Sladké maslové pečivo
Sladké maslové pečivo

Maslové lístkujúce citrónové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. januára 2019
Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné kysnuté pečivo s jemne citrónovou chuťou :-) Vhodné na desiatu alebo na raňajky.

12 ks
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
2 PL
2 dl
1-1,5 dl
3/4 dl
1 ks
2 PL
25 g
1 KL
Plnka:
z 1 citróna
z 1 citróna
cca 100 g
cca 100 g
Na potieranie:
125 g (82 %)
0,5 dl
Okrem toho (na vrch):




Postup

  1. 1

    Múku, cukor a soľ najprv dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme bielok, olej, med a v mlieku napučané kvasnice. Zvyšnú tekutinu, čiže vlažnú vodu pridávame postupne podľa potreby, ako múka saje. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, ktorému vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 30-40 minút.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si pripravíme práškový aj kryštálový cukor, citrónovú kôru aj šťavu z jedného citróna - ja jej mám 1/4 dl. Ďalej maslo a olej, ktoré potom spolu ohrejeme.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Každé cesto zľahka trošku vymiesime do tvaru bochníka. Nepoužívajte veľa múky, je to také vláčnejšie cesto a skoro vôbec sa nelepí. Potom si ohrejeme maslo s olejom.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S cestom užaj pracujeme ďalej. Bochníček troška rozťapkáme, následne dáme najprv troška masla na spodok a potom na vrch. Cesto rozťapkáme na veľkosť taniera cca 25 cm. Na rozťapkané cesto nalejeme za 1-2 PL masla a položíme naň ďalšie cesto, ktoré znova polejeme maslom. Takto robíme až do konca :-)

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto naukladané na seba, rozťapkáme do jedného veľkého cesta/kruhu. Ja som ho mala veľký 40-45 cm. Krásne sa naťahuje, ide to rýchlo :-) Potom posypeme cesto najprv kryštálovým cukrom, potom práškovým a následne citrónovou kôrou. Nakoniec celé cesto pofŕkame citrónovou šťavou a pokrájame ho na trojuholníky.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opatrne zakrútime do tvaru rohlíčka a poukladáme na plech s papierom.Rozmiešala som žĺtok s dvomi PL rozpusteného masla čo mi zvýšilo a natrela rohlíčky. Takto bez podkysnutia užaj dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekli sa mi cca 25 minút.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sú výborné a aj dosť sladké, ale ak chcete môžte si ich posypat práškovým cukrom. Kto chce, tak citrón vynechá a bude to len také trocha sladké, maslové pečivo :-) Cesto je ľahučké a jemné. Najlepšie sú ešte za čerstva, keď sú jemne chrumkavé :-) Na druhý deň sú tiež veľmi dobré, ale už nechrumkajú. Dobrú chuť.

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto pekne sa oddeľuje :-)

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na povrchu je tá tenká vrstva cesta jemne chrumkavá :-)

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a takto vyzerá z vnútra :-)

    Maslové lístkujúce citrónové pečivo (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

danda3
Nádhera, úžasné niečo, tí Tvoji chlapi sa pri Tebe majú. Niekedy mi je ľúto, že nemám pre koho piecť, dúfam, že vnúčatká rýchlo porastú a potom im budem vypekať takéto dobroty. Teším sa na ďalšie Tvoje recepty.:-)
haji
Nesmírně povedený, krásný, chutný receptík. Si představuji, jak toto úžasné pečivo beru do rukou a věnuji mu všechny své smysly. Od zraku, hmatu, vůně, chuti a slintám a slintám, žaludek se diví - že nic. Krásná práce i fota, detailní fota, úžasné pečivo a ještě úžasnější autorka! Hluboká poklona!
natascha1
Nádherný popis, Cezmínka. Podľa Tvojho postupu sa to musí každému zaručene podariť. Prosím Ťa, ten nápad s použitím citrónovej šťavy a kôry do cesta bol Tvoj? Fantastické... Musím čo najskôr vyskúšať.
cesminaz
@Motyka @Haji @Jack @Rubyrom @Pivonka @Izabelka dakujem vám velmi pekne za vaše milé komentáre,som velmi rada,že sa vám pečivo páči :-) @Danda3 :-) vdaka,no veru majú sa dobre,stažovat sa nemôžu ;-)) Neboj sa,vnučata porastú jak z vody a zas budes mat komu s radostou vypekat ;-P @Terinka zlatá,dakujem za tvoje pekné slová a prajem aj tebe do nového roku vsetko dobré! Pozdravujem :-) @Natascha1 dakujem za pochvalu,si zlatá :-) Ano s tým citrónom to bol moj nápad :-) Takto lepšie vynikne tá citrónová chut,lebo ked to zamiesas do cesta/múky,tak sa to akoby stratí.Budem rada ak vyskusas,sú velmi dobré :-)
jerica
@Cesminaz vyzerajú výborne, mám len otázočku, do cesta ide len ten olej, alebo aj maslo. Chcem si zarobiť cesto podľa tvojho receptu, len som v pomykove, či tam nemá byť aj maslo. Ďakujem , Tvoje recepty nemajú chybu, pozdravujem :-)
poz. to lístkovanie skúsim ináč, skôr ako keď robím pagáčiky, uvidím ako to pôjde.
cesminaz
@Jerica (5.1.2019 20:10)

Milá @Jerica do cesta ide len olej 3/4dl a to maslo 125g+0,5dl oleja je na to mazanie/roztapkanie cesta :-) Čiže v jednej nádobke si na sporáku spustíš to maslo s olejom,ale nech nieje horúce.Trocha treba nechat ochladnút pred mazaním :-) Hore v surovinách to mám rozpísané presne.Po vyskúšaní sa mi dúfam ozveš :-) Pekný zvysok vecera prajem.
kucharocka123
Cesminaz, tento recept ma zaujal, lebo si v ňom použila špaldovú múku hladkú bielu, ktorá je zárukou dlhšej trvanlivosti a šťavnatosti pečiva a samozrejme pokladom pre naše zdravie. Dokonale si popísala postup a fotografie sú také názorné, že keď som sa na ne zahľadela, zakaždým som prestala čítať text. Ďakujem za tip a ukladám do KK.
cesminaz
@Kucharocka123 (6.1.2019 00:36)

Dakujem :-) V poslednom čase používam velmi často špaldovú múku na slané či sladké,a nielen bielu ale aj celozrnnú.Velmi často múky kombinujem aj s ražnou,alebo kukuričnou múkou :-) Mne to velmi chutí a ako vravíš,je to zdravšie :-) Čo sa týka mojho fotenia..:-)) no vies,ked je podla mna jeden recept troška komplikovanejší,tak ho zvyknem detailnejšie pofotit v postupe :-) to preto,lebo mi záleží na tom,aby sa to ludom podarilo :-) Pekný den ti prajem! @Denyany dakujem,si zlatá,budem rada ak raz vyskusas! Pozdravujem :-)
helenore
Exceelntný recept, to musí chutiť božsky. Jednoduché, ale určite veľmi chutné s kávou, si to predstavujem.
Ty si tak šikovná, že nemám slov.
cesminaz
@Helenore (6.1.2019 20:06)

Áno chutia výborne,najmä ešte hned čerstvé,troška teplé ;-) Dakujem za komentík a prajem pekný den.
eriika
Ahojte, dnes som robila.....vynikajúci recept. ĎAKUJEM zaň a odporúčam vyskúšať !!! Namiesto citrónu som dala škoricu, ktorú deti veľmi ľúbia. Skvelé :-)
sonja
Mňam!!!!!!!! Takéto zbožňujem , ukladám, cez víkend urobím,ďakujem za recept.
cesminaz
@Zinnajdha :-)) dakujem,takto ma tu ešte nikto nenazval ;-)) @Eriika teším sa,ze si s receptom spokojná a že vám pečivo chutilo! Dobrý nápad s tou škoricou.Vdaka za odozvu :-) @Sonja budem rada ak skúsis,verím ze budu chutit :-)
elad7
@cesminaz rožteky práve dopečené a sú bombastické. Neviem co som urobila zle, lebo pod rožkami som mala vytečený cukor, alebo to bude maslo? Si šikovnica.
cesminaz
@elad7 (17.2.2020 20:01)

Super, takej milej pochvale sa velmi teším! :-) Podla mňa to bude asi maslo, ale je možné že aj cukor :-) Neviem kolko si tam dala. Ale to velmi lahko zistíš čo to je...ak sa spodok rožkov lepí, je to cukor :-) Dakujem za odozvu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia