Medailónky z daniela so šípkovou omáčkou a zemiakovo-paštrnákovým pyré

luciak - bez fotkyluciak, 16. septembra 2013
Medailónky z daniela so šípkovou omáčkou a zemiakovo-paštrnákovým pyré
Foto: luciak

Máme šťastie, že máme zdroj kvalitnej diviny. Veľa ľudí má voči nej predsudky, no podľa mňa je to vynikajúce mäso a z hľadiska zdravia Zobraziť celý popisMáme šťastie, že máme zdroj kvalitnej diviny. Veľa ľudí má voči nej predsudky, no podľa mňa je to vynikajúce mäso a z hľadiska zdravia vhodnejšie, než supermarketová hydina.

Suroviny

500 ml
1 kg
1 l
3 PL




Postup

  1. 1

    Sviečkovú necháme 24 hodín odležať v zmesi vína, korenia a koreňovej zeleniny. Potom ho vyberieme (víno si odložíme, ak ho ešte chceme použiť do omáčky, zeleninu vyhodíme), prudko a krátko z každej strany opečieme, preložíme do vhodného pekáča a dáme dopiecť do rúry (180 stupňov) na zhruba pol hodiny - tento čas berte len orientačne, každá rúra pečie inak. Ide o to, aby mäso len "došlo", ale nevysušilo sa a vo vnútri ostalo šťavnaté.

  2. 2

    Do výpeku z mäsa prilejeme vývar, pridáme šípkový džem, dochutíme trochou vína, ak treba aj citrónom, dosolíme a zahustíme maslom.

  3. 3

    Medzitým si urobíme pyré: zemiaky s paštrnákom uvaríme, scedíme, pridáme maslo, sladkú smotanu, strúhaný muškátový oriešok a rozmixujeme. Podávame s mäsom, preliate šípkovou omáčkou.

Diskusia k receptu

pusta
receptík veľmi pekný, sama som robila pečené diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke, ale sviečkovú z daniela som ešte nemala možnosť ochutnať, to musí byť delikatessa :P
len sa mi nepáči, že si tú úžasnú zeleninku z pácu aj s vínom vyhodil. myslím, že by sa dala perfektne zužitkovať v inom skvelom recepte...čo ty na to?
pusta
a ešte predpokladám, že si to úžasné mäsíčko piekol v celku. potom nakrájal na rezníky. asi je v tomto prípade sporné hovoriť o tom, že sú to medailonky...
aj tak ti udeľujem za toto vynikajúce jedlo 5*****.
kredenc
nežartuj -koľko sviečkových z daniela sa na Slovensku za rok predá?
luciak
pusta, ja som zena :)
Vies co, tu zeleninu som vyhodila, lebo v dany moment by sa dala zuzitkovat maximalne na rozmixovanie do nejakej omacky a kedze som robila sipkovu, kde som ju neplanovala pouzit, zelenia napustena vinom sla do kosa. Ja rada varim z cerstvych surovin. Ono takato zelenina napustena vinom ani podla mna nie je prilis chutna, ale vec vkusu.
luciak
kredenc, kolko sa preda netusim :)
Ja osobne divinu nekupujem, ale dostavam ju.
pusta
@luciak , hej, to je vec vkusu. osobne by som ju použila napr.na prípravu domáceho majonézového zeleninového šalátu, s vlastnou čerstvo ručne vymiešanou majonézou :-) tiež milujem len čerstvé suroviny a pokiaľ možno, tak domáce.
nevedela som, že si žena, odteraz budem vedieť.
dakujem ti za odpoved.
katkat
no cista provokacia :) hned by som si dala, vyzera to uzasne :)
brucatrice
Ďakujem za inšpiráciu. K darovanému mladému mäsku som dostala návod na medialónky, nechať zatiahnuť a podusiť na cibuľovom základe. Tak som šalotku podlievala červeným vánom a opražené kúsky na cibuľovom základe dusila s trochou vývaru, podlievala tiež vínom s uvedenými prísadami do mäkka a podľa návodu urobila šípkovú omáčku. Jedlo s o zemiakovým pyré bolo fantastické. skúsenosti s divinou nemám skoro žiadne. Ďakujem, malo to veľký úspech:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia