Medovníkový adventný kalendár (fotorecept)

Autor receptu: nicopopa

Recept na medovníkové cesto mám od Varechy od používatela @Ercicka. Keď som čítala, že sa už 15 rokov venuje medovnikom, vedela som, že to bude výborný recept a odložila ten svoj nabok. A nemýlila som sa. Medovniky som piekla teraz tretí raz, presne toľko rokov má aj náš Lukáško, pre ktorého som robila adventný kalendár. Pečenie ani nebolo problém ale zdobenie áno. Mám malo vstahu so zdobenia ale snazila som sa.K tomu som piekla aj domček pre našu trimesačnu dceru.Nepovedala nič,možno nabuduce.

90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si všetky potrebné suroviny.
  2. Do väčšej misky si dáme múku, práškový cukor, soda bikarbona, korenie, kakao a instantná káva. Med s Herou zohrejeme v mikrovlnke, kým sa Hera roztopí. Túto zmes nalejeme do misky, kde potom pridáme ešte vajcia.
  3. Vypracujeme cesto ako na fotografii. Necháme ho odstáť v chladničke minimálne 8 hodín alebo par dní.
  4. Po štyroch dňoch som zobrala cesto z chladničky a na pomúčenej doske som ho rozvaľkala na hrúbku cca 5 mm pre vačšie tvary a 4 mm pre menšie. Moj kalendar je veľkosti A4 podľa hárku papiera. Ostatne obdĺžničky a štvorčeky som vykrajovala s malými formičkami, čo mám na keksíky a vianočné motívy.
  5. Všetko som piekla v rúre pri 180 stupňoch podľa hrúbky a veľkosti tvaru medzi 13-15 minut.
  6. Zo všetkých surovín uvedených na polevu vymiešame s mixérom na malej rýchlosti tuhý sneh s ktorým si podľa fantázie alebo predstavy dekorujeme medovníčky.
  7. Skladáme si pomaly kalendár. Lepíme štvorčeky a obdĺžničky s polevou a dekorujeme lentilkami, cukrovým želé a dekorančnými cukrovinkami od Dr. Oetkar.
  8. A tu je moj prvý domček pre našu dceru Mariu.
  9. Tu máme aj iný pohlad na náš domček. Veselé a štastné Vianoce všetkým.