Mäsové guľky z ikea

nessota - bez fotkynessota, 28. apríla 2011
Mäsové guľky z ikea
Foto: nessota

Takmer ako z Ikeii :)

Suroviny

500 g mix /hov.+brav./
1 ks
3 pl
3 ks
 sušená
250 ml /bujón
250 ml




Postup

  1. 1

    Cibuľku nakrájame a udusíme na panvici. Keď je udusená zmiešame ju s mäsom, strúhankou, žĺtky, soľ, korenie a pažítkou.

    Mäsové guľky z ikea - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny dobre premiešame. Potom tvoríme guľky, priemer cca. 3cm. Guľky ukladáme do plechu. Uložené guľky pokvapkáme ol. olejom. A dáme piecť do rúry 30min, 200 °C. Kto chce môže guľky vyprážať aj na oleji na panvici, ale v rúre je to rychlejšie a všetky guľky sú rovnako upečené.

    Mäsové guľky z ikea - obrázok 2
  3. 3

    Keď sú guľky upečené, vyberieme ich z plechu. Do výpeku nalejeme vývar alebo bujón a smotanu na varenie. Omáčku dochutíme trochou obyčajnej horčice, keď treba aj soľou a korením. Dobre premiešame a guľky vložíme naspäť. Dáme späť do rúry, na menšiu teplotu cca. 10-15min.

    Mäsové guľky z ikea - obrázok 3
  4. 4

    Guľky servírujeme s varenými alebo pečenými zemiakmi. Podávame s brusnicovým jamom. Prajem dobrú chuť.

    Mäsové guľky z ikea - obrázok 4

Diskusia k receptu

marienka44
@Nessota ,dobry recept, ocenujem a niekedy urobím. Len neviem, preco ma nazov "Gulky z ikea". :-) Ikea je predsa svedska predajna nabytku.
lubavuska
"marienka44", ale v potravinách tam dostať kúpiť mrazené Švedske mäsové guľky. A na poschodi v reštaurácii ich môžeš aj ochutnáť... Pekný recept.
dadmara0807
@Nessota vyzeraá to dobre a rýchla príprava takže i Ikei som nejedla ale tieto určite urobím čo je domáce je naj :) ukladám KK
stania
Ja som tie švedske guľky v Ikea ochutnala, sú vyborne tak skusim ich urobit podľa tvojho receptu a som presvedčena že tie tvoje budu ešte chutnejšie, domace su domace diky
evanaaa
Dobré guľky, ale tie zemiačky by som pojedla aj bez ničoho, sú pekne opečené. Všimla som si, že v IKEA je tuším každý týždeň ( alebo deň?) celkom dobré menu.
evanaaa
Nessota, vitaj a zotrvaj, neobanuješ, všeličo sa dozvieš, okrem dobrých receptov.
cica2
@nessota , vitaj a teším sa na ďalšie tvoje recepty, aj tento sa mi páči!:)
zzdravo
dik za recept, musim vyskusat
mimochodom: jeden moj kolega ich strasne zboznoval, vzdy ked tam bol tak si ich dal. Raz si kupil jednu porciu pre seba, a este 3 porcie pre rodinku. ale nedalo mu to a zozral ich tam vsetky, presne 16 ks. odvtedy hovori: ty vole, ja som zozral 16 guliek, uz nikdy viac. potom sa ikei vyhybal. no, ale ked sa tam po case znovu dostal, tak si ich dal znovu, to je jasne...
ja som ich este nejedla, ale som sialenec do brusnic, toto sa mi svedoch velmi paci, jedia ich velmi casto, k jedlam z mleteho masa tusim vzdy...
evanaaa
No, ja by som brusnice k mäsu mať nemusela, ( ani žiadne iné ovocie), no na koláči ano.
jody
Kotbular, či tak nejak sa to po švédsky volá, ale tie sú z hovädzieho. Akokoľvek, doma robené, je doma robené, fajn receptík. :-) K brusniciam len toľko, že je to zvyk, ani mne to prvýkrát nechutilo, ale teraz už hej. Je to rovnaké ako zvyknúť si na sladkú žemľu u Mekáča...
vcelka
Na sladkú žemľu som si nezvykla, na brusnice áno. Ale všimla som si, že slovo Ikea neskloňujete. Podľa Jazykovedného ústavu pokojne môžete, tak velí slovenský jazyk. A tie guľky by sa mali volať Nessotine guľky a nie Guľky z Ikey... však cennejšie sú domáce než akékoľvek krásne a dobré z obchodu, nie?
vcelka
A nesoľky - keď ich zabudne osoliť... :-))
violetacamorova
Mňam páči sa mi tvoj receptík a dokonca mám doma taký brusnicový akože džem od vianoc a neviem čo s tým, tak to môžem použiť.
zhthn
pridávam do kk vyzerá to výborne :)
concord
No v Ikey nám ich ako zamestnancom dávali na obed v závodnej jedálni. Moje neblahé spomienky na túto firmu budú navždy spojené s týmto švédskym jedlom a s dvomi vedúcimi zamestnancami jedným psychopatom menom Pavel M. a druhým managerom pánom V.B.- bývalým druhotriednym hokejistom Slovana.
milad
Dnes sme ich mali na obed, sú super! Ďakujem za recept!:-))
mamatata2
Práve ich robím, už sú upečené a teraz sú ešte v omáčke. Vyzerajú veľmi dobre, dúfam, že budú aj tak chutiť.
rado2026
Z mletého mäsa to rád robievam, no občas to dávam do paradajkovej omáčky, no receptúru guliek nemením, takto sú super :-)
menet
Recept som vyskúšala, ja som do mäsa pridala aj rôzne korenie a guľky som piekla kratšie. Horčicovú omáčku robievam, ale takto k mletému mäsu som vyskúšala urobiť prvý krát, je to super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia