Sladké pečivo

Maslové slimáčiky (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Hrnčekový recept na voňavé maslové slimáčiky :) Urobiť kávičku, pozvať maminu alebo kamarátku a sadnúť na balkón...

16-18
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrnček má 300 ml. Zmeriame múky a zmiešame ich v mise. V strede urobíme dierku, nadrolíme do nej droždie, zalejeme trochou vlažného mlieka, zasypeme 1ČL cukru a zakryjeme múkou. Necháme urobiť kvások (cca 15 minút. ) Zatiaľ do hrnčeku nakrájame maslo tak, aby bol plný a necháme ho zmäknúť. (Nech vás ale nemýli objem hrnčeku, maslo v ňom má v reále okolo 100 - 120 g.) Vajíčko rozdelíme na žĺtok a bielok. Bielok dáme do chladničky - tým slimáčiky neskôr potrieme.
  2. Do kvásku s múkou pridáme postupne cukor, štipku soli, mlieko, maslo, zvyšok mlieka a žĺtok. Vypracujeme ručne miesením kompaktné cesto. Zakryjeme ho fóliou a prikryjeme utierkou. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca hodinu až hodinu a pol.
  3. Po nakysnutí cesto vyberieme na máličko pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 16 - 18 rovnakých častí.
  4. Každú časť povaľkáme na doske a urobíme akoby uzlík. S cestom sa veľmi dobre robí. Uzlíky kladieme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte podkysnúť cca 15 minút. Zatiaľ vyberieme bielok z chladničky, pridáme ku nemu do misky trošku vody a metličkou vyšľaháme do peny. Slimáčiky ním potrieme a môžeme ich posypať aj celým makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 190 stupňov 30 minút do zlatohneda.
  5. Po vytiahnutí z rúry slimáčiky potrieme troškou masla, ono sa roztopí na teplej kôrke a necháme vychladnúť. Sú mäkkučké a chutné. Dobrú chuť ;)