Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Foto: hanee
haneeHanee, 36 ročná žena, Hurghada/ Bratislava, recept pridala: 7. augusta 2012 18:00Ďalšie jej recepty

Taka "plnena paprika" pre zlcnikarov, alebo inak dieteticky obmedzenych jedakov, ktorym zdravotny stav neumoznuje papat papriku, cibulu ci bravcove masko.

Suroviny

10
porcií
20
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Pripravime omacku. Do hrnca vylejeme rajcinove pyre (500 ml) liter vody, pridame velku plechovku (celych) paradajok, mylim ze mala 680g, ak date dve male, nic sa nestane .o) Pisem ze z celych paradajok, mam totiz predsudok, ze v tych krajanych su poodkrajky z nepodarkov .o)) .

Do hrnca strcime ponorny tycovy mixer a paradajky ponahaname v hrnci a rozmixujeme do hladka. Dochutime solou, cukrom a skoricou. Cakame kym omacka zovrie.

Hrncek ryze oplachneme pod tecucou vodou a vysypeme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varime 10 minut, do polomakka, ako cestovinu, teda ryza plava vo vode. Uvarenu scedime cez sitko. Nechame vychladnut.

Mlete masko dame do misy, ochutime cim mozeme a co nam chuti, priklepneme dve vajicka a primiesame ryzu. Mne z tej ryze trocha ostalo, chela som gulky skor masove, ako ryzove. Vsetko spolu dobre premiesame. Rukami tvarujeme gulky, radsej mensie. Pre tych co sa boja ze sa gule rozpadnu, obalte ich v hladkej muke. Gulky sa nerozpadnu a prebytocna muka pekne omacku zahusti.

Gulky vkladame do vriacej, bublajucej omacky, nebojte sa, kludne ich aspon prve tri minutky nechajte na prudkom ohni, nech sa masko zatiahne a drzi pokope. Potom ohen stiahnite len tak, aby sem tam hodil bublinku a nechajte gulky dovarit. NEPRIKRYVAT! Obcas sa prejdite do kuchyne, a zamiesajte varechou omacku, nech sa opadana muka nahodou neprichyti.

Podavame s uvarenymi zemiackami a vy si dajte ako vam chuti /radsej by som knedlu, ale aj to uz mi zakazali .o((/. Jo! Ak vas trapi palenie zahy, tesne pred vypnutim pridajte pol deci mlieka a vypnite.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

14 komentárov k receptu
  • izabella929, 7. augusta 2012 o 19:48
    u nás veľmi obľúbené jedlo.-)) mám ho uložené v albume...)) fajnotka.-)) vyzerá krásne aj tvoje.-))


  • medovnicek, 7. augusta 2012 o 19:49
    normálne si mi narobila chute


  • margaretka28, 7. augusta 2012 o 20:21
    Dnes som také robila a aj papriku som naplnila,aj toto tvoje vyzerá veľmi dobre.:-)


  • mb, 7. augusta 2012 o 21:03
    pamatam sa, v egypte som jedol gulky z mleteho hovadzieho (ako inak ;) ) a v omacke, v podstate paradajkovej, ale bola v nej aj zelena fazulka a neviem co vsetko mozne este. a veeeeelmi mi to chutilo.


  • hanee, 7. augusta 2012 o 22:11
    @mb , moj muz tvrdi, ze to jedol prvykrat v zivote dnes, velmi mu chutilo aj ked na mna velice nedovercivo pozeral, ked som do omacky sypala cukor .o) Najpodobnejsie co som tam jedla, bola taka masovo-ryzovo-bylinkova zmes vo vinnom liste s paradajkovou stavou, ale boli to take klasicke rajcinky nakrajane nadrobno a rozvarene aj s mrkvou, fazulkou a cibulkou na omacku. Moc mi to teda nechutilo, asi mi tam chybal cukor .o) bolo to mastno kyselo slane


  • cica2, 7. augusta 2012 o 23:36
    naše obľúbené jedlo :-)


  • jokin, 8. augusta 2012 o 15:41
    Aj ja ho z času uvarím. Tiež som musel začať variť bez papriky.


  • siska76, 9. augusta 2012 o 13:09
    hanee, to co opisujes, je ich klasicka paradajkova omacka, v ktorej moze byt mrkva s hraskom, fazulky alebo bamia. my to robievame velmi casto, manzel ju robi perfektnu a tiez svokra :)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 6 komentárov)
  • evanaaa, 9. augusta 2012 o 22:54
    Plnenú papriku máme radi u nás, ale robím aj bez peprík, len guľky, dávam škoricu, štipku, ale bez cesnaku, ani cibuľu nedávam do mäsa, len ochutím, a ryžu samozrejme, ale robím na zápražkovom základe, no sem asi nejde, ak je pre dietárov, len potom by tam asi nemohla ísť ani chilly paprička, cesnak a čier. korenie, myslím si. Mne sa nikdy guľky nerozvarili, ani ich múkou neobalím, len tak, ako ty, ich zavarím do vriacej omáčky a keď sa zatiahnu, stíšim plameň. Len si neviem predstaviť, že by som tam ešte pridávala nejakú zeleninu, to by už bolo niečo iné.


  • patrickmoskurjak, 30. júna 2013 o 13:47
    Ďakujem za recept, naozaj dobré mäsové guľky..:)


  • modrykamen, 8. augusta 2013 o 09:01
    Ja to odľahčujem tak, že dám len polovicu mäsa, pridám sójovú drť, alebo nastrúhané tofu, pridám o polovicu viac ryže a sladím stéviou, ochutím kúskom celej škorice a jedným klinčekom. Ani trošku mletej papriky mi neuškodí.


  • gabirusi, 30. októbra 2013 o 10:49
    Prosim Vas, a ako dlho treba varit gulky ? Aspon priblizne... Este som nevarila hovadzie, totiz doma sme ho vobec nejedli ale teraz uz doma niesom a dostala som chut na gulky v omacke :) Nechcem aby sa mi to rozvarilo ale ani aby to bolo nedovarenee .


  • julanda, 23. novembra 2013 o 09:50
    Priveľa ryže na tú trochu mäsa. Ja dávam na pol kila mäsa tak za lyžicu ryže. Varenú ryžu dávam, len ak mi ostala z predošlého dňa, inak surovú prepláchnutú, tej stačí za malú lyžičku. Urobím zásmažku najprv na sucho, potom pridám masť (nie olej ! ), pretlak - svoj vlastný, povarím a pohádžem guľky či papriky a celú cibuľu, ktorú potom vyberiem. Dochucujem len celým korením, bobkovým listom, octom, cukrom, soľou, zálelží na chuti pretlaku. Inak zvyknem používať mäsový vývar, omáčka je oveľa chutnejšia. Do plnky pridávam nadrobno pokrájanú cibuľu, korenie mleté, soľ a trochu vegety. Moja plnená paprika je vychýrená, môžete mi veriť.


  • labircan, 24. novembra 2013 o 22:07
    22.02 hod.pači sa mi to rano sa ide variť!!!!!ďakujem:-):-):-):-):-):-):-):-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Turecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Archaa o Turecku.

Veľká noc v Indii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O Indii píše Methi.

Veľká noc v Austrálii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes od Palokuchki.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist