Varecha.sk má 5 narodeniny. Ďakujeme za vašu priazeň

Medovníčky ihneď mäkké

Medovníčky ihneď mäkké
Foto: tothka
tothkaTothka, recept pridal: 2. decembra 2010 21:31Ďalšie jeho recepty

Viem, že na Vareche je už pridané množstvo receptov na medovníčky a napriek tomu som si povedala, že dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy dosť a tak pridávam tie, ktoré pečiem už dlhé roky a vždy každému chutia, ešte ma nesklamali ani vtedy, deď ich bolo treba dopiecť aj deň pred Vianocami

Suroviny

20
porcií
20
minút
príprava
10
minút
na 175 °C

Postup prípravy receptu

1

Heru roztopíme spolu s medom, necháme vychladnúť a pridáme do misy , do ktorej sme preosiali múku, pridáme cukor, vajcia, sódu a perníkové korenie, v prípade, že nemáte toto korenie poruke, stačí pridať aspoň lyžičku mletej škorice. Všetko pekne krásne zmiesime dohromady, najlepšie v kuchynskom robote na tuhé, nelepivé cesto. V prípade, že cesto sa ešte lepí, doporučujem pridať ešte trochu múky. Ja zásadne používam na medovníčky iba múku označenú ako T 650 . Cesto necháme odpočívať minimálne 1 hodinu v chlade, ale kľudne si ho môžete nechať hotové aj niekoľko dní a piecť keď bude k použitiu doma viac pomáhajúcich rúk .

2

Odpočinuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech, najlepšie vystlaný fóliou na pečenie alebo papierom, aby sme si ušetrili prácu s čistením plechov a stíhali ich otáčať v rúre aj viac krát. Ja zvyknem medovníčky pred pečením potrieť vajíčkom, niekto to robí až po upečení, ja v tom však nevidím zásadný rozdiel. Môžeme ich ozdobiť mandľami, alebo orechom. Aby boli medovníčky mäkké, nesmieme ich nechať v rúre veľmi vysušiť. Pečiem ich na teplovzduchu pri teplote 175 stupňov. Dĺžka pečenia je rôzna podľa veľkosti a hrúbky medovníčkov. Takže keď sú pekné vypečené do zlatova, vyberám z rúry. Trvá to asi 10 min.

3

Dobre vychladnuté medovníčky môžeme vyzdobiť bielkovou polevou vymiešanou z jedného bielka a 200 g práškového cukru a trošku citronovej šťavy, alebo kys. citronovej. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka a vymiešať ho treba tak, aby poleva bola dobre hustá a neroztekala sa. Polevu dávam do mikroténového vrecka, odstrihnem na ňom malý kúsok na konci rožka a zdobím podľa fantázie a tvaru vykrojeného medovníčka.
Medovníčky ihneď mäkké - obrázok 3

4

Piekla som hlavne kvôli mikulášskym čižmičkám a pri tej príležitosti som si spravila aj menovky na predvianočnú oslavu mojich menín a drériných narodenín.
Medovníčky ihneď mäkké - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (4,1 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • helca103, 2. decembra 2010 o 23:52
    mám svoj recept na medovníčky ale skusim aj tento z polovičnej davky a uvidíme. Rada skúšam nove recepty takže KK


  • lidia3, 3. decembra 2010 o 07:14
    Už som medovníčky upiekla včera ale tiež mam recept že medovníčky su hned mäkké.Dnes idem zdobiť.


  • palokuchki, 3. decembra 2010 o 08:29
    Ja len obdivujem ako viete vsetcia tie medovniky krasne zdobit. Kazdy ma svoje napady. Tieto medovnicky su tiez velmi pekne.


  • marianne69, 3. decembra 2010 o 08:43
    ....pekucke...


  • mamulienka, 3. decembra 2010 o 10:16
    rada by som ich vyskusala,len tym surovinam nerozumiem,kolko cukru,medu,Hery,sody bikarbony....je to nejake posunute...oprav prosim


  • mamulienka, 3. decembra 2010 o 10:32
    Tothka,vytlacila som si recept a uz je to OK.Idem teda vyskusat.


  • hortenzia51, 3. decembra 2010 o 15:16
    súúper recept určite vyskúšam aj ,ked pečiem iný recept---
    je to veľmi dobrý, sudim podľa použitých surovýn--


  • marienka44, 3. decembra 2010 o 15:52
    @Tothka ,do medovnikov ide aj razna muka, t.z. chlebova. Toto mam od ucitelky medoveho peciva. Aspon 1/4 muky hladkej T 650 mahrad raznou. Pridavam aj 1PL rumu do cesta.


  • pisot, 3. decembra 2010 o 16:16
    já sa snažím každý rok piecť perníčky a sú vždy mooooooc tvrdé,neviem prečo nemeknú :-(


  • mariaklara, 3. decembra 2010 o 18:15
    Ja som piekla včera asú mäkkučké, teraz som si dala dva ku káve. dnes budem zdobiť, v nedeľu recept napíšem. Teraz som si pripravila medovníčky s celozrnnej múky, ktoré boli v Dobrom jedle, uvidím, aké budú.


  • bocmanka, 4. decembra 2010 o 15:14
    ja sa chystám zdobiť medovníčky s deťmi v škole, takže si ich musím "predchystať", takže vyskúšam...


  • kucharronald, 4. decembra 2010 o 17:33
    Dnes som ich spravil :) Spravil som z nich aj velk´šho anjelika :) Posielam foto :)


  • kucharronald, 4. decembra 2010 o 17:33
    Dnes som ich spravil :) Spravil som z nich aj velk´šho anjelika :) Posielam foto :)


  • kucharronald, 4. decembra 2010 o 17:33
    Dnes som ich spravil :) Spravil som z nich aj velk´šho anjelika :) Posielam foto :)


  • kucharronald, 4. decembra 2010 o 17:34




  • lotte, 4. decembra 2010 o 17:41
    Ten istý recept používam už 15 rokov, mám aj kopu iných ale tento je najosvedčenejší


  • tothka, 4. decembra 2010 o 19:22
    @kucharronald som rada, že sa ti podaril taký pekný výtvor, dúfam, že si ho ešte nestihol zjesť.
    @pisot do medovníčkov musíš dať len predpísané množstvo medu a nesmieš ich veľmi dlho piecť, pretože sa veľmi vysušia a sú potom tvrdé. V erím, že tento rok sa ti určite podaria .


  • kucharronald, 5. decembra 2010 o 13:23
    @tothka :) Zatiaľ nie, ale môžem potvrdiť, že sú veľmi mäkké!!! :)) Anjelik som zabalil do pekného vianočného sáčka a dal opierať na pohár :) Ráno kukám, medovník bol na mieste, ale bol zlomeny na polovičku. No a potom som ho zjedol :) škoda, ale ešte určite urobím z tohto cesta :))
    Medovníčky sú vtedy mäkké, keď sú hrubšie a nepečieme ich tak dlho :) Na medovníky stačí 7-10 min. To záleží na trúbe, ako pečie...


  • cinkla, 7. decembra 2010 o 19:28
    Jej mariaklara - mas super meno. Ja som totiz Klara Maria.


  • tothka, 9. decembra 2010 o 20:20
    @cinkla Myslim že ešte v lete si reagovala na recept na plastelínu od Egrešky a vravela si, že máš trvanlivejšiu. Prosím ťa ak budeš taká láskavá poslať mi ho hoci aj na môj email Evinaxl@centrum.sk veľmi by sa mi teraz hodil, vopred ti ďakujem.


  • auroravittoria, 11. decembra 2010 o 23:25
    @pisot ,ak nemas medovnicky mekke,uloz si ich do nadoby ktora sa da zatvorit a poloz ku nim kusok chleba,alebo prerezane jablcko,uvydis ze ti zmeknu.


  • auroravittoria, 17. decembra 2010 o 01:12
    Vyskusala som tvoje medovnicky,prave som ich dozdobila...su supeeer.


  • auroravittoria, 17. decembra 2010 o 01:12
    Vyskusala som tvoje medovnicky,prave som ich dozdobila...su supeeer.


  • evulines, 22. decembra 2010 o 18:56
    Možem potvrdit, že medovníčky sú makkučké, síce som ich nezdobila, ale navrch som dávala olúpanú mandlu. Výborné!


  • tothka, 25. decembra 2010 o 21:20
    @evulines som rada, že sa ti medovníčky podarili a si spokojná. ja ich tiež nezdobím, keď dávam mandle. Prajem pekný zvyšok sviatkov.


  • gababu1, 26. decembra 2010 o 21:10
    ja som ich robila....a mne nezmakli................preco?????????,som ich presne pikla..este aj o minutu menej....a su tvrde......


  • marianne69, 23. októbra 2011 o 09:43
    ..a vyskusam aj tieto,tiez sa mi pacia


  • marianne69, 15. novembra 2011 o 12:02
    chcela som sa opytat ci tych 60g Hery nie je trosku malo,ale ked nie spravim aj s tymto mnozstvom,robim cesto na ne.


  • tothka, 16. novembra 2011 o 12:58
    marianne69 tých 60 g Hery nie je málo, ja takto pečiem medovníčky už asi 20 rokov, vždy boli dobré a mäkké, len ich nesmieš veľmi vysušiť v rúre pri pečení.


  • rafi87, 19. decembra 2011 o 15:07
    prosím Vás, mama dnes robila tieto medovníky, a keď boli ešte teplé z rúry tak boli fajn mäkké, ale jak dala do špajze (je tam dosť chladno) tak stvrdli jak betón, môže to byť od toho že hned to vyložila do špajze kde je dosť chladno alebo prečo stvrdli?
    preto ich dnes skúsila spraviť, lebo od kamošky čo máme recept (tiež by mali byť mäkké) stvrdli jak betón, čo by sme mali s nimi spraviť? alebo kde ich dať aby zmäkli?


  • tothka, 19. decembra 2011 o 17:43
    @rafi87 veľmi som sa prekvapila, že vám medovníčky stvrdli, mne sa to ešte nikdy nestalo, nechávam ich úplne vychladnúť v kuchyni a neskôr ukladám do plechovej, alebo plastovej krabice a sú v špajzi, u nás síce nie je až taká veľká zima, ale aj tento rok som už piekla medovníčky aspoň 5 krát, a to vždy z dvojitej dávky a nikto za zatiaľ nesťažoval, žeby stvrdli. Neviem, v čom ich máte odložené, ale skús dať do krabice krajec chleba, alebo prekrojené jablko. Takéto rady som čítala, ale zatiaľ som to v praxi nepotrebovala. Dúfam, že medovníčky ešte zmäknú.


  • cmuqa, 20. decembra 2011 o 18:41
    PERFEKTNE!!! Prve medovnicky ktore mi nestvrdli a chutia uzasne!! odporucatm neto jednoduchy rychy a chutny recep uplne kazdemu! mnamka :P


  • tothka, 21. decembra 2011 o 14:04
    @cmuga som veľmi rada že si vyskúšala moje medovníčky a bola si s nimi spokojná tak ako ja. Doporučujem ti vyskúšať aj moje Decembrové hríby - tiež sú to medovníčky


  • ssimona, 22. decembra 2011 o 20:59
    prave som ich dopiekla ....su krasne s cestom sa super pracovalo,muku T som nemala a nic sa nestalo ,su krasne a chutne.Potrela som vajickom az po upečeni lebo som skusala pred upečenim ale ked to natrete po upeceni su krajšie a lesklejšie.Dakujem za recept -ukladam :-)


  • sadell, 1. decembra 2012 o 14:14
    Úžasný recept, ďakujem :).


  • 3sandra3, 5. decembra 2012 o 15:23
    tiež vyskúšam... zatiaľ som ho tu nevidela, neviem, kde som mala oči :-)


  • 3sandra3, 12. decembra 2012 o 22:26
    už ich mám napečené a odpočívajú v dóze, čakajú na zdobenie,,, sú fakt mäkké... super


  • barborka123, 19. decembra 2012 o 15:18
    Piekli sme tieto perníčky dnes, sú fantastické ,mäkučké a nádherne nadýchané .Proste výborné . :)


  • olivka, 21. decembra 2012 o 13:25
    myslíte že velmi vadí keď som do cesta dala ten med s herou ešte teplý? dosť sa to lepí


  • emporia, 8. januára 2013 o 14:50
    Výborné ! Najlepší recept aký som doteraz na perníčky našla. Boli skutočne mäkké a mali obrovský úspech. Všetkým chutili, odteraz pečiem už len podľa tohto receptu. Ďakujem :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

25 naj receptov z 5 ročnej histórie Varecha.sk
Varecha.sk má 5 rokov, pozrite si ktorých 25 receptov ste si počas celej histórie najčastejšie ukladali do kuchárskej knihy.

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist