Medové rezy fotorecept

emmatessdad - fotkaemmatessdad, 30. septembra 2011

Výborný koláčik, ktorý naša rodina miluje najmä na Vianoce. Dôležité je nakúpiť si kvalitné suroviny a byť vytrvalý - je časovo náročný a kuchyňa Zobraziť celý popisVýborný koláčik, ktorý naša rodina miluje najmä na Vianoce. Dôležité je nakúpiť si kvalitné suroviny a byť vytrvalý - je časovo náročný a kuchyňa je po jeho príprave ako po bombardovaní. Ale stojí za hriech.

40
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Rezy:
80 g
120 g
3 PL
1 KL
1 PL
2 ks surové
1 KL
1 ks
250 g
250 g
Krém:
1 ks
0,5 l
1 ks
100 g
250 g
Čokoládová poleva:
Stredná plnka:
250 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme všetky potrebné suroviny. Maslo s cukrom a medom miešame v hrnci nad parou.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme 2 vajcia a sódu bicarbonu vymiešanú v octe - a miešame nad parou nech z toho nemáme praženičku.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Môžeme pridať aj škoricový cukor (okrem perníkového korenia a škorice - max 1 KL, inak by to bolo horké). Miešame celkom cca 15 minút do zhustnutia a zhnednutia.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na doske (ja to robím na linke :-)) si zmiešame hladkú a polohrubú múku a vylejeme tam pripravenú medovú hmotu. Korigujte to nožom, nie rukou, je to veľmi horúce.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rukami vymiesime takéto pekné cestíčko. Cesto si potom rozdelíme na 4 časti, lebo ideme piecť 4 medové pláty, ja si to vždy odvážim celé a vydelím štyrmi, vždy si to robím presne, nech nemám jeden plát tučný a jeden chudý.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podľa veľkosti plechu si vystrihnem rovnako veľký papier na pečenie. Vyvaľkané cesto upravím nožom podľa veľkosti papiera a na valčeku prenesiem na papier a následne položím na opačnú stranu plechu. Moc sa "neodejem" s krajmi, lebo ich aj tak orežem keď je koláčik hotový :-D. Pečiem to na opačnej strane plechu na papieri na pečenie. Postupne upečiem 4 pláty pri 170 st asi 5 - 7 minút každý. Môže to ľahko prihorieť, treba to strážiť.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzi pečením plátov si pripravím z mlieka a zlatého klasu plnku. Ja keď to varím, nedávam tam cukor ale vanilkový dám.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté. Mixujeme a postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutné.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Ja som to natrela domácim marhuľovým ale rada používam aj kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Dávam ho tam mále lebo jedna z mojich dcér to nemá rada, inak s tým vôbec nemusíte šetriť, kľudne toľko koľko je plnky dajte aj džemu.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na džemovú plnku položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky. Nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak sa to nespojí. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Uvaríme si čokoládovú polevu.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

ancicka
Väčšinou sú uvádzané ako topľanské medové rezy,ale to je jedno.
Pod akýmkoľvek názvom sú výborné!
V rozpise si zabudla na džem.
evusik
pripomenula si mi detstvo, keď mama piekla pláty na medové rezy na opačnej strane plechu a ja som raz vyťahovala z trúby, zošuchol sa mi z plechu a úplne sa rozbil :-) a Vianoce si bez medových rezov neviem ani predstaviť... ale!!!! do medových rezov len a len slivkový lekvár... aspoň u nás to tak musí byť:-)
@Emmatessdad výborný recept si pridala a krásne si ho zdokumentovala .-)
akeber
už dávno som nepiekla medové rezy, keď som bola dieaťnechýbali na žiadnej oslave či vianočných sviatkoch ..........ďakujem za pripomenutie manžel bude mať narodeniny určite upečiem a vyskúšam tie tvoje......a vitaj na vareche .......nádherne nafotené... :-)
akeber
už dávno som nepiekla medové rezy, keď som bola dieaťnechýbali na žiadnej oslave či vianočných sviatkoch ..........ďakujem za pripomenutie manžel bude mať narodeniny určite upečiem a vyskúšam tie tvoje......a vitaj na vareche .......nádherne nafotené... :-)
akeber
jééééé ja som to dva krát... :-)))))
babina28
Ja tiež pečiem medové rezy,ale tie tvoje voňajú až k nám domov.Dakujeme za recept.
heureka
Vyzerá fantasticky!Odlozím do kk a urcite upeciem.
jerica
@emmatessdad , na úvod krásna prezentácia pri druhom výročí portálu varecha.sk s presne opísaným fotopostupom,prajem aby si sa cítila príjemne medzi varechami,teším sa na na Tvoje krásne recepty opísane a fotené s takou láskou a precíznosťou postupom práce.
sovka62
Medové rezy sú tu už pridané viackrát, ale toto je prvý recept na ne, v ktorom je dodržaný správny postup, teda múku na dosku a do múky horúcu medovú zmes. Doteraz v každom (ako som niektorý správny prehliadla, prepáčte) bolo napísané, že múka sa pridá do misy k horúcej zmesi. No, pridať sa dá, ale cesto ostane tvrdé a pri vaľkaní sa drobí a láme. Takže, kto ešte rezy nevyskúšal a mal by na ne chuť, skúste podľa tohto receptu. Zaručene sa vám vydaria. Ja dávam na všetky pláty plnku, tedy vynechávam lekvár, tak nám lepšie chutia.
angiek
taketo medove rezy som robila viackrat, vzdy som pridavala muku do zmesi rovno do hrnca, potom to spolu spracovala, nemala som ani raz cesto drobive, bolo tvrdsie to je pravda, ale ked sa to cele skompletizuje a necha s kremom odstat v chladnicke, uplne super zmäkne, ja davam do stredu medzi 2-3 plat cerveny lekvar, niekedy ho aj prifarbim trocha cervenou potravinarskou farbou (aj ked farbiva moc neuznavam), to uz je len potom na reze velmi krasny a aj chutny kolacik
karolka
Medové rezy to je detstvo, Vianoce - sú fakt výborné, presne takto sme ich doma pekávali, aj s lekvárom, tak nám to chutilo. Ja pláty nepečiem, kupujem hotové, iba naplním - každé Vanoce
valeri
Podarili sa Ti na výbornú, tiež som sa ich už čosi napiekla, aj keď si poviem, že "tieto vianoce by už nemuseli byť ", vždy sú, bez nich by to nebolo to pravé orechové :-)
valeri
Len ja ich plním trošku ina - lekvár a na to krém na každý plát, ale to je jedno :-)) A hlavne máš ten správny postup na prípravu cesta.
tinca
krásne sa ti vydarili, správny postup recepisu ako píše @sovka , ale lekvár do medových rezov jedine slivkový ako @evusik ! Medové rezy s punčovými sú u mňa na prvom mieste :)
danculka
medové ani u nás nesmú chýbať,pekné..tiež do medov nedávam lekvár,žiadny....pekný postup..
cica2
@emmatessdad , vitaj medzi nami!:)) Uviedla si sa krásnym receptom, si šikuľka! Medové rezy zbožňujem:))
frona
@Emmatessdad nilujem medové rezy, len som ich ešte nikdy nerobila. Akosi mám pred nimi rešpekt. Teraz som pozorne čítala Tvoj recept a v rozpise mi chýba množstvo masla na krém. V popise je uvedené, že tam má ísť....čo som si aj myslela, len neviem koľko ho dávaš. Prosím napíš ešte množstvo toho masla a recept bude úplne super!
bibia1
krásny zákusok, už je uložený, ale či sa odvážim na tie pláty, to neviem, mám z toho obavu
oravka
medové rezy pečiem roky a doba ide dopredu...Neprenášam plat, ale ho vaľkám priamo na pečiacej folii a po upečení odstráním, umyjem a použijem ešte veľakrát.Môžte použiť aj papier na pečenie...Výhodou je to, že to netreba prenášať, lebo pri prenášaní na valčeku sami to niekedy potrhalo a proste chce to väčšiu zručnosť.Len nezabudnite podsýpať múkou.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Super recept a aj obrázok.Takto robím aj ja. Už aby boli vianoce.
ivkagal
medove rezy zboznujem,robim ich casto a robim takto: polohr.muku zmiesam s teplou hmotou a to potom zmiesam na doske s hladkou mukou.Su naozaj dobre:)
evanaaa
Medové rezy som naposledy jedla pred mnoho rokmi, ešte keď ich mama robila. Ale vidím, že je viac verzií, ja som ich poznala len s krémom, aj starý recept, čo an ne mám je len s krémom. Ale trochu ma udivil slivkový lekvár, lebo tieto rezy sú jemnejší zákusok, nejak mi tam nejde, skôr do kysnutých koláčov, ak už, dala by som ako dávajú niektorí taký " pikantnejší, ale nehovorím, že by mi nechutil aj iný, len by som musela okoštovať.
huta
krásne rezy, pekne nafotené,
orchidea
všetko už bolo napísaná, aj ja tie krásne medové rezy chválim a pečiem ich na Vianoce každý rok len podľa trošku iného receptu, určite vyskúšam aj tento tvoj lebo sa mi tiež páči, si šikovná
luda4
pekné rezy,pečiem podobné,no tie Vaše su určite pikantnejšie. Ukladám do KK.Ste šikovná,len tak ďalej.
marienka44
@Emmatessdad ,ja som robila na Mariu Marlenku a tam som robila podobne medove cesto, ale 6 platov. Mala som ich po stole a linke na peciacom papieri porozkladane. Podla gratulantov bola vyborna, este teraz som vytiahla par kuskov z mraznicky pre dceru do Mnichova, lebo nebola na oslave. Chvalila a ona je velmi prieberciva. :-)
janger
@emmatessdad , este som medove rezy nepiekla, veru, narocna praca je to! Ale su krasne a iste aj vyborne. A vitaj medzi nami. Dufam, ze este pridas kopu takychto peknych receptov :-).
@marienka44 , tu tvoju marlenku si nefotila? Ved ju tiez pridaj na Varechu :-).
emmatessdad
@marienka44 ja som robila marlenku prvy krat minuly tyzden ale nefotila som postup, lebo som si nebola ista vysledkom.
Teraz idem robit najblizsie medovy kremes - ten nafotim.
emmatessdad
@mariaklara no ani nevrav o marlenke, dva krat som ju robila a fotila a ani raz nebola taka ako som chcela, tak som ju sem nedala.
Teraz mam posledny recept z nejakej ceskej stranky a tam je detailny videopostup. Ak ani to nebude dobre, tak marlenku balim a uz ju nebudem robit. Ak to bude dobre, tak sem ten recept dam.
gianni
práve som robila plnku,bo medové pláty som kúpila :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia