Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept)

Autor receptu: safran

Jeden recept zo stránky chillichilli.sk... ktorý možno použiť na polievku, hlavné jedlo alebo originálnu prílohu. Komu sa ako páči a žiada...

2-3
porcie
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na olivovom oleji osmažte jednu pokrájanú cibuľu cca 100g do sklovita, jemne posoľte, zmiernite plameň, pridajte na plátky krájaný cesnak, po chvíli aj 1 čerstvú červenú čili papričku na kolieska, špičku si nechajte na ozdobu. Pikantnomilci v tejto fáze pridajú aj rozmrvenú suchú čili navyše. Kým sa všetko smaží, ošúpeme tekvicu a odstránime vnútornú časť so semenami.
  2. Pridajte ošúpanú, vydlabanú, na kocky nakrájanú tekvicu (cca 600g). Premiešajte a chvíľu restujte, kým nie je zlatohnedá. Tuku je tak málo, ide iba o to, aby cibuľa, cesnak a paprička neostali na spodku. Po chvíli prilejte vodu/zeleninový/kurací vývar iba slabú hladinku. (Ak pripravujete ako polievku, celý liter.) Polejeme 2PL sherry/dezertného vína/zriedleného octa s cukrom. Osoľte a posypte čerstvo mletým alebo drveným čiernym korením. Tekvica by tekutinu mala vsiaknuť do seba počas varenia (ak to bude suchá verzia). Prikryte pokrievkou a duste do polomäkka (alebo odparenia tekutiny).
  3. Pridajte takmer uvarenú šošovicu aj s tekutinou, v ktorej sa varila. Necháme spolu zmäknúť.
  4. Prisypeme umytý špenát, premiešame a necháme špenátové listy len chvíľu zavädnúť. Ochutnajte a podľa chuti dokoreňte.
  5. Podávajte iba tak, zdobené lístkami koriandru, ak nemáte, petržlenovou vňaťou. Alebo ako prílohu. Milovníci orientálnych chutí posypú ešte garam masala. Recept je aj na vareche http://varecha.pravda.sk/recepty/korenie-garam-masala/43911-recept.html
  6. Alebo s ryžou ako kompletné vegetariánske jedlo. Alebo vymixované na polievku. Chcela som skúsiť, ale neostalo na mixovanie nič. Dobrú chuť!