Maslové haluštičky – ňočky – do polievok fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. septembra 2012
Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept)
Foto: sracz

Tento osvedčený rcp z pokladnice „Doma, pod Šibenou horopu ...!“ som Vám už dávno dlžný. Varil som polievku zo zelenej fazuľky, tak som ich Zobraziť celý popisTento osvedčený rcp z pokladnice „Doma, pod Šibenou horopu ...!“ som Vám už dávno dlžný. Varil som polievku zo zelenej fazuľky, tak som ich prípravu konečne nafotil. Dajú sa použiť nielen do polievok, ale ak krupicu nahradíme 500 g hladkej múky a pridáme vajíčko naviac a vodu, sú vynikajúce aj k pörköltom, paprikášom, či guľášom. Deťúrence – „čvorgli a iná krpatá háveď“ ich priam zbožňujú s vajíčkom a zeleným šalátom, či znojemskou sladkokyslou horkou, ako s prílohou. Možno zachutia aj Vám!

6÷8
porcií
7 minút
príprava
3÷5 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 PL hrubá (Крупа Манная)
0,5 KL
1 PL mletý (Parmesan & Romano)
štipka g
štipka g štipka - prdop
1 ks čerstvé veľké
2÷3 PL čerstvé
2 PL čerstvá posekaná na drobno




Postup

  1. 1

    tradičná „slávnostná prehliadka“ ingrediencií, hneď po jej skončení pokrájame potrebné množstvo na malé kocky ~ 7x7 mm a necháme ich pri izbovej teplote zmäknúť (maslo sa ľahšie spája s ostatnými komponentami)

    Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    s prípravou cesta na maslové haluštičky začneme hneď, po štarte dusenia zeleniny na urestovanej cibuli, ako polotovaru pre budúcu polievku; cesto totiž potrebuje aspoň 33´ na oddych a nárast; budeme potrebovať aj asi 2 PL lístočkov umytej čerstvej petržlenovej vňate, pokrájanej na drobno (hole konáriky pokrájame na drobné valčeky a použijeme ich do pripravovanej polievky

    Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetko uložíme do pomocnej misky,

    Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pomocou vidličky vymiešame tuhé cesto bez kvapky vody a necháme ho, prikryté, aspoň 33´ odpočívať na kuchyňskom stole, pri izbovej teplote

    Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom ho už len pomocou „haluškátora“ pretlačíme do vriacej polievky, necháme haluštičky „vyplávať“ na jej povrch a môžeme servírovať! Na druhý deň sa nečudujte, ak vo Vašej polievke tekutina nemá miesto. To už potom mate zeleninovú polievku à la Lumberjack – teda pre drevorubačov.

    Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    horúca zeleninová polievka s vlastnoručne pripravenými „hokerdlíkami“ chutí priam fantasticky! Pridávam vatriant pre fajnšmekrov a gurmánov – do cesta pre tieto haluštičky môžete pridať aj celý lalok kuracej, či adekvátne množstvo inej pečene, alebo 2 PL konzervovanej pečeňovej nátierky „Májka“, či pečeňovky v črievku, …! Vyskúšajte si svoje chute – potom to už je „bašta“ na Vašu nôtu!

    Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

letisia
Robím skoro rovnako, ale do polievky vkladám lyžičkou. Ja nedávam syr, ale teraz vyskúšam podľa teba a veľa, lebo moja mladšia dcéra má namiesto polievky plný tanier halušiek :-)
izabella929
sú prekrásne)),robievam aj ja a veľmi ich máme radi do zeleninových polievok...
domacapani
Ja mam tiez rada halusticky, a to nehovorim o mojej drahej polovicke. Vyborny komentar. Na 1*.
sylvinka
krupicové či maslové halušky miluje aj moja "krpatá háveď", má ich oveľa radšej ako slíže v polievke. Nádherný popis receptu :-)
margaretka28
Aj u nás je to obľúbená závarka do polievky, ale ja nedávam sodu a ani prášok do pečiva a namiesto masla masť a hádžem ich iba tak lyžičkou, ale inšpirujem sa od Teba s tým syrom, to musí byť ešte lepšie.:-)
marikafil
ja robievam také "chudobné" - vajíčko s detskou krupicou, vymiešať, nechať postáť a po chvíli (asi ani nie 33 ´) malou lyžičkou vkladať do vriacej polievky. Odstaviť z plameňa, prikryté nechať stáť. Halušky naberú polievku a sú krásne mäkké. Nabudúce ale vyskúšam s trochou syra a veľkým množstvom petržlenovej vňate.
mracik9
Minule som takéto haluštičky pridala do gulášu z diviny,to bola bašta.
frezia68
Zasa pekný recept,vyskúšam podľa Teba,lebo robím ako @marikafil ,len pridávam vňaťku petrželky :-)))
klaura
mamkina domáca ... sem - tam halučky urobím aj ja ... keď sa mi slíže nechcú vaľkať ... robím tiež bez syra, ale nabuúce dám aj ten ...
jody
Milý priateľu, ďakujem za to, že som si až teraz uvedomila, prečo voláme babičkine halušky k perkeltu "vňučky"... teda tak som ich pokrstila ja ako malé decko, ale babička ich evidentne volala ňočky... :-)
monikab
no každy robi iné,treba aj to vyskušať,tak ukladam do KK
sracz
Drž sa, prosím, „vihodňarskeho prislovka“ - I tak še da – aj tak še da – ta ňe?! Milá @letisia – moja dcérka Bábika Angelika detto Tvoja mladšia, plus rezance s ničím! Si ďalšia dobra Múza,ktorá ma nakopla medzi … ! Už mám ďalší námet na zážitok!
sracz
Toľká chvála, okolo mňa cvála, že som celý het milá @domacapani – aj ja, čoby domacipan a gazdiniak sa červenám až za ušami!
sracz
… a je to tu zas! Bóžinku veď ja som chválený viac, ako Kája Gott v časoch svojej najväčšej slávy! Ďakujem @sylvinka – si milá!
sracz
Veru tak, vyskúšaj, ochutnaj, posúď a daj vedieť názor, milá @margaretka28 – každa chiška inakša variška! Ďakujem!
sracz
Opakujem sa, milá @marikafil - Drž sa, prosím, „vihodňarskeho prislovka“ - I tak še da – aj tak še da – ta ňe?!
sracz
Ňemaš za co Čaja @katamama – ale zato si mi pohladkala dušičku a sebavedomie = dzekujem ci bars šumňe! Sevas!
sracz
Tak to Ti teda verím a závidím milá @mracik9 – hlavne, keď si ich uvarila za „vagón“ – dúfam, že Ti niekto pomohol s vymiešaníma a so sádzaním. Mne by stačili iba maslové ňočky_haluštičky z HLM a šťava z diviny, mäsko by som Ti milerád a bez problémov daroval! Ale vzhľadom na stav môjho „vylágrovaného“ žalúdka by som to všetko zapil veľkou čapovanou 12_kou studenej Plzne s penovou čapicou!
sracz
Ďakujem @frezia68 – kamarátka milá – pre Teba, dzifku zos daľekeho vihodu, platí extra zvlášť: I tak še da – aj tak še da – rozumiš, ta ňe?!

sracz
Ahoj @klaura milá – daj a vyskúšaj, próba je „zadarmiko“ – len nezabudni, že syr má byť tvrdý a mletý!

sracz
Tak presne o tom to je milá @jody – presne o to tu, na Varecha.sk, ide či kráča – jeden za všetkých, všetci za jedného: Naozaj som rád, že som Ti pomohol „zaloviť “ v pamäti aj vo spomienkach! Jéžišku, veď aj ja mám podobný príklad s mojou ľúbeznou vnučkou Lilly_nkou, levicou z Jazera (Dyky) v Košiciach. Často som jej i jej dvojčaťu bračekovi Samkovi, lovcovi dubákov, varieval miliónovú Dedkovu zeleninovú polievku s maslovými ňočkami! Obidvom náramne chutila! Už ako batoľa ju nazvala Dedkova miLillyova polievočka! Vidíš? A teraz ďakujem ja Tebe!

sracz
Dobre myslíš a ešte lepšie robíš milá @monikab – že sa chystáš na vyskúšanie! Príjemnú prácu a dobrú chuť!
jozka2
tie nocky su fantazia ,ja pouzivam niekedy ligurcek/zo zhradky/,niekedy spenat,nedavala som sodu bicarbonu len PRP skusim aj so sodou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia