Medovníčky

Medovníčky
Foto: zmmm
zmmmZmmm, recept pridal: 4. decembra 2011 22:44Ďalšie jeho recepty

Určite je tu viac receptov na medovníčky, ale ja si dovolím sa s Vami podeliť o tento. Zúčastnila som sa dvoch kurzov pečenia medovníčkov, ktorý viedla pani Bc. Mária Muráriková z Trenčína, víťazka domácich, medzinárodných i olympijskej kulinárskej súťaži.

Suroviny

170
porcií

Postup prípravy receptu

1

Múka by mala byť mesiac stará, vajíčka čo najčerstvejšie a múka i vajíčka izbovú teplotu. Zmes perníkového korenia má obsahovať aníz, badián /hviezdicové korenie/, fenikel a klinček, ktoré meliem pred použitím. Sypké časti si preosejem, zamiešam a potom pridám vajíčka, med a vypracujem cesto, upozorňujem že cesto je lepivé. Cesto si vložím do keramickej /sklenenej, drevenej alebo smaltovanej/ nádoby, ktorú vysypem múkou. Cesto tiež zaprášim múkou, prikryjem vlhkou utierkou a pokrievkou. Utierku každý deň namočím, vyžmýkam. Cesto zrie pri izbovej teplote 4 dni. Keď si z cesta odtrhnete, tak by to malo vypadať ako striedka chleba /preto tá múka T650 chlebová/. Vyzreté cesto sa môže dať aj do mrazničky.

2

Pred rozvaľkaním, cesto prepracujem a rozvaľkám menšie tvary na hrúbku 3mm, väčšie na 5-7 mm. Plech natriem včelím voskom /je potrebné plech dať zohriať do rúry a potom potrieť včelím voskom, to aby sa roztopil/ nechám stuhnúť /je to zachvilku/ a ukladám povykrajované medovníčky. Pečiem pri teplote 250°C, po 3 minútach pečenia vytiahnem plech z rúry, potriem medovníčky do hladka rozšľahaným vajíčkom /najlepšie štetcom/ a dám naspäť do rúry dopiecť. Medovník chytí farbu a lesk. Plech je v rúre v polohe viac hore ako v strede. Medovníčky zdobím najskôr až na druhý deň.
Medovníčky - obrázok 2

3

Bielková poleva: 1 bielok a cca 10 polievkových lyžíc 3x preosiatého práškového cukru. Do bielka postupne po lyžiciach pridávam práškový cukor a vždy vymiešam ručne do hladka, kým poleva nemá tu správnu konzistenciu a lesk.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 3sandra3, 4. decembra 2011 o 23:17
    no teeeda, , nááádhera


  • jamarlen, 4. decembra 2011 o 23:36
    @zmmm , akoby som čakal tak do noci práve na tvoj recept - presne taký áme aj my, už len - kto by nám ich urobil?


  • danielas, 4. decembra 2011 o 23:42
    sú prekrásne,ukážkové. Veľmi dobre vystihnutý postup.Napíš prosím,kde si zohnala túto múku.Aj ja z nej robievam,ale toho roku ju neviem u nás nikde zohnať,nejako sa vytratila z ponuky.Alebo,ako sa teraz volá "po novom"Mám doma Babičkina voľba-hladká pšeničná,Penam hladká špeciál 00,Penam hladká svetlá...Pokúsim sa toho roku urobiť Tvoje.


  • babav, 5. decembra 2011 o 05:36
    Umelecky profesionalny recept.....krasny vysledok.Vdaka za dobre rady!


  • soniatko, 5. decembra 2011 o 07:06
    prekrasne!!! dalsie ukladam do KK
    ja som medovnikoholik :o)))


  • tatranka, 5. decembra 2011 o 09:20
    Krásne,ako maľované....))) Síce veď oni sú aj pekne zdobené.


  • lindwurminka, 5. decembra 2011 o 09:21
    Ja som už síce medovníčky piekla, ale tieto idem vyskúšať tiež
    :) Vyzerajú nádherne


  • marienka44, 5. decembra 2011 o 09:25
    @Zmmm ,poznam prace p.Murarikovej. Jedna rada: muka T 650 je psenicna a na pernicky sa ma miesat s raznou aspon v pomere 1:1. Kupila som v Kauflande minule Raznu hladku celozrnnu muku, je trochu drahsia. :-)


  • betty21, 5. decembra 2011 o 09:44
    tak takúto trpezlivosť možno len závidieť :)))


  • tetrisss, 5. decembra 2011 o 10:03
    Ano, toto je medovnik, bez tuku, take mam rada, akurat neviem nikdy, ako sa podaria, ked su vynikajuce, tak sa mi roztecu a opacne. Skusim to presne podla teba a uvidim.


  • tinca, 5. decembra 2011 o 10:39
    ukážkové




  • lia66, 5. decembra 2011 o 10:40
    Nádhernééé-profesiolálne ozdobené!!!


  • vierik, 5. decembra 2011 o 11:13
    Véľmi,veľmi pekné 1***.


  • orchidea, 5. decembra 2011 o 11:51
    Veľmi pekné medovníčky a zaujal ma aj ten postup pri pečení, musím vyskúšať aj keď sa mi zdá tá teplota dosť vysoká a keď ich vyberieš po 3 minútach tak neklesnú?... Mne sa už stalo pri pečení medovníčkov že po otvorení rúry skôr ostali iba také placky.


  • marijanka712, 5. decembra 2011 o 13:21
    krásne -ukáškové iste máš z ních radosť,Tento rok som ešte nepiekla možno, že skúsim presne podla tvojho -aj mna prekvapilo, že vytiahneš z rúry až tak natieraš vajíčkom neklesne ? prečo ich pred pečením nenatrieš?


  • marijanka712, 5. decembra 2011 o 13:24
    n a zdobenie máš na to sáček s koncovkou na medovníčky, alebo máš na to iný grif -porad....ja som do teraz sa trápila kornútkom z papiera , potom sáčkom, ale nie vždy sa mi podarilo strihnuť malú dierku tak som sa fakt len trápila, aby som ich dozdobila...


  • dogagador, 5. decembra 2011 o 15:25
    Umelecke dielo


  • katka1313, 5. decembra 2011 o 15:51
    krááása


  • diabambulka, 5. decembra 2011 o 19:33
    nádhernééé...


  • rechtoricka, 5. decembra 2011 o 20:27
    Páči sa mi tento recept,určite ho vyskúšam.Dúfam,že sa podarí


  • hubarka35, 5. decembra 2011 o 20:46
    kolko sa pečú medovníčky pri tej teplote rúry?a prosím ta prečo potieraš plech voskom včelím-aký to má význam?


  • martinuskapk, 5. decembra 2011 o 20:56
    nadhera :)))


  • zmmm, 5. decembra 2011 o 22:09
    Ahojte, veľmi pekne vám ďakujem za komentáre, ani som nečakala takú odozvu. danielas ja tu múku kupujem v COOP Jednota , orchidea, nie medovníčky neklesnú, marijanka712, hej mám z nich radosť a prečo ich nenatieram pred pečením? tak nás to naučila na kurze pani Muráriková a aj sme si to tam vyskúšali, bol to trojdňový kurz a veľmi veľa mi dal /zamiesenie cesta, pečenie a zdobenie, všetko pekne krok po kroku/ a na zdobenie mám takú zdobičku, je to český výrobok, veľmi som s ňou spokojná a super sa mi s ňou zdobí /ako keby som písala perom/ tiež som sa ako ty natrápila s kornútkom alebo sáčkom, nikdy to nebolo ono, hubarka35, dĺžka pečenia medovníčkov záleží od veľkosti vykrojeného tvaru a to budeš vidieť kedy je upečený, plech potierať včelím voskom ma naučil ešte môj tatino /bol včelár/ a aký to má význam, pekná vôňa, neprilepia sa mi k plechu /je treba ich hneď zošuchnúť z plechu po vytiahnutí z rúry/ a na jedno potretie plechu dám aj tri várky upiecť, keď sa mi vosk vyparí, plech znova potriem. Ak pečieš na papieri na pečenie alebo na vymastenom a múkou vysypanom plechu, tak ich môžeš piecť tak, ja som skrátka na ten vosk už niekoľko rokov zvyknutá.


  • gabusik, 7. decembra 2011 o 17:31
    akurat sa chystam piect medovnicky a tento recept sa mi tak paci, ze ho vyskusam, len by som chcela poprosit o radu, kedze pre mna s manzelom je 800g muky velka davka, chcela by som spravit len polovicnu, no ako potom s vajickami? na celu davku je 5 ks a na polovicnu?


  • zmmm, 7. decembra 2011 o 21:07
    gabusik, ja ich robím z tejto dávky a z tej si ľahšie vyrátaš polovičnú dávku prípadne 1/3 dávky:
    1050g hladkej múky T650
    450g práškového cukru
    360g medu
    3 KL sody bikarbony
    6 vajíčok
    2 PL škorice
    2 PL pomletých korenín
    ja z tejto dávky upečiem okolo 220 ks


  • tetrisss, 11. decembra 2011 o 09:03
    Dnes som upiekla tvoje medovnicky, vlastne vcera :), postupovala som presne podla navodu, koreniny som dala nase pernikove korenie, miesto vosku /nemam/ som pouzila papier, piekla naozaj na 250 st na o jednu mriezku vyssie ako stred, spolu 8 minut a vysledok je super a napodiv su makke a este aj dnes. Dnes ich okraslim, akurat nabuduce ich vyvalkam na tensie, nakolko mi paradne vyskocili. Mozem odporucit, su velmi chutne, dakujem za recept.


  • elka56, 11. decembra 2011 o 21:35
    sú nádherné a ešte prezradte ten český výrobok na zdobenie ,kde sa dá kúpiť ,alebo objednať...


  • zmmm, 11. decembra 2011 o 21:39
    tetrisss, to ma teší, že sa ti vydarili, ja podľa tohto receptu pečiem už asi 13 rokov a nikdy sa mi neroztiekli a z tohto cesta sa robia aj medové pláty na medové rezy.


  • zmmm, 11. decembra 2011 o 21:46
    elka56 ja som si tu zdobičku kupila asi pred 4 rokmi na Agrokomplexe v Nitre, na výrobku je táto internetová stránka www.reproplast.cz


  • hamka3, 19. novembra 2012 o 17:32
    @zmmm keď ich upečiete tak sú hneď mäkké ? koľko vydržia mäkké a kedy ich zvyknete piecť ?


  • zmmm, 20. novembra 2012 o 21:09
    @hamka3 ja už som si včera večer zamiesila cesto a vo štvrtok by som chcela začať piecť a cez víkend zdobiť. Sú mäkké a ja ich skladujem v papierovej krabici ako aj ostatné vianočné pečivo na balkóne /mám balkón presklenený/ To preto tak skoro ich pečiem, lebo ja k Vianociam pečiem aspoň 10 druhov.


  • hamka3, 21. novembra 2012 o 20:10
    skvelé ďakujem za rady, tento rok budem piecť podľa Vás, dúfam,že vyjdú :) tie Vaše sú krásne


  • anna123, 17. decembra 2012 o 20:52
    Sú výborné. Ďakujem za recept.


  • babka1952, 27. septembra 2013 o 17:51
    nádherné...


  • rona33, 15. decembra 2013 o 17:48
    zmmm
    Medovníčky sú super. Budem tak piecť.


  • reduska, 15. decembra 2013 o 18:58
    Skusam,len sa mi nezda ta farba ,co sa tvori napovrchu,uz po jednom dni,,nehrozi pri tom dlhom zreti cesta nejaka salmonela , vajec alebo nieco ine?



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist