Medovníčky - špeci

manka1 - fotkamanka1, 28. decembra 2013
Medovníčky - špeci
Foto: manka1

Recept mám prichystaný od roku 2011 - a až teraz prišiel na rad. Publikovaný bol v časopise Perníčky z edície Knihovnička .

20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 PL
400 g
250 g
4 ks
4 PL
8 PL
Krém:
2 ks (80g)
500 ml
250 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V miske zo všetkých surovín zmiešame tuhšie cesto - je to klasické medové cesto bez korenín. Odporúča sa odležať - môže aj dlhšie ako jeden deň. Ako budete stíhať. Potom z cesta vyvaľkať plát asi 3-4 mm hrubý. V pôvodnom recepte boli kolieska, ja som si zvolila kvietky, vy si zvoľte aký tvar sa vám páči. Upiecť na plechu s papierom na pečenie doružova (10 min pri 180°C). Upečené tvary treba nechať vydýchať aspoň do druhého dňa a až potom zlepovať.

  2. 2

    Krém: Základ krému je hustý puding uvarený z 500ml mlieka a dvoch balíčkov vanilkového pudingu, ocukriť podľa chuti ešte kým je teplý.Je treba nechať vychladnúť. Maslo si vymiešať - šľahačom s trochou cukru (nepíšem množstvo, lebo každý podľa chuti.

  3. 3

    Pridávať pomaličky vychladnutý puding. Keď sa hmota spojí, tak pridať Čl kakaa - krém má byť taký bledohnedý - ako "kakavko". No a môžete zlepovať. Zlepené tvary (napr.kolieska, kvetinky...) by mali niekde v chlade odležať - krém vsiakne do medovníčkov a sú potom vláčne. Po upečení sú tvrdé, ale po natretí krémom zvláčnejú. Osvedčil sa aj džem - podľa chuti.

  4. 4

    Vyzerajú obyčajne, ale chutia výborne - aspoň podľa rečí lepkáčov, vydržia dlho.

Diskusia k receptu

zdezda
Mňaaaam, aj mojej polovičke budú určite chutiť, bežné medovníky, či perníčky neje, lebo sú moc pre neho aromatické :-)
Jedine čo zmením, že do krému nedám kakao, bo aj to on nemusí :-) alebo rozdelím plnku na aj, aj, lebo ostatní a je nás viac, sme čokoľúbiaci :-) No a ešte, že je nevážený spôsob prípravy, najviac vyhovuje mne :-D
danda3
Aj mne sa tento recept páči, akurát nedám toľko cukru, keďže plnka ich osladí, upečiem ich manželovi do práce, keď bude mať meniny.☺
manka1
Ďakujem, ja síce neviem aké boli - či sladké alebo nie. Synovi po natretí a postátí chutili - a to ich mám dosť rozmaznaných. Samozrejme, že si treba urobiť podľa chuti. Chcem ich vyskúšať na bezlepkovú verziu - ak bude OK, tak ich sem pridám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia