Medové rezy

Autor receptu: janocka84

Sú trocha náročnejšie na prípravu a cesto si treba pripraviť deň vopred (alebo nechať aspoň pol dňa v chlade), ale nenechajte sa odradiť, výsledná chuť stojí za to.

Postup

  1. Príprava cesta: Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vymiešame s preosiatym cukrom. Bielka vymiešame nad parou na tuhý sneh a postupne k nemu primiešame žĺtka s cukrom, med a maslo - stále miešame nad parou. Masu odstavíme nabok, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a trošku necháme vychladnúť. Potom pridáme preosiatu múku, kakao a škoricu. Vznikne nám krásny hnedý bochník cesta a to necháme 1 deň odstáť na chladnom mieste. (v chladničke)
  2. Na druhý deň cesto rozdelíme na 3-4 časti - podľa toho, koľko plátov chcete upiecť a ako chcete rozdeliť plnku.
  3. Každú časť vyvaľkáme na hladkou múkou pomúčenej doske na veľkosť plechu. Pečieme na opaku plechu, kotorý sme si jemne pomúčili hladkou múkou, alebo naň uložíme papier na pečenie. Odporúčam papier na pečenie, lebo cesto je po upečení krehké a ľahšie sa zkladá z plechu keď je na papieri. Cesto sa upečie veľmi rýchlo - cca 10-15min.
  4. Plnka: zo surovín uvaríme puding. Teda, dáme variť väčšiu časť mlieka spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok mlieka zmiešame s múkou tak, aby v ňom neboli hrudky a vmiešame do horúceho mlieka. Keď masa zhustne ako puding, odstavíme ju a pomaly vmiešame maslo. Plnku necháme mierne vychladnúť, nech je trošku hustejšia a neroztečie sa veľmi.
  5. Pláty cesta môžeme naplniť dvoma spôsobmi. Ak sme si upiekli 4 pláty - Na prvý plát vylejeme polovicu plnky, položíme na to druhý plát, naň natrieme hrubšiu vrstvu ribezľového džemu (ak nemáme tak môže byť aj iný kyslejšej chuti), naň položíme ďalší plát, na ktorý vylejeme druhú polovicu plnky a ukončíme posledným plátom. Alebo urobíme 3 pláty, na prvý dáme polovicu plnky, na to dáme druhý plát, ktorý potrieme džemom a na džem vylejeme druhú polovicu plnky a prikryjeme posledným plátom.
  6. Nad parou si rozpustíme čokoládu na varenie. Pridáme k nej trošku oleja (alebo stužený), aby bola poleva lesklejšia. Vylejeme ju na koláč a rovnomerne rozotrieme. Keď troška stuhne, môžeme polevu pokvapkať ešte čokoládou.
  7. Necháme poriadne stuhnúť a nakrájame na malé obdĺžničky.
  8. No a rezy sú hotové a pripravené na papkanie. :D