Máslová bramborová polévka

mijaita - fotkamijaita, 21. novembra 2014
Máslová bramborová polévka
Foto: mijaita

Snad nejrychlejší polévka. Jednoduchá. A právě v tom je její krása.

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks stredné
1 PL plná




Postup

  1. 1

    Syrové, oloupané brambory na menší kousky nakrájet.

  2. 2

    Máslo, opravdu nešetřit, rozpustit a nechat trošku zrůžovět.

  3. 3

    Přidat brambory do másla a několik minut je v másle míchat.

  4. 4

    Zalít vodou asi na 1,5 l

  5. 5

    Vařit do změknutí brambor a rozmixovat na krém. Zdá-li se hustý, naředit vodou. Ochutnat. dosolit, je-li třeba

  6. 6

    Krémová, máslová bramborová polévka je jen základ. Servírujeme se vším, čím je možné krém dochutit. Výborný je parmezán. čestvé bylinky, hrubý pepř (ten miluju), osmažený zázvor, smažené houstičky atp.

    Dětem pouze hladkou polévku nebo s něčím, co mají rády.

Diskusia k receptu

mariamka
zaujimava priprava, stoji za vyskusanie, dala by som este cesnak a kopor
mijaita
@mariamka nedala bych nic, uz by to byla jiná polévka. Ale když budeš chtít tuhle použít jako základ té jiné, proč ne. Nicméně do hotové pak na talíři dát kopr, nebo opečený česnek nebo čerstvý česnek, také dobré.
mariamka
ja uz to mam tak zazite "co k comu patri" k bramboracke cesnak a kopr, ale vnimam vasu ideu, odskusat si to po porciach, co porcia, to chut,, necham si na to cas a urcite sa tesim
micanela
ja som za tu detsku verziu a k tomu trebars kusok arabskeho chleba
jarunka
Tajomstvo tej polievky spociva prave v tej priprave. Ja ako mlada som varievala zemiakovy paprikas, ale moj nikdy nemal taku chut ako babickin, az raz som sa pozerala ako to ona robi a ona tiez tie zemiakytakto miesala v bravc. masti pridala mletu
cerv. papriku tiez premiesala aby sa tie zemiacky obalili a potom opatrne pridavala vodu len na jednom mieste aby sa to z nich hned nezmilo, ale co najdldsie na nich zostalo :-)
elixir
Pekné, super nápad s parmezánom. :) Teraz nechutí nič lepšie večer po chladnom dni, ako polievka. Tak bude dosť príležitostí na "laboratórne" experimentovanie. :)
lianka
Dobrá polievočka a hlavne rýchla. Kto má rada polievky ocení, pretože niekedy nie je čas vyvárať. Minule sme boli v meste , hlavné jedlo sme mali z predošlého dňa, ale polievka nebola a nám sa taký obed neráta. Tak som urobila tak ako píše @kukulienka. Očistila 4 zemiaky, vody som dala na 2 polievky a každému som dala do taniera plátok masla roztlačila strúčik cesnaku a trošku posolila, samozrejme rozmiešala. Medzitým sa mi uvarili zemiaky a naporcovala som to do tanierov. Z predošlého dňa sme mali zostaté rezance, pridali sme si a polievka nám chutila. Manžel hovoril, že ju môžem variť častejšie. Tento recept som pred pár rokmi počula v rádiu a tam mal názov, že predvýplatová polievka, to preto, že suroviny máme doma a nemusia sa dokupovať.
mijaita
@lianka tenhle recept byl v radiu? A vidis, ja ho ani nikde nenasla. Bramborove kremy ano, ale vzdy je v nich neco navic rozmixovano - tu porek, tu na cibuli delane. Já mám ráda chuť másla a tak jsem to pojala opecenim brambor v másle a pak vařené. S ničím jiným. To "jiné" si pak každý dá podle své chuti a přiště zas jinak. O tom to je. Za každý komentář jsem ráda, díky !
afataga
tes sa, konecne nieco, co ti neofrflem :-), ten parmazan mi tam najviac pasuje
marienka44
@Mijaita , práve sa chystám urobiť Tvoju polievočku. Kedy prvýkrát osoliť?
V recepte sa píše, že len dosoliť. Na začiatku varenia vôbec nesoliť?
Ďakujem za upresnenie. :-)
mijaita
@marienka44 to je jedno kdy osolis, nejlépe trosku jakmile zalejes brambory vodou. A kdyz rozmixujes, ochutnas a zda se ti to malo, dosolis. Nebo ne. Detem se treba soli malo. A ta maslova ani moc soli nepotrebuje.
marienka44
@mijaita , vynikajúca, skutočne dobrá. Už som recept poslala znamym. Ani neviem opisat slovami, ako mi chutila. :-)
havino
ja si tiež pochutím, hned ako bude možné, mám rada takéto a ja ju urobím s prepusteným maslom, to bude maslová chuť :-) a nič iné ani nepotrebujem pridávať
mijaita
Jak nekdy staci malo, co? Dneska jsem byla u kamaradky, uvarila fantastickou mrkvovou, jsem si dala 3x. Zazrak byl v tom, ze tu mrkev nerozmixovala do hladka, ale byla měkká a vypadala v te polivce jak mala cocka. Recept mam, ale myslim tady takovych je dost, ja se nerada opakuju. Take tu mrkev restovala na masle a jak to hned dostalo tu lahodnou chut.
@havino ja maslo nechavam prepustit a jeste trosku víc rozvonet a je to jak z ghi. Se tesim co ty na to!
@marienka vidis, varene brambory a je z nich recept na vybornou polévku :-) Dík ti za hezký koment, třeba někoho dalšího "nakopne" :-)
zuzanka1367
@mijaita , ďakujem za tvoj recept, ktorý som mala dnes ako inšpiráciu...do zemiakového krému som pridala naparenú brokolicu, dochutila cesnakom, chilli a čiernym korením. Skvelá!!! A to množstvo variacii...


1x elixir
elixir
Tiež som ju dnes skúsila, v podstate je to čosi ako zriedená zemiaková kaša, chutilo :) Pridala som tam opražené mandľové lupienky a parmezán.



mijaita
Teda děvčata :-) Jsem ráda, že jsem přispěla do vašeho jídelníčku. A odměnou i stylizované foto. Děkuju! @elixir ano, je to a není to zředěná kaše. Není v tom mléko a brambory jsou trošku opečené v tom másle a to dodává chuť. Mně se na tom fakt líbí, že je to základ pro několik polévek. Teď si polévku vaří i kojící snacha, jí úplně samotnou, nebo s opečenou houstičkou.
jarunka
Polievka bola vyborna, pridala som cesnak a chili papricku a majoranku.
mariamka
dobre, ze ju @zuzanka1367 pripomenula, vyborny zaklad, takmer univerzalny, dnes bola s medvedim cesnakom, nevarila som ho, iba po rozmixovani kratko sparila, priloha take placicky, s cim inym, ako s medvedkom? :) a cerstve stonky ako "vlozka", proste jar :)

mijaita
@mariamka ty ji mas hezkou, takovou veselou! Jen se na me z fotky smeje. Ano, je to takova univerzalni. Ja prilohy k polevkam nejim, ale placicky samotne, ty muzu. Diky za komentar, zes nezapomnela :-)
afataga
tak si predstav, co sa mi dnes prihodilo, JA som varila polievku, a to nie hociaku, ale priam tvoju, teda vzala som si zaklad z nej, pridala som aj asi 10cm poru a dala som aj rascu, je fakt vyborna a variabilna, z toho mozes vytvorit aj 20 receptov, navrch som dala korenie z mlynceka


mijaita
Já padááááááááám!! :-) @afataga vařila polívku!? A mooojí? Hahaha, ale to je dobře, alespon vidíš jak je krásně variabilní. Mám i já ráda taková jídla. Ochutnalas ji bez ničeho? Taky mi chutná. Chystám se na ní zase a přidám medvědí máslo . Dík za fotku, ty já dycky ráda :-)
afataga
dufam, ze si nepadla moc hlboko, samotnu zemiakovu som nechutnala, lebo som pokrajany por dala do nej spolu so zemiakmi, na dnes som potrebovala por, ale bol moc velky, tak som ho takto zuzitkovala, neboj, pride na rad aj samotna, nabuduce si dam na nu chilli :-)
afataga
dnes mi z toho vysla taka zabacia verzia :-), dala som dve zelene spragle, co mi zostali od obeda a mackovy cesnak:

mijaita
a jak byla dobra, vid? Takove brambory s maslem, lahudka, ke ktere se hodi cokoliv? Supr foto, diiikes :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia