Sladké maslové pečivo

Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné kysnuté pečivo s jemne citrónovou chuťou :-) Vhodné na desiatu alebo na raňajky.

12 ks
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor a soľ najprv dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme bielok, olej, med a v mlieku napučané kvasnice. Zvyšnú tekutinu, čiže vlažnú vodu pridávame postupne podľa potreby, ako múka saje. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, ktorému vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 30-40 minút.
  2. Na plnku si pripravíme práškový aj kryštálový cukor, citrónovú kôru aj šťavu z jedného citróna - ja jej mám 1/4 dl. Ďalej maslo a olej, ktoré potom spolu ohrejeme.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Každé cesto zľahka trošku vymiesime do tvaru bochníka. Nepoužívajte veľa múky, je to také vláčnejšie cesto a skoro vôbec sa nelepí. Potom si ohrejeme maslo s olejom.
  4. S cestom užaj pracujeme ďalej. Bochníček troška rozťapkáme, následne dáme najprv troška masla na spodok a potom na vrch. Cesto rozťapkáme na veľkosť taniera cca 25 cm. Na rozťapkané cesto nalejeme za 1-2 PL masla a položíme naň ďalšie cesto, ktoré znova polejeme maslom. Takto robíme až do konca :-)
  5. Takto naukladané na seba, rozťapkáme do jedného veľkého cesta/kruhu. Ja som ho mala veľký 40-45 cm. Krásne sa naťahuje, ide to rýchlo :-) Potom posypeme cesto najprv kryštálovým cukrom, potom práškovým a následne citrónovou kôrou. Nakoniec celé cesto pofŕkame citrónovou šťavou a pokrájame ho na trojuholníky.
  6. Opatrne zakrútime do tvaru rohlíčka a poukladáme na plech s papierom.Rozmiešala som žĺtok s dvomi PL rozpusteného masla čo mi zvýšilo a natrela rohlíčky. Takto bez podkysnutia užaj dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút.
  7. Piekli sa mi cca 25 minút.
  8. Sú výborné a aj dosť sladké, ale ak chcete môžte si ich posypat práškovým cukrom. Kto chce, tak citrón vynechá a bude to len také trocha sladké, maslové pečivo :-) Cesto je ľahučké a jemné. Najlepšie sú ešte za čerstva, keď sú jemne chrumkavé :-) Na druhý deň sú tiež veľmi dobré, ale už nechrumkajú. Dobrú chuť.
  9. Takto pekne sa oddeľuje :-)
  10. Na povrchu je tá tenká vrstva cesta jemne chrumkavá :-)
  11. ...a takto vyzerá z vnútra :-)