Medovníčky

Autor receptu: zmmm

Určite je tu viac receptov na medovníčky, ale ja si dovolím sa s Vami podeliť o tento. Zúčastnila som sa dvoch kurzov pečenia medovníčkov, ktorý viedla pani Bc. Mária Muráriková z Trenčína, víťazka domácich, medzinárodných i olympijskej kulinárskej súťaži.

170
porcií

Postup

  1. Múka by mala byť mesiac stará, vajíčka čo najčerstvejšie a múka i vajíčka izbovú teplotu. Zmes perníkového korenia má obsahovať aníz, badián /hviezdicové korenie/, fenikel a klinček, ktoré meliem pred použitím. Sypké časti si preosejem, zamiešam a potom pridám vajíčka, med a vypracujem cesto, upozorňujem že cesto je lepivé. Cesto si vložím do keramickej /sklenenej, drevenej alebo smaltovanej/ nádoby, ktorú vysypem múkou. Cesto tiež zaprášim múkou, prikryjem vlhkou utierkou a pokrievkou. Utierku každý deň namočím, vyžmýkam. Cesto zrie pri izbovej teplote 4 dni. Keď si z cesta odtrhnete, tak by to malo vypadať ako striedka chleba /preto tá múka T650 chlebová/. Vyzreté cesto sa môže dať aj do mrazničky.
  2. Pred rozvaľkaním, cesto prepracujem a rozvaľkám menšie tvary na hrúbku 3mm, väčšie na 5-7 mm. Plech natriem včelím voskom /je potrebné plech dať zohriať do rúry a potom potrieť včelím voskom, to aby sa roztopil/ nechám stuhnúť /je to zachvilku/ a ukladám povykrajované medovníčky. Pečiem pri teplote 250°C, po 3 minútach pečenia vytiahnem plech z rúry, potriem medovníčky do hladka rozšľahaným vajíčkom /najlepšie štetcom/ a dám naspäť do rúry dopiecť. Medovník chytí farbu a lesk. Plech je v rúre v polohe viac hore ako v strede. Medovníčky zdobím najskôr až na druhý deň.
  3. Bielková poleva: 1 bielok a cca 10 polievkových lyžíc 3x preosiatého práškového cukru. Do bielka postupne po lyžiciach pridávam práškový cukor a vždy vymiešam ručne do hladka, kým poleva nemá tu správnu konzistenciu a lesk.