Mazanec veľkonočný s mandarínkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. marca 2016
Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept)
Foto: sracz

Nová chuť v starom dobrom mazanci. Súhlasím! Tradícia je tradícia, ale nič sa nestane, keď si pochutíme aj na inovovanej. Ja som „odštartoval“ na Zobraziť celý popisNová chuť v starom dobrom mazanci. Súhlasím! Tradícia je tradícia, ale nič sa nestane, keď si pochutíme aj na inovovanej. Ja som „odštartoval“ na tom, že som v obchode kúpil veľké balenie krásnych mandaríniek za výpredajnú cenu. Takže nápad sa zrodil v „Dahl`s supermarket“. Áno, aj tak i tam sa rodia nápady. Podobne je to u nás tzv. „odrastených podorastencov“, pri pohľade na pekné dievča, či mladú ženu! Ibaže o čo, v mojom prípade je od predstáv k činom ďalekóóóóó, s rcp to už ide rýchlejšie!

10-12
porcií
30 minút
príprava
33-40 minút
na 185-190 °C

Suroviny

20/120 g
320 - 350 ml
21 g
500 g
113 g (maslo)
2 PL
200 - 250 ml
2 - 3 ks
2 ks
10 - 12 g
2 PL
150 - 200 ml
40 g
podľa potreby g




Postup

  1. 1

    začal som prevarením 500 ml vody s 250 g kryštálového cukru a do tohoto vriaceho sirupu som vložil kôru z dvoch olúpaných mandaríniek (ako pri lúpaní pomarančov, na tzv. osemhviezdu, rez do hĺbky kôry a pozorne odlúpnuť a nožom odstrániť biely podpovrch), pokrájanú na 10÷12 mm dlhé a 5÷6 mm široké pásiky; po 2÷15´ som sirup precedil (zíde sa na bežné účely v kuchyni). Súčasne som pripravil kvások (20 g kryštcukru, 120 ml teplého mlieka a vrecúško kvasníc), ktorý som po vzídení vlial do misy s preosiatou hladkou múkou (po 11 rokoch čakania som „00“ kúpil v talianskom obchode) s veľkou štipkou soli, hrozienkami „PPZ“ z rumu (PPZ = Priebežne Pohyblivé Zásoby; hrozienka mám 24/7/365 pripravené v rume, po scedení a použití rum vrátim do „zaváračky“, nasypem nové hrozienka a dolejem rum), čerstvo nastrúhanú citrónovú a mandarínkovú kôru, pásiky mandarínkovej kôry z cukrového sirupu, dve vrecúška vanilkového cukru, 120 g cukru kryštál krupica, tehličku rozpusteného masla (kto má použije Heru), dve celé (!!! ale rozbité a bez škrupiniek) vajíčka; malú poznámku na okraj: všetky zložky by manli mať izbovú resp. kuchyňskú teplotu; všetko som v mise dôkladne ručne vypracoval na vláčne cesto, pridal 2 PL slnečnicového oleja (ale môže byť aj olivový, či inšô_ký), hrsť mandľových lupienkov a vzápätí opäť premiesil, až sa mi cesto odlepovalo od ruky a aj od stien misy („rýchlokysky“); cesto som nechal ~ 60´vykysnúť

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozporcoval som ho na pracovné kúsky

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a rozložil do vystriekaných teflónových foriem, okrížikoval,

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    posypal zvyškom mandľových lupienkov

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a nechal ~ 35´ upiecť v elektrickej rúre predohriatej na 185÷190 °C/370÷375 °F (orientujte sa, prosím, podľa farby povrchu mazanca pečeného vo Vašej rúre/trúbe)

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nuž a po upečení, klasický postup, upečené mazance nechať vychladnúť na mriežke

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto vyzerá na reze a chutí úžasne

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veľkonožné sviatky sú už predo dvermi, na Imricha už rozkvitli aj niektoré magnólie, ale 21. marca túto bielu ešte viac vybielil 1. jarný sneh, tak som Vám ju odfotil v plnej paráde! Krásne, požehnané a veselé Veľkonočné sviatky z hĺbky duší a sŕdc, ako aj nádhernú novú jar, želáme aj Vám, priatelia naši na Varecha.sk

    Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , priznám sa, že tento ale ani žiadny mazanec som nikdy nepiekla, lebo tam kde som žila, toto sa v rodinách nepieklo...ale toto tvoje dielo je tak krásne, že ma to láka vyskúšať a možno mi to bude aj chutiť..) krása...
terinka55
Veľmi pekné, určite aj skvelá chuť. Dávam 5*****. Príjemné veľkonočné sviatky v ďalekej cudzine s chuťou a vôňou domova!
monty469
Mazanec som ešte nepiekla, ale tento rok to mením a idem do toho. Tak isto aj biely koláč /keď žila svokra tak ona piekla každú Veľkú noc ). No tento rok upečiem podľa jej receptu a uvidím, ako to dopadne. Prajem krásne a pokojné sviatky.
klukodvody
No kamaráde vzdálený. Mazanec peču každý rok. Jen vánočku a mazanec. Jinak všechno peče jen manželka. Budu péct zítra. Tak dám jednu klasiku a jeden podle Tebe. Chtěl jsem péct v pátek, ale to bych si k tomu nemohl dát tu přílohu co tam máš před mazancem. Krásné Velikonoční svátky Vám všem do daleké ciziny přejeme z Moravěnky.
veronikkka
veľmi krásny recept, hoden nasledovania za 5* a v kk.
Milý @sracz , dakujeme za receptík a za želanie, aj Tebe a celej Tvojej milej rodinke prajeme požehnané Veľkonočné sviatky z dalekej domoviny :-)
patroveckypitrs
Vyzerá veľmi pekné radosť naň pozrieť a ta chuť musí byť veľmi dobra. Už je uložený v K.K. a 5*. Aj tu prílohu mám tiež rád. Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov želám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia