Medový zákusok
Medovníkové rezy s vínovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
V predvianočnom čase som vyskúšala v mojich zákuskoch nové krémy. Prvý bol z čiernej kávy, potom z cappuccina, ďalší bol z kakaa a dnes som vyskúšala vínový krém. Myslím, že všetky boli výborné a tento vínový som použila do sviatočných rezov, ktoré právom patria na náš vianočný stôl.
20 porcií |
60 minút príprava |
4x5 minút na 180 °C |
Postup
- Zvyknem piecť vždy v piatok, ale toto cesto som si musela pripraviť už vo štvrtok, aby som mohla piecť v piatok, lebo musí postáť v chladničke najmenej 12 hod.
Hladkú múku som preosiala, pridala som cukor, maslo, sódu, medovníkové korenie, škoricu, vajce, med a všetko som zmiesila. Mne sa cesto nechcelo zostaviť, musela som pridať 2 PL mlieka.
- Poriadne som vypracovala nelepivé cesto, múku som už vôbec nepridala.
- Cesto som vložila do mikroténového vrecka a uložila do chladničky.
- Druhý deň som cesto ešte premiesila a rozvážila na 4 rovnaké časti.
- Každú časť som rozvaľkala priamo na papieri na pečenie. Minimálne som podsypala a múku som pred pečením odstránila štetcom. Jednotlivé vyváľané časti som ukladala s papierom na seba.
- Rúru som dala vyhriať na 180 st. a piekli sa 5 min. Treba dávať pozor, lebo rýchlo zhnednú a keď sa prepečú nebudú schopné obsorbovať do seba krém. Upečené som ukladala na seba aj s papierom a uložila všetko na mriežku.
- Pripravila som si krém. Víno som vyliala do rajnice.
Pridala som k nemu klinčeky a štvrtinu celej škorice a nechala som víno pomaly zovrieť, aby sa vylúhovali chute z klinčekov a škorice.
- Časť z vína som si odliala do misky a pridala som k nemu Zlaté klasy. No prekvapila som sa, lebo sa vôbec neroztopili, iba stvrdli. Pridala som cukor a potom sa pekne Zlatý klas dal miešať. Robila som to prvýkrát a nevedela som, ako to spolu bude reagovať.
- Priliala som víno so Zlatým klasom k vriacemu vínu na sporáku a veľmi rýchlo bola kašu úplne hustá. Kaša mala nádhernú zlatú farbu. Nechala som ju vychladiť.
- Do mixéra som dala 100 ml teplej vody pridala som 1 vrecko želatíny a začala som pomaly miešať. V inej mise som zmiešala mascarpone s cukrom. Po krátkom miešaní som pridala vychladnutú kašu a dobre vymiešala. Napokon som pridala mascapone s cukrom a už iba trošku premiešala. Pridala som strúhanú citrónovú kôru a šťavu.
- Krém som rozdelila na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.
- Spodný plát cesta som uložila na podnos, natrela som ho iba štetcom horúcim lekvárom.
- Na lekvár som natrela tretinu krému. A takto som pokračovala aj ďalej.
- Položila som posledný plát cesta na vrch a koláč som uložila do chladničky na noc.
- Druhý deň som urobila polevu, koláč som poliala a popichala zubatou stierkou. Uložila do chladničky stuhnúť. Horúcim nožom nakrájala na rezy. Aby bol slávnostnejší vymiešala som šľahačku a cukrárskym vreckom som zdobila. Do každej ruže som vložila pralinku.
- Prajem vám dobrú chuť.