Medovníčky

Medovníčky
Foto: dobizu
dobizuDobizu, recept pridal: 26. augusta 2010 7:20Ďalšie jeho recepty

Ako som sľúbila vo fotorecepte na bezlepkové medovníčky, pridávam recept na tie klasické, ktoré pekávam nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pre rodinu a priateľov na rôzne príležitosti. Medovníčky mám od svojej kolegyne a 10 rokov iné už ani nepekávam. Medovníčky potrebujú svoj čas, preto sa pečú vždy skôr pred danou udalosťou. Potrebujú sa tzv. vydýchať, potom sú mäkké a rozplývajú sa na jazyku. Zdobenie je také isté, ako v spomínanom recepte na bezlepkové medovníčky v mojich receptoch.

Suroviny

60
minút
príprava
15 - jeden plech
minút
na 180-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny. Všetky by mali mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme asi hodinu vopred.

2

Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, mletú škoricu a klinčeky. Dobre premiešame.

3

K múčnej zmesi pridáme vajcia, med (najlepší je lesný - dodá medovníčkom výraznú chuť aj arómu) a maslo (môžeme dať aj margarín, ale maslo im tiež dá lepšiu chuť). Vypracujeme cesto - nie príliš riedke (rozlievali by sa pri pečení) ani príliš tuhé (medovníčky by boli tvrdé).

4

S týmto cestom môžeme pracovať hneď, nemusí stáť (nie je na škodu, ak ho dáme na 24 hodín zabalené v potravinárskej fólii alebo mikroténovom vrecku odležať do chladu). Cesto vyvaľkáme na hrúbku minimálne 0,5 cm a vykrajujeme požadované tvary, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

5

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov. Hneď po vybratí z rúry potierame rozšľahaným vajíčkom, aby mali krásny hladký a lesklý povrch. Medovníčky necháme dobre vychladnúť a uložíme ich do krabice na chladné miesto odležať.

6

Medovníčky ľubovoľne zdobíme, napr. bielkovou polevou, ktorú môžeme podľa potreby prifarbiť potravinárskym farbivom. Pred zdobením necháme medovníčky odležať aspoň 1-2 týždne. Zdobíme podľa príležitosti - napr. na Veľkú noc.
Medovníčky - obrázok 6

7

Najkrajšie sú ale na Vianoce, keď dotvárajú ich atmosféru svojou vôňou, chuťou a krásou. Ja medovníkmi zdobím aj vianočný stromček (robím hviezdičky a srdiečka, ktoré zavesím na červenú stužku a rozvešiam na stromček a k tomu dám už len veľké zlaté a červené mašle) - je nádherný a krásne rozvonia celú izbu.
Medovníčky - obrázok 7

8

Na takéto medovníkové domčeky robím cesto tuhšie, aby jednotlivé diely spolu dobre držali a spájam ich drevenými špáradlami a ako "lepidlo" používam hustejšiu bielkovú polevu. Najskôr domček pozliepam, nechám dobre zatuhnúť do druhého dňa a potom zdobím.
Medovníčky - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • alexdidi, 26. augusta 2010 o 07:44
    Prekrásne....čo viac dodať...už len ďakujem za recept...už je uložený a na Vianoce vyskúšam


  • michsamant, 26. augusta 2010 o 07:51
    Naozaj krasne


  • jezibabka1, 26. augusta 2010 o 08:04
    šikovné ručičky :) recept si ukladám a vyskúšam:)


  • valusa, 26. augusta 2010 o 09:22
    nádherné.................určite vyskúšam


  • sjuz, 26. augusta 2010 o 11:04
    tiež robím z takéhoto cesta, a medovníčky sú PREKRÁSNE, dobizu :)!


  • pivonka, 26. augusta 2010 o 11:13
    Vždy som obdivovala a nikdy nepochopím to pravidelné zdobenie. Chalúpku som dokázala ozdobiť a krásne, ale tá presnosť pri tom srdiečku - ušla by mi ruka. Úžasné.


  • anene, 26. augusta 2010 o 11:49
    ukladám do KK, mám veľa receptov a už ani neviem podľa ktorého pečiem. Tento sa mi zdá podobný môjmu tak vyskúšam, len to zdobenie. neviem tak krásne ako Ty "dobizu." Ďakujem.


  • evusik, 26. augusta 2010 o 12:57
    krásne, krásne, krásne.....


  • babav, 26. augusta 2010 o 14:17
    Prekrasne!Peciem podla, takmer tvojho, receptu;navyse pridavam 1pl
    dobreho kakaoveho prasku a pomlete ,alebo na drobno nasekane orechy.Tie by tam asi pri zdobeni vadili(?!).


  • frezia68, 26. augusta 2010 o 16:20
    opäť niečo veľmi roztomilé a už pripomína sviatky :-)))


  • torticka, 26. augusta 2010 o 16:51
    To je krása, závidím Ti Tvoj talent. Ukladám do KK.


  • tatranka, 26. augusta 2010 o 18:09
    Medovníčky mám pekné.No zdobenie je na zaplakanie a preto,klobúk dole pred tvojím krásnym zdobením.Nádherná práca.


  • dobizu, 26. augusta 2010 o 18:43
    Ďakujem... to zdobenie chce len cvik, aj moje prvé výtvory boli všelijaké... :-) Ale aj teraz sa mi stane, že sa šmykne ruka alebo človek nemá svoj deň a nedarí sa! To zdobenie však je vždy krásne, keď ho človek robí s láskou pre tých, ktorých chce medovníčkom obdarovať! @babav - ja myslím, že keď sú orechy v ceste, pri zdobnení ro určite nevadí.


  • frezia68, 26. augusta 2010 o 20:09
    @dobizu :si skromná a ten cvik by u mňa neuspel,mám dojem,že je to talent a Ty ho máš.Aj moje medovníčky sú pekné,pórovité,chutné,ale už nezdobím,lebo aj keď mám knižku-nepomáhalo,čo už?Nanajvýš poleva a šupnem tam oriešok-mandličku a toť celá výzdoba :-((


  • evanaaa, 26. augusta 2010 o 23:31
    To zdobenie je nádherné, to už ja len opakujem, ale je to krásna a precízna práca, na ktorú okrem pevnej ruky a dobrého oka treba aj trochu trpezlivosti, vlastne dosť. Ja som kedysi kreslila ornamenty, to by sa tiež dalo uplatniť, len neviem, či by som mala ešte pevnú ruku a tú trpezlivosť.


  • coldbery, 27. augusta 2010 o 07:01
    Ten prvý medovníček je ako z čipky...su nádherné... :-)))


  • bedrunka, 27. augusta 2010 o 07:42
    Dobizu, musíš byť veľmi trpezlivá a máš pevnú ruku aj krásny charakter, lebo tvoje medovníčky spievajú. Ja dokážem všeličo povykrajovať a premyslieť ale trpezlivosťna zdobenie nemám . To za mňa dokončieva moja dcérka.


  • elisticka, 27. augusta 2010 o 08:31
    @dobizu kraaaasneee naozaj mas velku trpezlivost pri zdobeni!!!!


  • zela, 27. augusta 2010 o 09:16
    Upiecť by som ich upiekla,ale nedokázala by som urobiť tak nádherné ozdoby.To musí mať človek talent- je to umenie-ľudové umenie.Mám priateľku,tá robí krásne perníky,ale ona dokáže urobiť aj krásne krajinky,Betlehemy-nádhera.Vždy pred Vianocami a Veľkou nocou si dám spraviť takú krásu.Každý,kto príde obdivuje.Každému,kto to vie vyjadrujem obdiv.Aj tieto,na obrázkoch sú nádherné.


  • huck, 27. augusta 2010 o 09:38
    Aj tu plati, že : Koniec- dielo krási! V tomto pripade umelecka ozdoba medovničkov. Zuzka do perfekcie si opisala postup pripravy medovničkov, takže si mi de facto dala odpovede na všetky moje otazky. Vdaka!!! A, čo sa tyka vzhladu a zdobenia tvojich medovničkov - krajšie som doteraz v živote nevidela! Prava filigranska umelecka praca! Tvoje dielo hovori viac ako slova... Ono trpezlivost je určite doležita , ale talent a fantaziu tvorby si dostala do vienka už pri narodeni. Zuzka, ešte jedna otazka mi leži na srdci, ohladne zdobenia medovničkov. Ake pomocky použivaš? Čim zdobiš ? ako dosiahnut tie maličke tenke vzory (bodky, čiarky) Ja som nikdy nemala možnost vidiet čim sa to robi a nikdy mi na to nikto nedal konkretnu odpoved. A tiež, kde sa daju tieto pomocky (naradičko) kupit? Prezradiš ako a čim to robiš ty? Dakujem!


  • stefani11, 27. augusta 2010 o 09:44
    Krása,niet čo dodať.Máš zlaté rúčky a veľku trpezlivosť a predstavivosť.


  • tilda, 27. augusta 2010 o 10:44
    Obdivujem vás za takú zručnosť a trpezlivosť sú naozaj krásne.


  • pisot, 27. augusta 2010 o 11:54
    Nádhera:-),len důfam,že sa mi podaria,vždy sú tvrdé a nechcú zmeknúť:-(.Ukládám do KK.


  • radovana, 27. augusta 2010 o 12:00
    nádherné, prenádherné, recept ukladám, ďakujem


  • evia, 27. augusta 2010 o 13:49
    ozaj nádherné, ja som nikdy nepotierala medovníčky až po upečení, akosi som sa obávala toho, že tam bude surové vajce a už sa neprepečú, ale skúsim aj takto, snáď sa nám salmonela vyhne. Inak je to prekrásna práca, máte zlaté ručičky


  • mummylinda, 27. augusta 2010 o 13:50
    naaaaaaaadherne, len by som sa chcela opytat v akom pomere robite bielkovu polevu lebo ja som skusala a teda nic moc :-(


  • evia, 27. augusta 2010 o 13:51
    aj ja mám občas obdobný problém ako mummylinda, tiež by som uvítala recept na bielkovú polevu, ďakujem


  • valeri, 27. augusta 2010 o 14:19
    recept poznám, ale ked vidím to zdobenie žasnem, nádherné



  • evanaaa, 27. augusta 2010 o 16:56
    Huck, možno ti to Dobizu povie, zaujíma to aj mňa, ale ja som v Kauflande kúpila také sáčky, ktorými sa zdobí, ale môžeš si ich urobiť aj sama, do pevnejšieho igelit. sáčku urobíš malú dieročku, naplníš - a môžeš " písať ". Alebo si z pergament. alebo papiera na pečenie spravíš kornútok s dierkou, a ten naplníš, len treba dávať pozor, aby sa neodkrútil. Tak zdobia pri pečení na TV Gusto, nemecká stanica o varení.


  • evanaaa, 27. augusta 2010 o 16:57
    A tá bielková poleva musí byť hustá, ale tekutá, záleží od pomeru pridaných surovín, ale viac praš. cukru asi treba.


  • dobizu, 27. augusta 2010 o 17:13
    ĎAKUJEM ešte raz všetkým :-) @huck , @mummylinda , @evia , @evanaaa - k tej poleve a otázke, čim zdobím. Pozrite si v mojich receptoch "Bezlepkové medovníčky" - tam vidieť obyčajné igelitové vrecúško - uzatvárateľné - kupujem si ich v papiernictve (majú rôzne rozmery, ja zvyknem kupovať tuším 10x15cm) - naplním polevou, vrch uzavriem gumičkou, urobím z toho taký akoby kornút, rožtek nastrihnem, ale opatrne, dierku skúšam - na ruku si vyskúšam hrúbku čiarky, ak treba, ešte pristrihnem rožtek. Hustotu polevy tiež skúšam, ťažko povedať, koľko cukru ide presne na 1 bielok, pridávam ho postupne a určite nešľahať, len miešať vareškou do biela. Skúste si pozrieť tie moje bezlepkové medovníčky v Mojich receptoch - je to recept pred týmto. Všetko to chce cvik, ani ja som nemala polevu na prvýkrát perfektnú, postupne som tomu vychytala "muchy" a teraz to je už rutina :-) Ale pokojne sa pýtajte, možno budem vedieť poradiť a moje skúsenosti niekomu pomôžu.


  • tetuska, 27. augusta 2010 o 18:13
    sú veľmi krásne, ja to neviem tak vycifrovať, ale časom sa naučím, najdôležitejšia je určite správne hustá poleva...


  • celka, 27. augusta 2010 o 18:49
    @ Dobizu - Tvoje medovníčky jsou nádherné. Jednou jsem napekla
    vykrajované medovníčky a ozdobila jsem je jen jednoduše, ale od té
    doby se mi už nějak nechtělo si to zopakovat. Je k tomu třeba opravdu trpělivost. Možná v zimě se donutím upéct je podle Tvého receptu.


  • huck, 27. augusta 2010 o 19:02
    Dakujem evanaaa :) Zuzka, pozrela som si tvoje Bezlepkove medovničky a znovu mi ta krasa vyrazila dych! Velmi prakticky a obrazne je vysvetleny postup zdobenia, ba aj to (pre mna) zahadne "naradičko" ktorym zdobiš :) Uprimna vdaka!! . Nebyt teba Zuzka a našej Varechy , medovničky a ich ozdoba, by i nadalej zostali pre mna velkou neznamou :))


  • violetacamorova, 27. augusta 2010 o 20:55
    To srdiečko je ozdobené rozprávkovo, neviem, čo by som za to dala, keby som mala taký talent na zdobenie, pre mňa je zdobenie perníkov najťažšie, už som to jeden čas vyriešila tak, že ich po dva rovnaké tvary pospájam lekvárom alebo džemom a namočím do čokolády, nech sú aspoň chutné, keď už nie sú peknéééééééééééééé.......


  • yana, 27. augusta 2010 o 22:17
    Zeby som na ne zarobila? Zajtra ma byt uz len 10 stupnov, ak to takto pojde dalej, do konca septembra nam aj sneh nakyda.
    Minuly rok som ich aj zdobila, aj poleva bola dobra. To, co zdobila moja dcera bolo krasne, tie moje, noo. Aspon som sa ich nebala zjest. Tie tvoje su naaadherne a treba k tomu svatu trpezlivost.


  • dobizu, 28. augusta 2010 o 10:48
    ĎAKUJEM všetkým! @yana - s tou zimou máš pravdu, veď na horách už aj hlásili sneženie!!! Ani sa nenazdáme a Vianoce sú za dverami :-) Ja sa na ne teším celý rok - od detstva ich milujem, vychutnávam si rôzne zvyky, tradície, ich vône, chute...!!! :-)


  • janger, 29. augusta 2010 o 20:18
    @dobizu , vdaka za recept. Len tu tvoju nadhernu pracu sa mi nikdy ani len zdaleka nepodari napodobnit. Prosim ta, este o tom skladovani mam otazocku. Odkladas ich do kartonovej krabice, alebo musia byt ""vzduchotesne uzavrete"" v kovovej, plastovej krabici?


  • dobizu, 30. augusta 2010 o 15:33
    @janger - ďakujem. Ja odkladám medovníčky do kartónovej krabice v komore, kde je chladno a ako v rodinných domoch býva aj trochu vlhkejšie - takže sú mäkké. Ja mám ešte jednu takú fintu - najlepšie medovníčky sú vtedy, ak ich pečiem, keď vonku prší (sneží) - vtedy je aj v komore vyššia vlhkosť! - moja skúsenosť a funguje!


  • elvirka, 27. decembra 2011 o 15:57
    vyborny rezept, robia som podla neho pernicky a vyborne sa vydarili...dakujem :-)


  • veronv, 9. decembra 2013 o 08:38
    Ahoj dnes idem prvy krat pernicky robit v zivote tak dufam ze tvoj recept bude spravny a ja budem mat sikovne rucky hm inak ich mas naozaj pekne


  • dobizu, 9. decembra 2013 o 17:27
    @veronv , pevne verím, že sa ti bude dariť, a že medovníčky budú chutné... Ako hovorí moja stará mama a mamina, vo varení a pečení sa hlavne netreba báť :-) No keď už na to príde, niekedy aj zlá skúsenosť je skúsenosť :-) Držím palce, nech táto skúsenosť bude dobrou skúsenosťou a nech sa medovníčky podaria k spokojnosti:-)


  • jozka2, 22. januára 2014 o 21:48
    dobizu,ak mas zlate ruky ak vies takto krasne ozdobit medovnicky


  • dobizu, 23. januára 2014 o 17:24
    @jozka2 - ďakujem :-) No neviem, či mám zlaté ruky, to určite nie, len trochu cviku, ale všetky medovníčky, ktoré mám na fotkách, som zdobila len ja a nikto iný. Je to len taká domácka práca, ja nekonečne obdivujem skúsené amatérky i profesionálky, ktorým pod rukami doslova kvitnú skvosty :-) Ešte sa mám čo učiť!!! :D



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.

Šípky – krásne a liečivé zároveň
V tomto čase neskorej jesene by sme už v prírode ťažko hľadali nejakú liečivú bylinku. Snáď jediná, ktorá nás očarúva aj v tomto období, je šípka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 47/2014: Cesnaková kuchárka Cesnaková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 21. novembra v denníku Pravda.


TOPlist