Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Colombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej kuchyni, vyznačuje sa jemnejšiou chuťou a jedlám z u nás bežne dostupných surovín dodá nádych exotiky. Dá sa kúpiť napríklad tu: http://www.celishop.sk/koreniny-ramdam/2259/kari-colombo-30g

4
porcie
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si jednotlivé suroviny: bravčové a hovädzie mäso zomelieme, petržlenovú vňať, cibuľu a papriku nadrobno pokrájame, cesnak rozotrieme.
  2. Všetky suroviny okrem kokosovej smotany dáme do nádoby, posolíme, okoreníme 1 PL korenia colombo a podla chuti môžme pridať aj čerstvo zomleté čierne korenie.
  3. Pridáme šťavu z jednej limetky a všetko dôkladne premiešame.
  4. Vytvoríme malé guľky, ktoré krátko opražíme na rozpálenom oleji.
  5. Opražené guľky vyberieme, časť výpeku (2 až 3 polievkové lyžice) s kúskami papriky a cibule, ktoré v ňom zostali preložíme do rajnice so širokým dnom, pridáme zvyšok colomba a zohrejeme.
  6. Do zohriateho okoreneného výpeku pridáme kokosovú smotanu, prilejeme 1,5 dl vody a privedieme do varu.
  7. Opražené mäsové guľky vložíme do omáčky, ak treba, prisolíme a okoreníme a na veľmi miernom ohni pod jemne odchýlenou pokrývkou dusíme cca 20 minút.
  8. Po dvadsiatich minútach chute z mäsa preniknú do omáčky a naopak, omáčka mierne zhustne a nadobudne hodvábnu krémovú konzistenciu,
  9. takže už len pridáme petržlenovú (koriandrovú) vňať a môžeme podávať, napríklad s ryžou basmati a zeleninovou prílohou, napríklad varenou zelenou fazuľkou alebo čerstvým listovým šalátom.
  10. Chutilo aj nášmu kocúrovi, ktorého vôňa jedla prilákala na stoličku, odkiaľ ma sledoval a v nestráženom okamihu si zo stola uchytil jednu guľku.