Medovník s orechovým karamelom

Helena Kohútová
šéfcukrárka hotela Elizabeth v Trenčíne, 4. marca 2015
Medovník s orechovým karamelom
Foto: Robert Hüttner
8
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
0,5 kg
200 g
2 ks
200 g
2 PL
2 PL
2 PL na rozmiešanie sódy
Orechová zmes:
300 – 350 g nasekané
80 g
120 g
3 PL
Krém:
300 ml
1,5 PL
1,5 PL
100 g
250 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vymiešame cesto, rozdelíme ho na dve polovice, ktoré rozvaľkáme a upečieme na opačnej strane plechu. Jednu polovicu upečieme prázdnu a druhú aj s orechovou zmesou pri teplote 170 °C.

  2. 2

    Orechová zmes: orechy, maslo, cukor a med rozpustíme a opečieme dozlatista na panvici. Ešte horúcu zmes dáme na surovú polovicu cesta a upečieme.

  3. 3

    Krém: zmiešame maslo s vanilkovým cukrom. Potom uvaríme mlieko, múku, škrob a cukor na kašu. Keď kaša vychladne, primiešame ju ku krému.

  4. 4

    Prázdny plát pokvapkáme rumom a natrieme krémom. Prikryjeme druhým plátom s orechovou zmesou. Na 24 hodín dáme do chladu, potom rozkrájame.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
pekný zákusoček, ale - 2 polievkové lyžice sódy bikarbóny?
tatty
Určite nie 2 PL sódy, dávam slabú 1 ČL,ale hovorím za seba, nechcem do toho kafrať p.šéfcukrárke
drajan
tiež ma zaujalo ... až dve polievkové lyžice sódy? však to ju musí byť veľmi cítiť... nemám rada, ak v koláči zacítim jej "pachuť"...toto sa mi nezdá, nejde o omyl?
sovka62
Koláčik je to výborný, pomerne lacný, nie veľmi prácny a mimoriadne chutný. Pekávam ho, ale 2PL sódy teda určite nedávam. Stačí jedna ČL. Profesionál sa zase predviedol. A chcete sa staviť, že to tu takto ostane naveky a nikto to neopraví?
jozka2
Urcite je tam preklep s tymi 2 Pl sody,ale kolacik sa mi paci.
evanaaa
Tie orechy ma strašne lákajú zahryznúť do koláča. Ale tá sóda! Myslím si, že ak je to tuhé cesto, ktoré treba vyvaľkať, ani jej tam netreba, iné, ak by bolo liate......
cupcake
Tak som vyskusala,robila som podla receptu, hoci som dala len 1 lyz.soda bicarbony, kolac sa roztekal , chutovo zatial OK, uvidime rano, ked to budem krajat, manzel berie do roboty. Urobila som 2 ks, rozdelila so cesto vzdy na polovicu, nechavam sa prekvapit, trosku ma to sklamalo, vela roboty a nie taky efekt, uvidime chut zajtra, ked to trosku postoji.
cupcake
Dneska sme teda vyskusali ku rannej kavicke, je ok, ale neviem,ci mi to stoji za namahu. Nechcem kritizovat, ale moje postrehy su taketo: mnozstvo sody bicarb. v recepte urcite nespravny-cesto tieklo z plechu, plnka, prave takuto nemusim, keby som robila nabuduce, tak pouzijem pudink a nie muku, nakoniec, velmi sladky pre nas. Tuna maju ludia radi sladke, uvidime, ako oni zareaguju, manzel berie do roboty.
cupcake
Napisem este posledne postrehy, manzel mi oznamil, ze kolegovia si pochvalovali, pojedli skoro vsetko. Pri kavicke po vecery sme skonstatovali, ze je celkom dobry, musel len trosku postat, aby sa zmiesali vsetky chute.Na buduce bude hadam este leps, nemala som cerstve ceresne, tak som ich ozdobila visnami v rume, mnam...plnku vsak urobim pudingovu, bude lepsia. Vidim , ze autorka neodpoveda na ziadne dotazy a pripomienky, teda patrilo by sa uz zo slusnosti, je to profesionalka, ked nechce davat recepty, fajn, ale nie neuplne a nakoniec slusnost kaze odpovedat na dotazyi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia