Medovníčky

zmmm - fotkazmmm, 4. decembra 2011
Medovníčky
Foto: zmmm

Určite je tu viac receptov na medovníčky, ale ja si dovolím sa s Vami podeliť o tento. Zúčastnila som sa dvoch kurzov pečenia medovníčkov, Zobraziť celý popisUrčite je tu viac receptov na medovníčky, ale ja si dovolím sa s Vami podeliť o tento. Zúčastnila som sa dvoch kurzov pečenia medovníčkov, ktorý viedla pani Bc. Mária Muráriková z Trenčína, víťazka domácich, medzinárodných i olympijskej kulinárskej súťaži.

170
porcií

Suroviny

800 g
200 g tekutý
300 g
5 ks
2 KL
2 KL
2 KL (zmes)




Postup

  1. 1

    Múka by mala byť mesiac stará, vajíčka čo najčerstvejšie a múka i vajíčka izbovú teplotu. Zmes perníkového korenia má obsahovať aníz, badián /hviezdicové korenie/, fenikel a klinček, ktoré meliem pred použitím. Sypké časti si preosejem, zamiešam a potom pridám vajíčka, med a vypracujem cesto, upozorňujem že cesto je lepivé. Cesto si vložím do keramickej /sklenenej, drevenej alebo smaltovanej/ nádoby, ktorú vysypem múkou. Cesto tiež zaprášim múkou, prikryjem vlhkou utierkou a pokrievkou. Utierku každý deň namočím, vyžmýkam. Cesto zrie pri izbovej teplote 4 dni. Keď si z cesta odtrhnete, tak by to malo vypadať ako striedka chleba /preto tá múka T650 chlebová/. Vyzreté cesto sa môže dať aj do mrazničky.

  2. 2

    Pred rozvaľkaním, cesto prepracujem a rozvaľkám menšie tvary na hrúbku 3mm, väčšie na 5-7 mm. Plech natriem včelím voskom /je potrebné plech dať zohriať do rúry a potom potrieť včelím voskom, to aby sa roztopil/ nechám stuhnúť /je to zachvilku/ a ukladám povykrajované medovníčky. Pečiem pri teplote 250°C, po 3 minútach pečenia vytiahnem plech z rúry, potriem medovníčky do hladka rozšľahaným vajíčkom /najlepšie štetcom/ a dám naspäť do rúry dopiecť. Medovník chytí farbu a lesk. Plech je v rúre v polohe viac hore ako v strede. Medovníčky zdobím najskôr až na druhý deň.

    Medovníčky - obrázok 2
  3. 3

    Bielková poleva: 1 bielok a cca 10 polievkových lyžíc 3x preosiatého práškového cukru. Do bielka postupne po lyžiciach pridávam práškový cukor a vždy vymiešam ručne do hladka, kým poleva nemá tu správnu konzistenciu a lesk.

Diskusia k receptu

jamarlen
@zmmm , akoby som čakal tak do noci práve na tvoj recept - presne taký áme aj my, už len - kto by nám ich urobil?
danielas
sú prekrásne,ukážkové. Veľmi dobre vystihnutý postup.Napíš prosím,kde si zohnala túto múku.Aj ja z nej robievam,ale toho roku ju neviem u nás nikde zohnať,nejako sa vytratila z ponuky.Alebo,ako sa teraz volá "po novom"Mám doma Babičkina voľba-hladká pšeničná,Penam hladká špeciál 00,Penam hladká svetlá...Pokúsim sa toho roku urobiť Tvoje.
babav
Umelecky profesionalny recept.....krasny vysledok.Vdaka za dobre rady!
soniatko
prekrasne!!! dalsie ukladam do KK
ja som medovnikoholik :o)))
tatranka
Krásne,ako maľované....))) Síce veď oni sú aj pekne zdobené.
lindwurminka
Ja som už síce medovníčky piekla, ale tieto idem vyskúšať tiež
:) Vyzerajú nádherne
marienka44
@Zmmm ,poznam prace p.Murarikovej. Jedna rada: muka T 650 je psenicna a na pernicky sa ma miesat s raznou aspon v pomere 1:1. Kupila som v Kauflande minule Raznu hladku celozrnnu muku, je trochu drahsia. :-)
betty21
tak takúto trpezlivosť možno len závidieť :)))
tetrisss
Ano, toto je medovnik, bez tuku, take mam rada, akurat neviem nikdy, ako sa podaria, ked su vynikajuce, tak sa mi roztecu a opacne. Skusim to presne podla teba a uvidim.
lia66
Nádhernééé-profesiolálne ozdobené!!!
orchidea
Veľmi pekné medovníčky a zaujal ma aj ten postup pri pečení, musím vyskúšať aj keď sa mi zdá tá teplota dosť vysoká a keď ich vyberieš po 3 minútach tak neklesnú?... Mne sa už stalo pri pečení medovníčkov že po otvorení rúry skôr ostali iba také placky.
marijanka712
krásne -ukáškové iste máš z ních radosť,Tento rok som ešte nepiekla možno, že skúsim presne podla tvojho -aj mna prekvapilo, že vytiahneš z rúry až tak natieraš vajíčkom neklesne ? prečo ich pred pečením nenatrieš?
marijanka712
n a zdobenie máš na to sáček s koncovkou na medovníčky, alebo máš na to iný grif -porad....ja som do teraz sa trápila kornútkom z papiera , potom sáčkom, ale nie vždy sa mi podarilo strihnuť malú dierku tak som sa fakt len trápila, aby som ich dozdobila...
hubarka35
kolko sa pečú medovníčky pri tej teplote rúry?a prosím ta prečo potieraš plech voskom včelím-aký to má význam?
zmmm
Ahojte, veľmi pekne vám ďakujem za komentáre, ani som nečakala takú odozvu. danielas ja tu múku kupujem v COOP Jednota , orchidea, nie medovníčky neklesnú, marijanka712, hej mám z nich radosť a prečo ich nenatieram pred pečením? tak nás to naučila na kurze pani Muráriková a aj sme si to tam vyskúšali, bol to trojdňový kurz a veľmi veľa mi dal /zamiesenie cesta, pečenie a zdobenie, všetko pekne krok po kroku/ a na zdobenie mám takú zdobičku, je to český výrobok, veľmi som s ňou spokojná a super sa mi s ňou zdobí /ako keby som písala perom/ tiež som sa ako ty natrápila s kornútkom alebo sáčkom, nikdy to nebolo ono, hubarka35, dĺžka pečenia medovníčkov záleží od veľkosti vykrojeného tvaru a to budeš vidieť kedy je upečený, plech potierať včelím voskom ma naučil ešte môj tatino /bol včelár/ a aký to má význam, pekná vôňa, neprilepia sa mi k plechu /je treba ich hneď zošuchnúť z plechu po vytiahnutí z rúry/ a na jedno potretie plechu dám aj tri várky upiecť, keď sa mi vosk vyparí, plech znova potriem. Ak pečieš na papieri na pečenie alebo na vymastenom a múkou vysypanom plechu, tak ich môžeš piecť tak, ja som skrátka na ten vosk už niekoľko rokov zvyknutá.
gabusik
akurat sa chystam piect medovnicky a tento recept sa mi tak paci, ze ho vyskusam, len by som chcela poprosit o radu, kedze pre mna s manzelom je 800g muky velka davka, chcela by som spravit len polovicnu, no ako potom s vajickami? na celu davku je 5 ks a na polovicnu?
zmmm
gabusik, ja ich robím z tejto dávky a z tej si ľahšie vyrátaš polovičnú dávku prípadne 1/3 dávky:
1050g hladkej múky T650
450g práškového cukru
360g medu
3 KL sody bikarbony
6 vajíčok
2 PL škorice
2 PL pomletých korenín
ja z tejto dávky upečiem okolo 220 ks
tetrisss
Dnes som upiekla tvoje medovnicky, vlastne vcera :), postupovala som presne podla navodu, koreniny som dala nase pernikove korenie, miesto vosku /nemam/ som pouzila papier, piekla naozaj na 250 st na o jednu mriezku vyssie ako stred, spolu 8 minut a vysledok je super a napodiv su makke a este aj dnes. Dnes ich okraslim, akurat nabuduce ich vyvalkam na tensie, nakolko mi paradne vyskocili. Mozem odporucit, su velmi chutne, dakujem za recept.
elka56
sú nádherné a ešte prezradte ten český výrobok na zdobenie ,kde sa dá kúpiť ,alebo objednať...
zmmm
tetrisss, to ma teší, že sa ti vydarili, ja podľa tohto receptu pečiem už asi 13 rokov a nikdy sa mi neroztiekli a z tohto cesta sa robia aj medové pláty na medové rezy.
zmmm
elka56 ja som si tu zdobičku kupila asi pred 4 rokmi na Agrokomplexe v Nitre, na výrobku je táto internetová stránka www.reproplast.cz
hamka3
@zmmm keď ich upečiete tak sú hneď mäkké ? koľko vydržia mäkké a kedy ich zvyknete piecť ?
zmmm
@hamka3 ja už som si včera večer zamiesila cesto a vo štvrtok by som chcela začať piecť a cez víkend zdobiť. Sú mäkké a ja ich skladujem v papierovej krabici ako aj ostatné vianočné pečivo na balkóne /mám balkón presklenený/ To preto tak skoro ich pečiem, lebo ja k Vianociam pečiem aspoň 10 druhov.
hamka3
skvelé ďakujem za rady, tento rok budem piecť podľa Vás, dúfam,že vyjdú :) tie Vaše sú krásne
rona33
zmmm
Medovníčky sú super. Budem tak piecť.
reduska
Skusam,len sa mi nezda ta farba ,co sa tvori napovrchu,uz po jednom dni,,nehrozi pri tom dlhom zreti cesta nejaka salmonela , vajec alebo nieco ine?
rolandik
Prosím Vás, práškový cukor ide do cesta alebo je iba na zdobenie?
rolandik
Tak tieto medovníky sú neskutočne. Upečené za 4 minúty a neskutočne nerastú. Chutia výborne.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia