Sladké pečivo
Maslové slimáčiky (fotorecept)
Autor receptu: mitzy
Hrnčekový recept na voňavé
maslové slimáčiky :) Urobiť kávičku, pozvať maminu
alebo kamarátku a
sadnúť na balkón...
16-18 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 180-190 °C |
Postup
- Hrnček má 300 ml. Zmeriame múky a zmiešame ich v mise. V strede urobíme dierku, nadrolíme do nej droždie, zalejeme trochou vlažného mlieka, zasypeme 1ČL cukru a zakryjeme múkou. Necháme urobiť kvások (cca 15 minút. ) Zatiaľ do hrnčeku nakrájame maslo tak, aby bol plný a necháme ho zmäknúť. (Nech vás ale nemýli objem hrnčeku, maslo v ňom má v reále okolo 100 - 120 g.) Vajíčko rozdelíme na žĺtok a bielok. Bielok dáme do chladničky - tým slimáčiky neskôr potrieme.
- Do kvásku s múkou pridáme postupne cukor, štipku soli, mlieko, maslo, zvyšok mlieka a žĺtok. Vypracujeme ručne miesením kompaktné cesto. Zakryjeme ho fóliou a prikryjeme utierkou. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca hodinu až hodinu a pol.
- Po nakysnutí cesto vyberieme na máličko pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 16 - 18 rovnakých častí.
- Každú časť povaľkáme na doske a urobíme akoby uzlík. S cestom sa veľmi dobre robí. Uzlíky kladieme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte podkysnúť cca 15 minút. Zatiaľ vyberieme bielok z chladničky, pridáme ku nemu do misky trošku vody a metličkou vyšľaháme do peny. Slimáčiky ním potrieme a môžeme ich posypať aj celým makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 190 stupňov 30 minút do zlatohneda.
- Po vytiahnutí z rúry slimáčiky potrieme troškou masla, ono sa roztopí na teplej kôrke a necháme vychladnúť. Sú mäkkučké a chutné. Dobrú chuť ;)