.:))
alexola
@tinca ďakujem :)
@jamarlen figovník rastie aj u nás v záhrade, minulý rok bola pekná úroda, ale tohtoročné chladné "leto" figám u nás nedovolilo dozrieť, aj keď ich bolo na strome nahodených veľa.. ďakujem za pozdravy, odovzdám pri najbližšej príležitosti :)
cica2
veru rada by som ochutnala domáce figy a ešte čerstvé zo stromu:)
cica2
ešte som sa vrátila k tvojmu krásnemu receptu, teda obdivujem všetky tvoje recepty a aj teba. Lebo si mladučké dievča a tak šikovné vo varení, či pečení, klobúk dole! Lebo ja keď si spomínam na tie moje prvé výtvory v tvojom veku, to som už bola vydatá a fakticky som sa len učila variť a to bolo humoru...vtedy mi bolo do plaču, keď som napr. spravila moje prvé palaciny a boli ako platne z opusu, teraz sa na tom s manželom smejeme, xixi.....@alexola tak nech sa ti tak stále krásne darí!:))
alexola
@cica2 tak teraz sa smejem aj ja, aj keď neviem, či tie prvé palacinky boli také čierne, tvrdé alebo vrúbkované, alebo také krásne rovnomerne okrúhle :)) odmalička som pomáhala v kuchyni (ako aj Tvoja dcérka) a teraz sa v nej striedame alebo spolupracujeme s maminou a stále sa máme čo učiť :) Ďakujem za pochvaly, aj keď si ich ani tak nezaslúžim v porovnaní s Tvojimi krásnymi receptami... síce recepty komentujem málokedy, ale obzerám ich vždy a tie Tvoje sú jedny z tých, u ktorých spoznám autorku iba podľa úvodnej fotky :)
janger
Toto asi vyskusam na Vianoce......a mozno este skor :-). To musi byt dobrotka.
cica2
@alexola si velmi milá, ďakujem za pochvalu:)).... a verím že aj moja dcérka bude rovnako šikovná ako ty, keď vyrastie:)....a ohľadom palaciniek, xixi...boli hrubé a tvrdé že sa nedali ani preložiť a nie to ešte natrieť s lekvárom a aj čierne sa našli





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia