Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Mačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi dobrá,vyskúšajte,neobanujete.......

4-6
porcie
20 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na 1PL masti orestujeme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita a pridáme aj pokrájaný(pretlačený) cesnak.Pridáme mäso pokrájané na menšie kocky.Opečieme,osolíme.
  2. Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do studenej vody.Potom ich pokrájame na menšie kúsky.
  3. Huby,bobkové listy a bouquet garni pridáme k mäsu,podlejeme vývarom alebo vodou a udusíme do mäkka.Ja si bouquet garni,teda bylinky alebo koreniny dávam do sitka na čaj a zavesím na okraj hrnca,ale môžu byť aj zviazané v kúsku gázy.Po udusení mäsa bouquet garni vyberieme.
  4. V juške dobre rozšľaháme múku a vlejeme do uduseného mäsa a húb.Neudávam množstvo jušky a vývaru,lebo to závisí od jeho kyslosti,takže si to musíme odsledovať a prípadne postupne dolievať buď vývar(vodu) alebo jušku.Ja robím mačanku hustejšiu,nie ako polievku a jemne kyslú.Moja mamička niekedy varila mačanku tak,že do uduseného mäsa priliala jušku a do vriacej prisypávala múky a rýchlo miešala a varila.Vždy sa však vytvorili hrudky,ktoré mne vadili a tak som jej potom navrhla rozmiešanie múky v juške a odvtedy už aj ona varila týmto spôsobom.Pravda,chuť sa tiež trochu zmenila,ale chutí aj takto výborne.
  5. Na zvyšnej masti opražíme do zlatista väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno.
  6. Zlatistú a voňavú cibuľku prilejeme do uvarenej mačanky a zamiešame.Podľa potreby ešte dosolíme a dokoreníme.
  7. Najlepšie chutí,ak si ju naberáme priamo kúskami dobrého čerstvého chlebíka priamo z taniera.Preto má byť mačanka dostatočne hustá,lebo chlebík do nej MÁČAME,ale aj lyžicou si môžeme pomáhať.Mne sa už znova slinky zbiehajú....milujem toto naše fajnové slovenské jedlo....Prajem aj vám DOBRÚ CHUŤ!