Medový zákusok

Medovníkové rezy s vínovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

V predvianočnom čase som vyskúšala v mojich zákuskoch nové krémy. Prvý bol z čiernej kávy, potom z cappuccina, ďalší bol z kakaa a dnes som vyskúšala vínový krém. Myslím, že všetky boli výborné a tento vínový som použila do sviatočných rezov, ktoré právom patria na náš vianočný stôl.

20
porcií
60 minút
príprava
4x5 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zvyknem piecť vždy v piatok, ale toto cesto som si musela pripraviť už vo štvrtok, aby som mohla piecť v piatok, lebo musí postáť v chladničke najmenej 12 hod. Hladkú múku som preosiala, pridala som cukor, maslo, sódu, medovníkové korenie, škoricu, vajce, med a všetko som zmiesila. Mne sa cesto nechcelo zostaviť, musela som pridať 2 PL mlieka.
  2. Poriadne som vypracovala nelepivé cesto, múku som už vôbec nepridala.
  3. Cesto som vložila do mikroténového vrecka a uložila do chladničky.
  4. Druhý deň som cesto ešte premiesila a rozvážila na 4 rovnaké časti.
  5. Každú časť som rozvaľkala priamo na papieri na pečenie. Minimálne som podsypala a múku som pred pečením odstránila štetcom. Jednotlivé vyváľané časti som ukladala s papierom na seba.
  6. Rúru som dala vyhriať na 180 st. a piekli sa 5 min. Treba dávať pozor, lebo rýchlo zhnednú a keď sa prepečú nebudú schopné obsorbovať do seba krém. Upečené som ukladala na seba aj s papierom a uložila všetko na mriežku.
  7. Pripravila som si krém. Víno som vyliala do rajnice. Pridala som k nemu klinčeky a štvrtinu celej škorice a nechala som víno pomaly zovrieť, aby sa vylúhovali chute z klinčekov a škorice.
  8. Časť z vína som si odliala do misky a pridala som k nemu Zlaté klasy. No prekvapila som sa, lebo sa vôbec neroztopili, iba stvrdli. Pridala som cukor a potom sa pekne Zlatý klas dal miešať. Robila som to prvýkrát a nevedela som, ako to spolu bude reagovať.
  9. Priliala som víno so Zlatým klasom k vriacemu vínu na sporáku a veľmi rýchlo bola kašu úplne hustá. Kaša mala nádhernú zlatú farbu. Nechala som ju vychladiť.
  10. Do mixéra som dala 100 ml teplej vody pridala som 1 vrecko želatíny a začala som pomaly miešať. V inej mise som zmiešala mascarpone s cukrom. Po krátkom miešaní som pridala vychladnutú kašu a dobre vymiešala. Napokon som pridala mascapone s cukrom a už iba trošku premiešala. Pridala som strúhanú citrónovú kôru a šťavu.
  11. Krém som rozdelila na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.
  12. Spodný plát cesta som uložila na podnos, natrela som ho iba štetcom horúcim lekvárom.
  13. Na lekvár som natrela tretinu krému. A takto som pokračovala aj ďalej.
  14. Položila som posledný plát cesta na vrch a koláč som uložila do chladničky na noc.
  15. Druhý deň som urobila polevu, koláč som poliala a popichala zubatou stierkou. Uložila do chladničky stuhnúť. Horúcim nožom nakrájala na rezy. Aby bol slávnostnejší vymiešala som šľahačku a cukrárskym vreckom som zdobila. Do každej ruže som vložila pralinku.
  16. Prajem vám dobrú chuť.