Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Autor receptu: hanee

Taka "plnena paprika" pre zlcnikarov, alebo inak dieteticky obmedzenych jedakov, ktorym zdravotny stav neumoznuje papat papriku, cibulu ci bravcove masko.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravime omacku. Do hrnca vylejeme rajcinove pyre (500 ml) liter vody, pridame velku plechovku (celych) paradajok, mylim ze mala 680g, ak date dve male, nic sa nestane .o) Pisem ze z celych paradajok, mam totiz predsudok, ze v tych krajanych su poodkrajky z nepodarkov .o)) .
  2. Do hrnca strcime ponorny tycovy mixer a paradajky ponahaname v hrnci a rozmixujeme do hladka. Dochutime solou, cukrom a skoricou. Cakame kym omacka zovrie.
  3. Hrncek ryze oplachneme pod tecucou vodou a vysypeme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varime 10 minut, do polomakka, ako cestovinu, teda ryza plava vo vode. Uvarenu scedime cez sitko. Nechame vychladnut.
  4. Mlete masko dame do misy, ochutime cim mozeme a co nam chuti, priklepneme dve vajicka a primiesame ryzu. Mne z tej ryze trocha ostalo, chela som gulky skor masove, ako ryzove. Vsetko spolu dobre premiesame. Rukami tvarujeme gulky, radsej mensie. Pre tych co sa boja ze sa gule rozpadnu, obalte ich v hladkej muke. Gulky sa nerozpadnu a prebytocna muka pekne omacku zahusti.
  5. Gulky vkladame do vriacej, bublajucej omacky, nebojte sa, kludne ich aspon prve tri minutky nechajte na prudkom ohni, nech sa masko zatiahne a drzi pokope. Potom ohen stiahnite len tak, aby sem tam hodil bublinku a nechajte gulky dovarit. NEPRIKRYVAT! Obcas sa prejdite do kuchyne, a zamiesajte varechou omacku, nech sa opadana muka nahodou neprichyti.
  6. Podavame s uvarenymi zemiackami a vy si dajte ako vam chuti /radsej by som knedlu, ale aj to uz mi zakazali .o((/. Jo! Ak vas trapi palenie zahy, tesne pred vypnutim pridajte pol deci mlieka a vypnite.