Mátový odvar se skořící, kardamonem, zázvorem, jablíčkama, medem a hrozienkama

mijaita - fotkamijaita, 29. októbra 2014
Mátový odvar se skořící, kardamonem, zázvorem, jablíčkama, medem a hrozienkama
Foto: mijaita

Začalo období horkých nápojů a polévek. Jeden z těch nápojů udělám do konvice na celý den.

Citron - zázvorový čaj je výborný, protože zahřeje vnitřek Zobraziť celý popis
Začalo období horkých nápojů a polévek. Jeden z těch nápojů udělám do konvice na celý den.

Citron - zázvorový čaj je výborný, protože zahřeje vnitřek těla a spouští pocení, čímž je schopen odstranit chladovou škodlivinu, která nás napadla. A přesně v tomto případě citron působí kontraproduktivně, protože naopak chladí a navíc kyselá chuť spíše zavírá póry a tím zabraňuje pocení. V případě kdy pijeme zázvorový čaj čistě pro chuť, tak tam ten citron nevadí.

Suroviny

1,5 l
1 hrsť (čerstvá, alebo aj sušená)
 kúsok
6 strukov
6-7 plátkov očistený
Vložka:
3 ks ošúpané
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Do horké vody dáme na 20 min lehce povařit mátu se skořicí, kardamomem a zázvorem. Uvedená množství jsou orientační, někdo rád odvar slabší, někdo silněší hlavně mátou a zázvorem.

  2. 2

    Odvar přecedíme a přidáme do něj na malé kousky oloupaná, nakrájená jablíčka spolu s rozinkama.

  3. 3

    Když jsou jablíčka akorát, ukončíme var a podáváme v hezkých šálcích. Sladí si každý sám podle výběru. Lžičkou čajovou vyjídáme z šálku jablíčka s rozinkama.

  4. 4

    Kdo má rád vlašské ořechy, přidá k jablíčkům. Výborná nástavba!

Diskusia k receptu

katka78
@mijaita spravila som si menej, lebo mäty som mala na balkóne už len zvyšky, ani "hezké šálky" nemám, zato nápoj to je chutný a výborne ma prehrial! :-) Ďakujem za inšpiráciu!


mijaita
@katka78 kdyby ta tvoje reakce byla první ale i poslední, mně udělala radost! Ani jsem se nenadála a místo KK hned uvařila!? Máš ho krasny, vždyt sklenice ja také pěkná a dekorace kolem, proste hezka fotky a vonavý čaj. Já mám mátu hodně nasušenou, ale u nás koupím i čerstvou v zimě. Tak to střídám. Mátový čaj mám ráda a s těma jablíčkama je výborný. Díky za komentář i fotku!
frezia68
Fíííha,taký čaj nepoznám.Až prídem z cintorína uzimená,určite vyskúšam,lebo je zaujímavo vylepšený,varený s fantáziou :-)
mijaita
Poznámka k citronu - zázvorový čaj je výborný, protože zahřeje vnitřek těla a spouští pocení, čímž je schopen odstranit chladovou škodlivinu, která nás napadla. A přesně v tomto případě citron působí kontraproduktivně, protože naopak chladí a navíc kyselá chuť spíše zavírá póry a tím zabraňuje pocení. V případě kdy piju zázvorový čaj čistě pro chuť, tak tam ten citron nevadí.
marta5
Idem si do záhrady odtrhnuť mätu,prišla som dnu uzimená tak si uvarim čaj ,ktorý ma zohreje-skvelý recept,ďakujem.
daguska
Vonia az sem.Aj nám sa "zozimieva".Musí byt skvelý.Kúpim zväzok mäty a urcite pripravím na zahriatie.
mariamka
mna zaujmete kazdym receptom, uz len popis je zážitek :) rozmyslam, co by to spravilo, keby sme to "popravili" panakom vina alebo rumu, ved, ked ma zahriat :))) @katka78 dala krasnu fotku priam vianocnu, este sa spytam, ta lyzicka ci napichovatko je co zac? zas taky zvlastny kus :)
afataga
to vysvetlenie k citronu si nemala davat, lebo som sa na to chcela opytat a mala by si zas radost, ze vzdy sa mi nieco nepaci :-), prihovaram sa aj ja ten rum
1x vini55
kukulienka71
@mijaita , krásna fotka! mäta nechladí náhodou? dávam ju skôr do chladených nápojov v lete, ale vyve´d ma z omylu,ak treba:-)
marianne
Aj mne sa paci.A preco je zazvor s citronom nevhodny?Akurat som si ho dala,mi chuti velmi.
mijaita
Tak poporadku @nalpa kdyz je hnusne, nebudu cekat az budou Vanoce ! Je kosa, skoro dušičky, svíčky, takový čaj se náramně hodí! @mariamka a @afataga panáka? No proč ne! :-) Jen nevím, jaký se hodí k mátě!? A já si dám radši mátu než bych ji zkazila panákem. Tak vyzkoušejte a šup sem s dojmy! :-)
@mariamka to je takové míchátko, mám to odněkud dovezené. Také se mi to líbilo!
Tak robte gazdiny, robte, popijejte a v dobrem na me vzpominejte :-)
frezia68
@mijaita :tiež pijem každé ráno bylinkové nesladené,ale najviac práve mätový,dostala som zo záhrady a sušený visí v plátenom vrecúšku pri linke.Je lahodný,nechladí,osvieži :-)
radost
mätový-jednoduchý-je najchutnejší čaj pre môjho syna..mätu pestujeme..
takýto obohatený-budem vedieť-či je chutnejší-až vyskúšam..
všetko je súčasťou tohto domu-krem zeleného kardamonu...
je v nápoji podstatný..??
jozka2
Vyborny recept na tieto dni,maty am az,az tak si tu dobrotu urobim.@latka78 ,tvoj pohar vyzera akurat tak cajovo,neboj.5*****
katka78
@mijaita ja som pôvodne chcela ísť variť kávu, reku kuknem ešte predtým narýchlo varechu.. rovno mi tento recept prišiel do rany a keďže všetko potrebné som mala doma, tak som vyskúšala, načo čakať? :-) Odvar bol výborný a to záverečné chrumkanie orieškov a jabĺčka - mňam. Inak som ho nesladila, stačili tie hrozienka. A ďakujem pekne za pochvalu fotky :-) aj @mariamke :-)
@jozka2 ďakujem, to je jediný sklenený na teplé nápoje čo mám. Ja by som si aj kúpila taký pekný, nízky, baňatý ako má @mijaita , ale už to nemám pomaly kam dávať. Budem musieť niečo vymyslieť :-)
jarunka
Taky fajny napoj by som si tiez dala. Mata sa mi uz minula ale mozem kupit, ale zeleny kardamon to neviem ci dostanem.
jarbra
Dakujem ti za vyborny receptik som ,, cajovo - bylinkova ,, ukladam KK, 5*
martamm
Páči sa mi tento recept, ale priznám sa, netuším, kde kúpim kardamón a ako to vlastne vyzerá :)
havino
zázvor s ovocím už varievam, mäty mám nasušenej dosť a či už zvlášť, alebo s inými bylinkami namiešanej varím o sto šesť, každé ráno začíname len bylinkovým čajom, k zázvoru ma ju nenapadlo dať, ja dám badian, mám rada takéto zahrievacie nápoje a pochutím si, verím
mijaita
@martamm ja myslim, ze v kazdem obchode kde maji koreni. Kardamom neni dnes v nasich zemich takova vzacnost. A urcite ti ho prodaji v nejake cajovne a treba i poradi kam na nej. A kup si badyan, take dobry prihodit! :-)
@katka78 mas nahodou na tyhle caje krasny salek! Jde jen o to, ze co mame dele, uz nas tolik nebere a libi se nam jine. Vzdyt ja uz to take nemam kam davat a jedu na Slovensko a zase si z jarmoku dovezu hrnecek :-) Podzim je sice chladny a zamraceny mnohdy, ale ja mam rada domaci atmosferu svicek a takovych caju.
alex37
robievam si ale len, zázvor+citrón+med určite pridám mätu a škoricu nabudúce :-) /astatné vynechám :-)/
sovka62
Od soboty na mňa čosi lezie, mierne zvýšená teplota, plný nos, kašeľ, ale nie tak aby som potrebovala lekára. Držala som sa v teple, pila veľa tekutín, zdalo sa lepšie, tak sme sa v stredu vybrali do Bratislavy na cintoríny. Vo štvrtok ráno mi bolo horšie ako v sobotu, tak som si navarila zázvorový čaj. Už na obed som sa cítila lepšie a manžel chcel vedieť, na čo presne ten zázvor zaberá. Tak som sa spýtala uja Googla, ktorý vie všetko.
A viete čo? Dočítala som sa, že maximálna denná dávka čerstvého zázvoru je 4 gramy čerstvého na deň pre dospelú osobu, sušeného max. 1 gram. Nuž použila som najmenej 100 gramov, čo som teda riadne prekročila.
Takže zázvor určite áno, ale pozor na dávkovanie.
mijaita
@sovka62 ja tohle neresim. Piju a do jidla davam kolik se mi libi. Je to na kazdem a take se neji a nepije zazvor kazdy den prece. Ale hlavne ze ti caj chutnal. Ta jablicka !nebo i hrusky) dodaji prijemne lahodnou chut, vid?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia