Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: slavka2012
Colombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej kuchyni, vyznačuje sa jemnejšiou chuťou a jedlám z u nás bežne dostupných surovín dodá nádych exotiky.
Dá sa kúpiť napríklad tu: http://www.celishop.sk/koreniny-ramdam/2259/kari-colombo-30g
4 porcie |
90 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si jednotlivé suroviny: bravčové a hovädzie mäso zomelieme, petržlenovú vňať, cibuľu a papriku nadrobno pokrájame, cesnak rozotrieme.
- Všetky suroviny okrem kokosovej smotany dáme do nádoby, posolíme, okoreníme 1 PL korenia colombo a podla chuti môžme pridať aj čerstvo zomleté čierne korenie.
- Pridáme šťavu z jednej limetky a všetko dôkladne premiešame.
- Vytvoríme malé guľky, ktoré krátko opražíme na rozpálenom oleji.
- Opražené guľky vyberieme, časť výpeku (2 až 3 polievkové lyžice) s kúskami papriky a cibule, ktoré v ňom zostali preložíme do rajnice so širokým dnom, pridáme zvyšok colomba a zohrejeme.
- Do zohriateho okoreneného výpeku pridáme kokosovú smotanu, prilejeme 1,5 dl vody a privedieme do varu.
- Opražené mäsové guľky vložíme do omáčky, ak treba, prisolíme a okoreníme a na veľmi miernom ohni pod jemne odchýlenou pokrývkou dusíme cca 20 minút.
- Po dvadsiatich minútach chute z mäsa preniknú do omáčky a naopak, omáčka mierne zhustne a nadobudne hodvábnu krémovú konzistenciu,
- takže už len pridáme petržlenovú (koriandrovú) vňať a môžeme podávať, napríklad s ryžou basmati a zeleninovou prílohou, napríklad varenou zelenou fazuľkou alebo čerstvým listovým šalátom.
- Chutilo aj nášmu kocúrovi, ktorého vôňa jedla prilákala na stoličku, odkiaľ ma sledoval a v nestráženom okamihu si zo stola uchytil jednu guľku.