Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Foto: hanee
haneeHanee, recept pridal: 7. augusta 2012 18:00Ďalšie jeho recepty

Taka "plnena paprika" pre zlcnikarov, alebo inak dieteticky obmedzenych jedakov, ktorym zdravotny stav neumoznuje papat papriku, cibulu ci bravcove masko.

Suroviny

10
porcií
20
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravime omacku. Do hrnca vylejeme rajcinove pyre (500 ml) liter vody, pridame velku plechovku (celych) paradajok, mylim ze mala 680g, ak date dve male, nic sa nestane .o) Pisem ze z celych paradajok, mam totiz predsudok, ze v tych krajanych su poodkrajky z nepodarkov .o)) .

2

Do hrnca strcime ponorny tycovy mixer a paradajky ponahaname v hrnci a rozmixujeme do hladka. Dochutime solou, cukrom a skoricou. Cakame kym omacka zovrie.

3

Hrncek ryze oplachneme pod tecucou vodou a vysypeme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varime 10 minut, do polomakka, ako cestovinu, teda ryza plava vo vode. Uvarenu scedime cez sitko. Nechame vychladnut.

4

Mlete masko dame do misy, ochutime cim mozeme a co nam chuti, priklepneme dve vajicka a primiesame ryzu. Mne z tej ryze trocha ostalo, chela som gulky skor masove, ako ryzove. Vsetko spolu dobre premiesame. Rukami tvarujeme gulky, radsej mensie. Pre tych co sa boja ze sa gule rozpadnu, obalte ich v hladkej muke. Gulky sa nerozpadnu a prebytocna muka pekne omacku zahusti.

5

Gulky vkladame do vriacej, bublajucej omacky, nebojte sa, kludne ich aspon prve tri minutky nechajte na prudkom ohni, nech sa masko zatiahne a drzi pokope. Potom ohen stiahnite len tak, aby sem tam hodil bublinku a nechajte gulky dovarit. NEPRIKRYVAT! Obcas sa prejdite do kuchyne, a zamiesajte varechou omacku, nech sa opadana muka nahodou neprichyti.

6

Podavame s uvarenymi zemiackami a vy si dajte ako vam chuti /radsej by som knedlu, ale aj to uz mi zakazali .o((/. Jo! Ak vas trapi palenie zahy, tesne pred vypnutim pridajte pol deci mlieka a vypnite.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (3,9 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • izabella929, 7. augusta 2012 o 19:48
    u nás veľmi obľúbené jedlo.-)) mám ho uložené v albume...)) fajnotka.-)) vyzerá krásne aj tvoje.-))


  • medovnicek, 7. augusta 2012 o 19:49
    normálne si mi narobila chute


  • margaretka28, 7. augusta 2012 o 20:21
    Dnes som také robila a aj papriku som naplnila,aj toto tvoje vyzerá veľmi dobre.:-)


  • mb, 7. augusta 2012 o 21:03
    pamatam sa, v egypte som jedol gulky z mleteho hovadzieho (ako inak ;) ) a v omacke, v podstate paradajkovej, ale bola v nej aj zelena fazulka a neviem co vsetko mozne este. a veeeeelmi mi to chutilo.


  • hanee, 7. augusta 2012 o 22:11
    @mb , moj muz tvrdi, ze to jedol prvykrat v zivote dnes, velmi mu chutilo aj ked na mna velice nedovercivo pozeral, ked som do omacky sypala cukor .o) Najpodobnejsie co som tam jedla, bola taka masovo-ryzovo-bylinkova zmes vo vinnom liste s paradajkovou stavou, ale boli to take klasicke rajcinky nakrajane nadrobno a rozvarene aj s mrkvou, fazulkou a cibulkou na omacku. Moc mi to teda nechutilo, asi mi tam chybal cukor .o) bolo to mastno kyselo slane


  • cica2, 7. augusta 2012 o 23:36
    naše obľúbené jedlo :-)


  • jokin, 8. augusta 2012 o 15:41
    Aj ja ho z času uvarím. Tiež som musel začať variť bez papriky.


  • siska76, 9. augusta 2012 o 13:09
    hanee, to co opisujes, je ich klasicka paradajkova omacka, v ktorej moze byt mrkva s hraskom, fazulky alebo bamia. my to robievame velmi casto, manzel ju robi perfektnu a tiez svokra :)


  • evanaaa, 9. augusta 2012 o 22:54
    Plnenú papriku máme radi u nás, ale robím aj bez peprík, len guľky, dávam škoricu, štipku, ale bez cesnaku, ani cibuľu nedávam do mäsa, len ochutím, a ryžu samozrejme, ale robím na zápražkovom základe, no sem asi nejde, ak je pre dietárov, len potom by tam asi nemohla ísť ani chilly paprička, cesnak a čier. korenie, myslím si. Mne sa nikdy guľky nerozvarili, ani ich múkou neobalím, len tak, ako ty, ich zavarím do vriacej omáčky a keď sa zatiahnu, stíšim plameň. Len si neviem predstaviť, že by som tam ešte pridávala nejakú zeleninu, to by už bolo niečo iné.


  • patrickmoskurjak, 30. júna 2013 o 13:47
    Ďakujem za recept, naozaj dobré mäsové guľky..:)


  • modrykamen, 8. augusta 2013 o 09:01
    Ja to odľahčujem tak, že dám len polovicu mäsa, pridám sójovú drť, alebo nastrúhané tofu, pridám o polovicu viac ryže a sladím stéviou, ochutím kúskom celej škorice a jedným klinčekom. Ani trošku mletej papriky mi neuškodí.


  • gabirusi, 30. októbra 2013 o 10:49
    Prosim Vas, a ako dlho treba varit gulky ? Aspon priblizne... Este som nevarila hovadzie, totiz doma sme ho vobec nejedli ale teraz uz doma niesom a dostala som chut na gulky v omacke :) Nechcem aby sa mi to rozvarilo ale ani aby to bolo nedovarenee .


  • julanda, 23. novembra 2013 o 09:50
    Priveľa ryže na tú trochu mäsa. Ja dávam na pol kila mäsa tak za lyžicu ryže. Varenú ryžu dávam, len ak mi ostala z predošlého dňa, inak surovú prepláchnutú, tej stačí za malú lyžičku. Urobím zásmažku najprv na sucho, potom pridám masť (nie olej ! ), pretlak - svoj vlastný, povarím a pohádžem guľky či papriky a celú cibuľu, ktorú potom vyberiem. Dochucujem len celým korením, bobkovým listom, octom, cukrom, soľou, zálelží na chuti pretlaku. Inak zvyknem používať mäsový vývar, omáčka je oveľa chutnejšia. Do plnky pridávam nadrobno pokrájanú cibuľu, korenie mleté, soľ a trochu vegety. Moja plnená paprika je vychýrená, môžete mi veriť.


  • labircan, 24. novembra 2013 o 22:07
    22.02 hod.pači sa mi to rano sa ide variť!!!!!ďakujem:-):-):-):-):-):-):-):-)


  • anetka85, 26. augusta 2014 o 12:48
    mnamka :) robim to prvyraz tak dufam ze aj manzelovi bde chutit :)


  • anetka85, 26. augusta 2014 o 12:48
    mnamka :) robim to prvyraz tak dufam ze aj manzelovi bde chutit :)


  • marika21, 13. novembra 2014 o 04:00
    Mám na to chuť. Uvarím podľa tvojho receptu. Mäso mám, paradajkový pretlak, šťavu z vlasnej výroby. Už sa teším. Len ja k tomu urobím knedľu.
    *****



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist