Medové rezy

janocka84 - fotkajanocka84, 24. apríla 2011
Medové rezy
Foto: janocka84

Sú trocha náročnejšie na prípravu a cesto si treba pripraviť deň vopred (alebo nechať aspoň pol dňa v chlade), ale nenechajte sa odradiť, výsledná Zobraziť celý popisSú trocha náročnejšie na prípravu a cesto si treba pripraviť deň vopred (alebo nechať aspoň pol dňa v chlade), ale nenechajte sa odradiť, výsledná chuť stojí za to.

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
150 g (margarín)
3 ks
3 PL
1 ČL
10 g
 štipka
Plnka:
4 dcl
4 PL
1 ks
200 g
250 g
Poleva:
 troška




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vymiešame s preosiatym cukrom. Bielka vymiešame nad parou na tuhý sneh a postupne k nemu primiešame žĺtka s cukrom, med a maslo - stále miešame nad parou. Masu odstavíme nabok, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a trošku necháme vychladnúť. Potom pridáme preosiatu múku, kakao a škoricu. Vznikne nám krásny hnedý bochník cesta a to necháme 1 deň odstáť na chladnom mieste. (v chladničke)

    Medové rezy - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto rozdelíme na 3-4 časti - podľa toho, koľko plátov chcete upiecť a ako chcete rozdeliť plnku.

    Medové rezy - obrázok 2
  3. 3

    Každú časť vyvaľkáme na hladkou múkou pomúčenej doske na veľkosť plechu. Pečieme na opaku plechu, kotorý sme si jemne pomúčili hladkou múkou, alebo naň uložíme papier na pečenie. Odporúčam papier na pečenie, lebo cesto je po upečení krehké a ľahšie sa zkladá z plechu keď je na papieri. Cesto sa upečie veľmi rýchlo - cca 10-15min.

    Medové rezy - obrázok 3
  4. 4

    Plnka: zo surovín uvaríme puding. Teda, dáme variť väčšiu časť mlieka spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok mlieka zmiešame s múkou tak, aby v ňom neboli hrudky a vmiešame do horúceho mlieka. Keď masa zhustne ako puding, odstavíme ju a pomaly vmiešame maslo. Plnku necháme mierne vychladnúť, nech je trošku hustejšia a neroztečie sa veľmi.

    Medové rezy - obrázok 4
  5. 5

    Pláty cesta môžeme naplniť dvoma spôsobmi. Ak sme si upiekli 4 pláty - Na prvý plát vylejeme polovicu plnky, položíme na to druhý plát, naň natrieme hrubšiu vrstvu ribezľového džemu (ak nemáme tak môže byť aj iný kyslejšej chuti), naň položíme ďalší plát, na ktorý vylejeme druhú polovicu plnky a ukončíme posledným plátom. Alebo urobíme 3 pláty, na prvý dáme polovicu plnky, na to dáme druhý plát, ktorý potrieme džemom a na džem vylejeme druhú polovicu plnky a prikryjeme posledným plátom.

    Medové rezy - obrázok 5
  6. 6

    Nad parou si rozpustíme čokoládu na varenie. Pridáme k nej trošku oleja (alebo stužený), aby bola poleva lesklejšia. Vylejeme ju na koláč a rovnomerne rozotrieme. Keď troška stuhne, môžeme polevu pokvapkať ešte čokoládou.

    Medové rezy - obrázok 6
  7. 7

    Necháme poriadne stuhnúť a nakrájame na malé obdĺžničky.

    Medové rezy - obrázok 7
  8. 8

    No a rezy sú hotové a pripravené na papkanie. :D

Diskusia k receptu

3sandra3
krásny koláčik,,..ešte som nepiekla medové rezy ... vždy si kupim polotovar... ale už by som to chcela vyskúšať aj upiecť, len mám akýsi rešpekt voči nim....
janocka84
3sandra3 - vobec sa netreba bat, ja vobec nie som skusena pekarka a ked som to zvladla ja, zvladne kazdy kto uz aspon nieco piekol :D
3sandra3
myslíš?,,, ale ja som fakt neskúsená pekárka...ale dobre... dám na tvoju radu :-))
dorisa
Krasne koláčiky, medové rezy- ja si kupujem polotovar a naplním:) A tie pipky, nemaju chybu.
cica2
si šikuľka, krásne sa ti vydarili!:)
mariaklara
Medové som robila i ja, bez nich žiadne sviatky neviem ani predstaviť, @janocka , toho masla tam ide skutočne len tak málo ?
jarunka
Robim tiez podobne medove rezy, su velmi dobre, niektora navsteva si ich aj vyziada, tieto vyzeraju krasne tiez. Vyskusam aj tento tvoj recep.
elisticka
medove rezy su vynikajuce mas ich krasne mnamky ,,, ukladam a vyskusam :-))
ola111
Tieto rezy sa chystám robiť každé sviatky,ale ako napísala@3sandra3 ,
tiež mám určitý rešpekt z nich,ale ty ich máš veľmi pekné.Podľa
tvojho postupu to snáď zvládnem.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Mám iný osvedčený recept, ktorý je síce dobrý, ale tie pláty mám vždy tvrdé. Po naplnení asi na tretídeň zmäknú. Tento je iný, ukladám do KK a určite vyskúšam.
janocka84
@mariaklara - asi myslis maslo do plnky. ano len tolko staci. Ja som sa tiez cudovala lebo mam ine kolace kde ide pudingova plnka a tam davam omnoho viac masla, ale nemusis sa bat, staci to :D
elantra
medove rezy mam veeelmi rada ale este som nepiekla, recept je super urcite vyskusam.
janaja
Sú veľmi pekné a určite vynikajúce. Ukladám do KK a pri najbližšej príležitosti upečiem. Ku krájaniu čokoládovej polevy - naučila ma známa, cukrárka, že treba nôž nahriať nad ohňom /plyn/ a takým horúcim krájať. Mám to odskúšané, čokoláda sa na reze roztopí a krásne sa nakrájajú, odporúčam vyskúšať.
evanaaa
Krásne ako z cukrárni, ale chuť nie ako z...Domáce majú stokrát lepšiu chuť. Mama robievala tiež med. rezy každý sviatok, ale asi trochu inak, nie nad parou. Len vrch iba pocukrila a lepšie boli až na druhý deň, ako píše aj Esi, lebo pláty boli tvrdšie po upečení, plnkou zmäkli. Ja som ich nerobila, ale brat sa ich naučil, ten ich robieva.
orchidea
Medové rezy sú výborný zákusok a tieto tvoje dobre vyzerajú a nezdajú sa mi až tak náročné na prípravu, nevadí že cesto musí stáť do druhého dňa, medovému cesto to len prospeje keď odpočíva. Určite ich vyskúšam.
janocka84
mariannnka, nikdy som to nepiekla hned, ale vraj by to cesto mohlo byt prilis tvrde keby neodstalo..no odporucam aspon na par hodin ak sa neda na cely den :D
myalab
Mam podobny recept, ale tam ide na z pol litra mlieka uvareneho pudingu 250 g masla




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia