Medovníčky

Medovníčky
Foto: zmmm
zmmmZmmm, recept pridal: 4. decembra 2011 22:44Ďalšie jeho recepty

Určite je tu viac receptov na medovníčky, ale ja si dovolím sa s Vami podeliť o tento. Zúčastnila som sa dvoch kurzov pečenia medovníčkov, ktorý viedla pani Bc. Mária Muráriková z Trenčína, víťazka domácich, medzinárodných i olympijskej kulinárskej súťaži.

Suroviny

170
porcií

Postup prípravy receptu

Múka by mala byť mesiac stará, vajíčka čo najčerstvejšie a múka i vajíčka izbovú teplotu. Zmes perníkového korenia má obsahovať aníz, badián /hviezdicové korenie/, fenikel a klinček, ktoré meliem pred použitím. Sypké časti si preosejem, zamiešam a potom pridám vajíčka, med a vypracujem cesto, upozorňujem že cesto je lepivé. Cesto si vložím do keramickej /sklenenej, drevenej alebo smaltovanej/ nádoby, ktorú vysypem múkou. Cesto tiež zaprášim múkou, prikryjem vlhkou utierkou a pokrievkou. Utierku každý deň namočím, vyžmýkam. Cesto zrie pri izbovej teplote 4 dni. Keď si z cesta odtrhnete, tak by to malo vypadať ako striedka chleba /preto tá múka T650 chlebová/. Vyzreté cesto sa môže dať aj do mrazničky.

Pred rozvaľkaním, cesto prepracujem a rozvaľkám menšie tvary na hrúbku 3mm, väčšie na 5-7 mm. Plech natriem včelím voskom /je potrebné plech dať zohriať do rúry a potom potrieť včelím voskom, to aby sa roztopil/ nechám stuhnúť /je to zachvilku/ a ukladám povykrajované medovníčky. Pečiem pri teplote 250°C, po 3 minútach pečenia vytiahnem plech z rúry, potriem medovníčky do hladka rozšľahaným vajíčkom /najlepšie štetcom/ a dám naspäť do rúry dopiecť. Medovník chytí farbu a lesk. Plech je v rúre v polohe viac hore ako v strede. Medovníčky zdobím najskôr až na druhý deň.
Medovníčky - obrázok 2

Bielková poleva: 1 bielok a cca 10 polievkových lyžíc 3x preosiatého práškového cukru. Do bielka postupne po lyžiciach pridávam práškový cukor a vždy vymiešam ručne do hladka, kým poleva nemá tu správnu konzistenciu a lesk.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

36 komentárov k receptu
  • 3sandra3, 4. decembra 2011 o 23:17
    no teeeda, , nááádhera


  • jamarlen, 4. decembra 2011 o 23:36
    @zmmm , akoby som čakal tak do noci práve na tvoj recept - presne taký áme aj my, už len - kto by nám ich urobil?


  • danielas, 4. decembra 2011 o 23:42
    sú prekrásne,ukážkové. Veľmi dobre vystihnutý postup.Napíš prosím,kde si zohnala túto múku.Aj ja z nej robievam,ale toho roku ju neviem u nás nikde zohnať,nejako sa vytratila z ponuky.Alebo,ako sa teraz volá "po novom"Mám doma Babičkina voľba-hladká pšeničná,Penam hladká špeciál 00,Penam hladká svetlá...Pokúsim sa toho roku urobiť Tvoje.


  • babav, 5. decembra 2011 o 05:36
    Umelecky profesionalny recept.....krasny vysledok.Vdaka za dobre rady!


  • soniatko, 5. decembra 2011 o 07:06
    prekrasne!!! dalsie ukladam do KK
    ja som medovnikoholik :o)))


  • tatranka, 5. decembra 2011 o 09:20
    Krásne,ako maľované....))) Síce veď oni sú aj pekne zdobené.


  • lindwurminka, 5. decembra 2011 o 09:21
    Ja som už síce medovníčky piekla, ale tieto idem vyskúšať tiež
    :) Vyzerajú nádherne


  • marienka44, 5. decembra 2011 o 09:25
    @Zmmm ,poznam prace p.Murarikovej. Jedna rada: muka T 650 je psenicna a na pernicky sa ma miesat s raznou aspon v pomere 1:1. Kupila som v Kauflande minule Raznu hladku celozrnnu muku, je trochu drahsia. :-)


  • betty21, 5. decembra 2011 o 09:44
    tak takúto trpezlivosť možno len závidieť :)))


  • tetrisss, 5. decembra 2011 o 10:03
    Ano, toto je medovnik, bez tuku, take mam rada, akurat neviem nikdy, ako sa podaria, ked su vynikajuce, tak sa mi roztecu a opacne. Skusim to presne podla teba a uvidim.


  • tinca, 5. decembra 2011 o 10:39
    ukážkové



  • lia66, 5. decembra 2011 o 10:40
    Nádhernééé-profesiolálne ozdobené!!!


  • vierik, 5. decembra 2011 o 11:13
    Véľmi,veľmi pekné 1***.


  • orchidea, 5. decembra 2011 o 11:51
    Veľmi pekné medovníčky a zaujal ma aj ten postup pri pečení, musím vyskúšať aj keď sa mi zdá tá teplota dosť vysoká a keď ich vyberieš po 3 minútach tak neklesnú?... Mne sa už stalo pri pečení medovníčkov že po otvorení rúry skôr ostali iba také placky.


  • marijanka712, 5. decembra 2011 o 13:21
    krásne -ukáškové iste máš z ních radosť,Tento rok som ešte nepiekla možno, že skúsim presne podla tvojho -aj mna prekvapilo, že vytiahneš z rúry až tak natieraš vajíčkom neklesne ? prečo ich pred pečením nenatrieš?


  • marijanka712, 5. decembra 2011 o 13:24
    n a zdobenie máš na to sáček s koncovkou na medovníčky, alebo máš na to iný grif -porad....ja som do teraz sa trápila kornútkom z papiera , potom sáčkom, ale nie vždy sa mi podarilo strihnuť malú dierku tak som sa fakt len trápila, aby som ich dozdobila...


  • dogagador, 5. decembra 2011 o 15:25
    Umelecke dielo


  • katka1313, 5. decembra 2011 o 15:51
    krááása


  • diabambulka, 5. decembra 2011 o 19:33
    nádhernééé...


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 17 komentárov)
  • rechtoricka, 5. decembra 2011 o 20:27
    Páči sa mi tento recept,určite ho vyskúšam.Dúfam,že sa podarí


  • hubarka35, 5. decembra 2011 o 20:46
    kolko sa pečú medovníčky pri tej teplote rúry?a prosím ta prečo potieraš plech voskom včelím-aký to má význam?


  • martinuskapk, 5. decembra 2011 o 20:56
    nadhera :)))


  • zmmm, 5. decembra 2011 o 22:09
    Ahojte, veľmi pekne vám ďakujem za komentáre, ani som nečakala takú odozvu. danielas ja tu múku kupujem v COOP Jednota , orchidea, nie medovníčky neklesnú, marijanka712, hej mám z nich radosť a prečo ich nenatieram pred pečením? tak nás to naučila na kurze pani Muráriková a aj sme si to tam vyskúšali, bol to trojdňový kurz a veľmi veľa mi dal /zamiesenie cesta, pečenie a zdobenie, všetko pekne krok po kroku/ a na zdobenie mám takú zdobičku, je to český výrobok, veľmi som s ňou spokojná a super sa mi s ňou zdobí /ako keby som písala perom/ tiež som sa ako ty natrápila s kornútkom alebo sáčkom, nikdy to nebolo ono, hubarka35, dĺžka pečenia medovníčkov záleží od veľkosti vykrojeného tvaru a to budeš vidieť kedy je upečený, plech potierať včelím voskom ma naučil ešte môj tatino /bol včelár/ a aký to má význam, pekná vôňa, neprilepia sa mi k plechu /je treba ich hneď zošuchnúť z plechu po vytiahnutí z rúry/ a na jedno potretie plechu dám aj tri várky upiecť, keď sa mi vosk vyparí, plech znova potriem. Ak pečieš na papieri na pečenie alebo na vymastenom a múkou vysypanom plechu, tak ich môžeš piecť tak, ja som skrátka na ten vosk už niekoľko rokov zvyknutá.


  • gabusik, 7. decembra 2011 o 17:31
    akurat sa chystam piect medovnicky a tento recept sa mi tak paci, ze ho vyskusam, len by som chcela poprosit o radu, kedze pre mna s manzelom je 800g muky velka davka, chcela by som spravit len polovicnu, no ako potom s vajickami? na celu davku je 5 ks a na polovicnu?


  • zmmm, 7. decembra 2011 o 21:07
    gabusik, ja ich robím z tejto dávky a z tej si ľahšie vyrátaš polovičnú dávku prípadne 1/3 dávky:
    1050g hladkej múky T650
    450g práškového cukru
    360g medu
    3 KL sody bikarbony
    6 vajíčok
    2 PL škorice
    2 PL pomletých korenín
    ja z tejto dávky upečiem okolo 220 ks


  • tetrisss, 11. decembra 2011 o 09:03
    Dnes som upiekla tvoje medovnicky, vlastne vcera :), postupovala som presne podla navodu, koreniny som dala nase pernikove korenie, miesto vosku /nemam/ som pouzila papier, piekla naozaj na 250 st na o jednu mriezku vyssie ako stred, spolu 8 minut a vysledok je super a napodiv su makke a este aj dnes. Dnes ich okraslim, akurat nabuduce ich vyvalkam na tensie, nakolko mi paradne vyskocili. Mozem odporucit, su velmi chutne, dakujem za recept.


  • elka56, 11. decembra 2011 o 21:35
    sú nádherné a ešte prezradte ten český výrobok na zdobenie ,kde sa dá kúpiť ,alebo objednať...


  • zmmm, 11. decembra 2011 o 21:39
    tetrisss, to ma teší, že sa ti vydarili, ja podľa tohto receptu pečiem už asi 13 rokov a nikdy sa mi neroztiekli a z tohto cesta sa robia aj medové pláty na medové rezy.


  • zmmm, 11. decembra 2011 o 21:46
    elka56 ja som si tu zdobičku kupila asi pred 4 rokmi na Agrokomplexe v Nitre, na výrobku je táto internetová stránka www.reproplast.cz


  • hamka3, 19. novembra 2012 o 17:32
    @zmmm keď ich upečiete tak sú hneď mäkké ? koľko vydržia mäkké a kedy ich zvyknete piecť ?


  • zmmm, 20. novembra 2012 o 21:09
    @hamka3 ja už som si včera večer zamiesila cesto a vo štvrtok by som chcela začať piecť a cez víkend zdobiť. Sú mäkké a ja ich skladujem v papierovej krabici ako aj ostatné vianočné pečivo na balkóne /mám balkón presklenený/ To preto tak skoro ich pečiem, lebo ja k Vianociam pečiem aspoň 10 druhov.


  • hamka3, 21. novembra 2012 o 20:10
    skvelé ďakujem za rady, tento rok budem piecť podľa Vás, dúfam,že vyjdú :) tie Vaše sú krásne


  • anna123, 17. decembra 2012 o 20:52
    Sú výborné. Ďakujem za recept.


  • babka1952, 27. septembra 2013 o 17:51
    nádherné...


  • rona33, 15. decembra 2013 o 17:48
    zmmm
    Medovníčky sú super. Budem tak piecť.


  • reduska, 15. decembra 2013 o 18:58
    Skusam,len sa mi nezda ta farba ,co sa tvori napovrchu,uz po jednom dni,,nehrozi pri tom dlhom zreti cesta nejaka salmonela , vajec alebo nieco ine?



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist