Medové rezy Marlenka

mojack - fotkamojack, 6. decembra 2010

...orechy, med všetko čo patrí na vianočné pečenie...prečo nie aj "Marlenka"

Suroviny

100 g
2 PL
250 g
1 čl
1 PL
2 ks
700 g
Krém:
250 g
1 ks
 mleté




Postup

  1. 1

    Cesto na "Marlenku" je jemnejšie a nadýchanejšie ako klasické cesto na "Medové rezy". Med, maslo, cukor, vajíčka dáme do hrnca s hrubším dnom miešame a necháme pomaly zovriet.Dáme dole zo šporáka .Rozmiešame sódu bikarbónu s octom v hrnčeku, vlejeme ku zmesi a rýchlo miešame až doastaneme hustú penu. Túto zmes vlejeme do múky, vyrobíme cesto, ktoré necháme trochu odstáť. Z tohto cesta urobíme 5-6 plátov a pečieme ich cca 5 minút pri 180 stupňoch.

  2. 2

    Plnka : Salko varíme vo vodnom kúpely asi 3-4 hodiny, vychladnuté vymiešame s maslom, pridáme orechy a koňak. Plníme pláty cesta. Potrieme krémom aj vrch a posypeme mletými orechmi a polejeme čokoládou.

Diskusia k receptu

anina43
tento koláčik je výborný, ďakujem za zverejnenie receptu, kupujem ho v cukrárni, no doma upečený bude istotne lepší. Zaujímavý recept, soda - ocot a varenie mlieka 3-4 hod, naozaj nezvyčajný postup. Aké tenké pláty vyvaľkať a piecť ich na peč. papieri ?
mojack
Ja pečiem na silikonovej podložke, asi na taku veľkost aako je podložka.
6 KS-7 Ja si cesto odvážim / váhu mam pri ruke / a rozdelím na rovnakú hmotnost. Potom mám všetky hovnako hrubé.
hannah22
tiež pečiem Marlenku, Salko varím v kuchte 40 minút, je výborná a keď sa ju podarí schovať tak dlho vydrží a uležaná je ešte lepšia ... :))
mery8658
Rada by som ho upiekla može byť výborný len mi niekto prosím poraďte aké veľké majú byť platy alebo aký ma byť veľký samostatný koláč, lebo podložka 6 KS-7 mi nič nehovorí ja pecim v klasických plechoch. A ešte niečo ako dlho sa da skladovat aby som vedela kedy ho treba upiesť aby bol dobrý na vianoce. VĎAKA.
mojack
Ja to robím tak, že si cesto ked je urobené odvážim a potom podľa váhy si to podelím. Hrúbka by mala byt ako na medové rezy alebo ešte aj tenšia. No so skladovaním je problém. Nikdy sa dlho u mňa neskladuje,
skoro ho zjedia. Medové rezy sú makke na druhý deň.
baculata
Tesim sa z tohoto receptu skusila som ho deti mi potvrdili ze tento sa najviac podoba na marlenku,ktoru oni poznaju y roznych zariadeni,len moj osobny nazor tej plnky netreba urobit viac ako 250 g masla?
mojack
Keby bolo viac ako 250 g masla, a karamel z 1 ks salka tak by plnka bola veľmi maslová. My nemáme veľmi radi ak je veľa plnky, preto všade natieram plnky je tenko. Ale každý si môže podľa svojej chuti.
akive
Marlenka je naozaj veľmi dobrý zákusok. Ja robím viac plnky tak, že do nej zamiešam ešte puding z 1 litra mlieka a troch vanilkových pudingov, skúste, je to super.
marienka44
@Mojack ,chystam sa piect Marlenku. Moj recept sa zhoduej s Tvojim. Mam aj silikonovu podlozku. Ako postupujes pri peceni? Po upeceni 1. platu treba podlozku nechat vychladnut alebo sa moze robit tzv. pasova vyroba? V druhych receptoch je aj ten puding okrem Salka v kreme. Potom je toho kremu viac. Dakujem za odpoved.
mojack
Marienka 44 - ja mam 2 silikonove podložky, peciem na nich aj medove cesto. Počkaj pokial ti podložka vychladne. Ja cesto rozvalkam na podložke a potom ho preložim na plech.S rozmrvenym cestom na vrch marlenky určite vyskušam, vdaka za video.
mojack
- vo videu je aj puding, ale v niektorých sa puding nedava. Tak si možeš vybrat.
3sandra3
ešte som nerobila domáce pláty na Marlenky... asi chytím odvahu a skúsim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia