Medovníky

Medovníková krajinka pre Ondríka (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Náš štuplík oslávil svoje druhé narodeniny a tak so rozmýšľala, čo mu urobiť na oslavu. Teraz fičí na vláčikoch, ale vláčik mu urobila jeho maminka. Listovala som v starých časopisoch s medovníkovou tématikou a našla som v nej zasneženú krajinku, tak som sa pustila do jej realizácie. A ako to dopadlo, uvidíte sami.

180 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Postup

  1. Toto cesto som našla u našej Izabelky, výborne sa s ním pracuje - https://varecha.pravda.sk/recepty/sviatocne-medove-rezy-fotorecept/69438-recept.html. Maslo, med a cukor dáme do hrnca roztopiť, potom pridáme škoricu, kakao, sódu, dobre rozmiešame a nakoniec vmiešame vajcia. Vlažnú zmes vlejeme do múky (môže byť aj klasická hladká). Ja som si cesto zarobila najskôr len z 500 g múky, ale bolo ho málo , takže som potom zarobila ešte jednu dávku. Vypracujeme cesto a podľa potreby dosypeme múku, cesto nesmie byť tuhé.
  2. Kým cesto odpočíva, nájdeme si nejaké kuchynské potreby, ktoré môžu ísť do rúry a ktoré nám pomôžu urobiť kopec. V pôvodnom recepte bolo, že pokrčíme papier a polepíme ho páskou a nakoniec zakryjeme alobalom, ale to sa mi zdalo dosť zložité, tak som to vyriešila takto. Zakryla som to ešte papierom na pečenie, aby sa mi misky neprilepili.
  3. Z polovice cesta vyvaľkáme kruh o hrúbke 4 - 5 mm.
  4. Pomocou valčeka ho prenesieme na papier. A už podľa fantázie vymodelujeme záhyby, ak sa cesto pretrhne, zalepíme ho cestom. Dala som ho piecť na 160°C horkovzduch cca 10 minút, treba pozrieť a nespáliť ho. Nepotierala som ho ničím. Necháme vychladnúť, nehýbeme s ním, inak sa môže zlomiť.
  5. A z ostatného cesta povykrajujeme domčeky, stromčeky, autíčka, zvieratká a podobne, kým všetko neminieme. Domčeky som robila rôzne veľkosti pomocou štvorcovej formičky, strechu z trojuholníkovej. Cesto tiež vyvaľkáme na 4 - 5 mm. Upečieme na tej istej teplote ako kopec cca 10 minút. Urobila som aj vláčik.
  6. Upečené. Medovníky, ktoré budú tvoriť krajinku, obohatíme špáradlami a pripravíme na zdobenie.
  7. Vychladnutý kopec som opatrne preniesla na tácku pokrytú ozdobným papierom. Do kopca som schovala neozdobené medovníky, ktoré nebudú na kopci, ako prekvapenie.
  8. Polevu som si pripravila vymiešaním bielok a preosiateho cukru s troškou citrónovej šťavy. A ozdobíme podľa fantázie, viem, že sa mi to nepodarilo podľa mojich predstáv, tak snáď nabudúce. Medovníky som nezdobila už veľmi veľmi dlho.
  9. Kopec zasnežíme práškovým cukrom cez sitko.
  10. A vpichujeme domčeky, stromy, zvieratká a pod. podľa fantázie. Na obrázku pohľad zozadu.
  11. Vláčik.
  12. Pohľad zboku. Aby kopec prežil presun, obalila som ho do fólie, ale aj tak trošku praskol, ale myslím, že vnúčikovi to nevadilo.
  13. Na mieste som do neho zapichla ešte dve sviečky. Myslím, že fotka hovorí za všetko.
  14. Vláčik, ktorý robila maminka Ondríka.
  15. Tu je krajinka, ktorou som sa inšpirovala.