Medovník skoro ako Marlenka fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 18. mája 2014
Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept)
Foto: babkamt

Vnučka si objednala tento koláčik.

7 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
3 ks
250 g
250 g
3 PL
1 čl
Na krém:
250 g
300 ml
1 ks
Nna polevu:
100 g
50 ml
1 PL
Na posypanie:
100 g




Postup

  1. 1

    V miske som rozmiešala vajíčka, med a cukor. Potom som pridala rozpustené maslo. Dobre som to spolu premiešala. K 400 g hladkej múky som pridala 1 čl sóda bikarbóny. Spolu som to preosiala. Múku som primiešala do vymiešanej zmesi. Nastrihala som si 4 rovnaké ks papiera na pečenie. Papier som trochu pomastila. Použila som veľký plech. Na jeden plech sa mi zmestili na papiere. Cesto som rozotrela na pripravené papiere.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru som vyhriala na 180°C. Koláč som piekla 7 minút.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mne vyšlo 5 plátov. Tu sú už upečené.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz som išla spraviť krém. Salko som si uvarila predošlý deň. Ja som ho varila v tlakovom hrnci 40 minút. Manžel sedel v kuchyni a akože pozeral televíziu. Videla som, že ma stále pozoruje. Tak namiesto toho, aby som vytiahla mixér, strčila som milému mužovi do ruky misku s nakrájaným maslom a Salkom. Kázala som mu to vymiešať.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlapec sa činil.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som zatiaľ uvarila z 300 ml mlieka a 1 Zlatého klasu puding. Vychladnutý som postupne primiešala k vymiešanému maslu so Salkom.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a teraz to už pôjde rýchlo - o chvíľu bude koláč hotový. Upečené pláty som ukladala na plech na seba. Pekne som ich zarovnala tým, že som kraje orezala. Začala som pláty natierať pripraveným krémom.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Natrela som vrch aj boky koláča. Odrezky som pomrvila a zmiešala s pomletými orechami.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    To som napackala na celý koláč. Roztopila som 100 g horkej čokolády so stuženým tukom Cera a pl mlieka. Koláč som cik-cak ozdobila čokoládou.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerá v reze. Manžel ho hneď ochutnal.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Toto je moja dnešná porcia. Koláč je dnes ešte lepší ako včera.

    Medovník skoro ako Marlenka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mliekarka
Podobny medovnik som pred casom robievala Tvoj vyzera velmi chutne :-))
elysa
by sa kúsok hodil ku kávičke, čo teraz popíjam, krém výborný- dávam ho do marlenky, len tie pláty natieracie som ešte neskúšala, najbližšie, keď nám zachutia, pustím sa do tohoto postupu :) mám veľmi rada takéto zákusky...
radost
@babkamt
..a po mäsku aj takúto dobrotu..:-)
a môj tanierik propaguje "prázdnotu"..:-)
eviana
@babkamt , nádherný koláčik... milujem tieto marlenkoidné maškrtky... byť dnes u Teba na poobednej káve a koláčiku ... zakúsim raj, mňam :)
babkamt
@mliekarka tento koláč patrí k obľúbeným mojej vnučky. No nám by stačilo aj z polovičnej dávky.
@elysa škoda,že nie si bližšie. Rada by som ťa ponúkla. Pri natieraní mi tiekli nervy. Zle sa mi natieralo cesto na papier. Ten môj chlap nespustil zo mňa zrak:-) No postupne som sa zdokonalila:-) Príprava cesta je rýchla. Výsledok stál zato. Práve som z neho dala aj do mrazničky.
babkamt
@tetrisss ,veru je to kusisko koláča.
@izabella929 ďakujem za pochvalu. No na teba nemám:-) Tvoje zákusky sú ako od profesionála.
@radost škoda, že ti nemôžem podať cez monitor. To by bolo príma:-)
havino
@babkamt , parádny kus dobroty, na Vianoce som robila takmer isté, cesto @sovky a krém, ako ty, mám rada, len už pomenej takéto mlsáme
babkamt
@havino takéto krémové tiež nerobím často. Maslový krém som nastavila pudingom. Teraz som ho robila na žiadosť mojej vnučky:-)
dara2112
Robim skoro tak isto cesto sa rozotiera na papier plnku uplne rovnako ,niekedy som cesto robila huste a valkala,ale vzdy som povedala ,ze posledny krat ,trhalo sa to a skladala som to na papier ako puczle. Tento recept je super cesto sa robi velmi jednoducho a rychlo a chutovo je myslim totozny tomu tradicne valkanemu cestu ,je to fantasticka maskrtka
babkamt
@dara2112 áno, toto cesto sa rozotiera na papier na pečenie. To vaľkané medové cesto ma odradilo. Teší ma, že tento koláč považuješ za fantastickú dobrotu.
astheart
Prosím, nepochopila jsem dost dobře, jak velké jsou ty pláty, můžete mi to ještě jednou vysvětlit? Všech 5 papírů se vešlo na jeden plech???
astheart
A čím se to natírá? Pomocí gumové stěrky nebo štětcem? Omlouvám se za hloupé otázky...
babkamt
@cezminas áno, je to chutný koláč.
@astheart ja som koláč piekla na veľkom plechu s rozmermi 34 x 44 cm. Odmerala som si papier na pečenie podľa plechu, potom som ho ešte po šírke rozrezala. Takže na jednom plechu som naraz upiekla 2 pláty. V podstate je to jedno. Záleží na tebe, aký veľký plát chceš upiecť. Môžeš si na papier obkresliť kruh podľa spodku tortovej formy, otočíš ho, aby si mala obrysy zospodu a natrieš len kruh. Ja som sa rozhodla spraviť pláty.Na pláty som veľkou lyžičkou do stredu papiera dala asi 3,5 pl cesta. Rozotierala som ho plastovou stierkou po papieri. Pripravila som si najprv natreté papiere, potom som ich postupne piekla. Pečenie je veľmi krátke.Na plech som dávala len 2 natreté papiere. Vyzerá to zložité, ale nie je.
ivav
...vau, na presne taký mám práve chuť...
stanci11
@Babkamt úplne chápem ako si vnučka vypýtala túto dobrotu... u nás doma málo sladíme a akosi nikto nemá rád tieto marlenkoidné typy okrem mňa (moja sladká výnimka veru)..no ale budem sama sebe piecť? za kus takéhoto domáce diela by som si ako sa hovorí "dala ruku odťať" :) tak potešila som sa aspoň pohľadom a verím že vnučka bola nadšená :)

babkamt
@Stanci11 (21.3.2018 10:06)

Vnučka bola spokojná. Ušlo sa sa aj susede. Viem z vlastnej skúsenosti, že pre jedného sa ťažko pečie. Tiež mávam oslintaný monitor pri pohľade na niečo sladké:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia