Mäsové guľky s hríbovou omáčkou fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 23. marca 2014
Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept)
Foto: yogicek

Tieto mäsové guličky sa môžu robiť z rôznych druhov mäsa, aj miešaných. Akurát k hydinovým, by som namiesto omáčky z lesných hríbov doporučil Zobraziť celý popisTieto mäsové guličky sa môžu robiť z rôznych druhov mäsa, aj miešaných. Akurát k hydinovým, by som namiesto omáčky z lesných hríbov doporučil omáčku zo šampiňónov.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäsové guľky:
1000 g
3 PL
2 ČL
podľa chuti
podľa chuti
 na obalenie
125 g
Omáčka:
50 g (zmes lesných)
1 ks
250 ml
2 PL
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Príloha:
Na vyprážanie:
 (alebo masť)




Postup

  1. 1

    Pliecko zbavíme mastných častí a pomelieme cez dosku s otvormi o priemere 2mm. Pridáme sušené mlieko, provensálske korenie, čierne mleté korenie, posolíme a pridáme zmäknuté maslo. Dôkladne premiešame, aby sa nám suroviny spojili. Necháme v chlade trochu odpočinúť.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cca 3min. zalejeme sušené hríby horúcou vodou.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na olivovom oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita. Počas smaženia mierne osolíme.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K osmaženej cibuľke pridáme namočené hríby a prisypeme biele mleté korenie. Krátko zarestujeme.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme vývarom alebo vodou a dusíme cca 30min.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Udusené hríby rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme dionskú horčicu a sladkú smotanu.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zamiešame a necháme zredukovať na krémovitú omáčku. Na záver dochutíme soľou a strúhaným muškátovým orieškom.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako prílohu si urobíme zemiaky. Milovníci zemiakov si ich môžu dať v akejkoľvek podobe. Ja som zvolil pečené. Očistené zemiaky nakrájame na štvrtinky, mierne osolíme, posypeme zmesou korenia na pečené zemiaky. Zmes korenia na zemiaky si namiešajte doma podľa vlastnej chuti. Ja ako mierku používam 1ČL. Miešam tieto koreniny: sušená bazalka, tymián, drvená rasca, mleté čierne korenie, majoránka, mletá štipľavá paprika, mletá sladká paprika, soľ. Kto nemá rád rascu môže dať 2ČL tymiánu. Polejeme troškou olivového oleja, premiešame, na zemiaky dáme vetvičky čerstvého rozmarínu a pečieme v rúre.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ sa nám pečú zemiaky, z mäsa tvoríme guličky o priemere cca 3cm. Obalíme ich v strúhanke a vyprážame v dobre rozohriatom oleji.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové guličky vyberieme na kuchynskú papierovú utierku a necháme odsať prebytočný tuk.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Guličky prelejeme hríbovou omáčkou a podávame s pečenými zemiakmi. Dobrú chuť.

    Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

alex37
@yogicek nas mäsoholik, zas sa ti niečo podarilo veru, gratulujem a ukladám *****
pusta
milý @yogicek , zase super.
guľôčky t mäska len jednoducho ochutené, ale doplnené vynikajúcou voňavou hubovou omáčkou, výrazne a vhodne korenenou (y)
*****
yogicek
Milá@alex37
Tentokrát som to vymyslel pre Teba. Malé šikovné guličky, ako stvorené pre krehkú dámu. Nemusíš sa trápiť s veľkým rezňom, guliek si dáš koľko chceš. Ďakujem za pochvalu. Si milá. Pekný deň.
yogicek
Drahá @pusta
Celkovo je receptík jednoduchý. Mäsko sa síce tvári ako jednoducho ochutené, ale zmes korenia schovaná pod jeden názov je ako stvorená do mletého mäsa. A omáčka sa naozaj podarila. Je v nej 24 druhov rôznych hríbov. Pochvalu si cením. Aj Tebe prajem pekný deň.
alex37
@yogicek , milý takže po tomto mi nič iné nezostáva, guličky budú v sobotu na obed /keď už sú mi venované, to vieš, že sa vyskúšajú/ Varíme totižto len v sobotu a v nedeľu, cez týždeň máme závodné stravovanie :-) ešte raz vďaka za venovanie :-)
luss44
drahý @yogicek , tak s týmto si ma dostal úplne. Bylinkové zemiačiky vyzerajú úžasne, hríbové veci mám rada a opečené guľky sú ako bonus. Celé stvorené ako pre moje chute. Chválim, rcp si uložím a Tebe posielam všetky *******
kukulienka71
chuťovo určite skvelé! ja by som svoju hríbovú omáčku nemixovala,nejak mi to je proti srsti,tie kúsočky tam aj tak zostanú...a neodstránila by som ani tuk z pliecka,radšej potom menej masla pridať.Ale s tými zemiakmi si to dobre skombinoval!
yogicek
@kukulienka71
Milá moja chcelo by to lepší mixér. Ja som ju mal hlaďučkú ja detská prdelka. No vidíš, mne zas nesedia tie zemiaky. Ale ja ich všeobecne nemusím. Inak, dík že si mi to požehnala. Pekný deň Ti prajem.
pusta
mlý@jogicek , ja huby zbožňujem, pozerám tvoje foto,zatiaľ som identifikovala z tých 24 druhov dubáky, suchohríby, smrčky=lievik trúbkovitý, možno pečiarky...a dalej neviem.
prezradíš mi? :-) prosííím...
dakujem ti.
mariamka
tiez som zvedava na tych 24 druhov:) pekne navarene, az na to promo
yogicek
Milá @pusta
Milá @mariamka
Aj keď som po nočnej, nedá mi, aby som neodpovedal na na Vaše otázky.
Zloženie húb v tejto omáčke.
Z rodu Boletus: aestivalis, aereus, appendiculatus, luridus, erythropus, pinophilus, edulis, badius, subtomentosus, granulatus, pulverulentus, chrysenteron, cavipes
Z rodu Leccinum: crocipodius, scaber, carpini, aurantiacus, versipellis,
Z rodu Russula: vesca, cyanoxantha, virescens, decolorans,
Z rodu Cantharellus: cibarius
Z rodu Armillaria: mellea
Pretože ľudové názvy jednotlivých húb sa na Slovensku krajovo líšia, zámerne uvádzam latinské názvy, aby ste to vedeli presne. Dúfam, že som uspokojil Vašu zvedavosť milé dámy. Vám prajem pekný deň a sebe dobrú noc.
pusta
milý@yogicek , všetky ani zdaleka nepoznám :-)
veľmi pekne dakujem a hurráááá hor sa na Hubársky atlas teraz :DDD
gordonko
@Yogicek ... podla komentou súdím ,že si pekný ,,beťár,, - to sa mi páčí tak ako Tvoj recep ....idem ho vyzkúšať
yogicek
@gordonko
Priateľu vyskúšaj a daj vedieť. Ja už som sa pustil do lustrovania Tvojich receptov. Ešte som sa ďaleko nedostal, ale rcp. z rýb sa mi pozdávajú. Čo sa týka komentárov, len odpovedám na to, čo sa kto pýta. Prípadne poradím ak viem. :):) Pekný deň Ti prajem.
eviana
@yogicek , tak toto sa mi naozaj veľmi popačuje... aj keď v tomto recepte nehrá mäso prvé husle, ale krásne ladí s fajne dochutenou jemnou hubovo-smotanovou omáčkou a chrumkavé opečené zemiaky s rozmarínom a koreninami k tomu... jednoducho skvelá harmónia chutí.
Mne sa na rozdiel od kukulienky veľmi páči, že si omáčku rozmixoval, ona tak aj výraznejšiu chuť po hubách dostane (je to ako s cesnakom, nie je jedno či ho necháme v celku, nakrájame na plátky, alebo nastrúhame) - robievam podobne krémovú dubákovú polievku:  varecha.pravda.sk/recepty/lahodna-kremova-dubakova-poliev...

Navaril si opäť podľa mojej chute... 5* jasných :) KK
yogicek
@eviana
Teda, riadne si sa rozpísala. Milá moja u mňa mäso hraje vždy prvé husle. Tie bandurky kľudne venujem tomu kto ich má rád. Ale cením si, že sa Ti recept pozdáva. Tú polievku určite vyskúšam. Pekný deň.
havino
aj mne by stačili len tie guľky s omáčkou, mleté mám všeobecne rada, hubové u nás frčí o sto šesť, priznávam ešte som ich nemixovala, ale páči sa mi to, dijonsku budem pridávať po troške, tú jedinú nemám moc rada, dobre si navaril, chválim ťa chlape
alex37
@yogicek , guličky zrealizované aj omáčka z troch druhov hríbov /toľko sa našlo doma/ výborné, prudko jedlé, odporúčam :-) Bude aj repete :-)


yogicek
Milá @alex , ďakujem za kladné hodnotenie receptu. Si jedna z mála, ktorá svoje slová v komentároch podporí aj dôkazom. Máš moju poklonu. Ďakujem. Prajem Ti krásny deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia