Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept)

Autor receptu: moli

Varím a pečiem od svojich deviatich rokov.Čím ďalej, tým viac ma láka skúšať nové a nové metódy varenia, pečenia, dekorácie a servírovania.Tak skúšam... :o) Prichádzam k vám s receptom na falošný marcipán a som presvedčená, že Vám bude chutiť a aj slúžiť!Viacerý pravý marcipán nemusia, práve kôli mandliam.U nás má veľký úspech. :o) Pridávam dodatočne link s videom ako potiahnuť tortu s marcipánom.Dúfam že Vám to prácu uľahčí http://www.akosatorobi.sk/video/1500/ako-potiahnut-tortu-marcipanom

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie.
  2. Do misky vhodnej do mikrovlnky vsypeme 2 balíčky (2x90g) cukríkov JoJo Marshmallow, pridáme 2 PL vody, 1 ML kys.ctrónovej, Ceru vo veľkosti vlašského orecha a potravinársku farbu podľa účelu použitia fondánu. Cukríky môžu byť aj Dulcia alebo od Haribo (170g) Ak chcem hmotu bielu, tak odrezávam bielu časť cukríkov od ružovej (JoJo) a použijem 4 sáčky teda 180 g bielych cukríkov.
  3. Misu dáme do mokrovlnky na maximálny výkon na cca 2 minúty a vždy po 15 sekundách otvoríme mikrovlnku a hmotu premiešavame.
  4. Hmotu nesmieme nechať v mikrovlnke dlhšie ako 15 sekúnd, pre to že sa veľmi spení a cukríky sa môžu skaramelizovať.
  5. Po dvoch minútach, keď sa nám už všetky cukríky roztopili, si postupne primiešavame 400 g dôkladne preosiatého p.cukru.
  6. Zvyšných 200g vysypeme na stôl a vylejeme do stredu cukru už polotuhú hmotu.
  7. Rukami dôkladne vpracujeme všetok cukru do hmoty.
  8. Ak by hmota nestačila pohltiť všetok cukor, môžeme ruky jemne prepláchnuť vodou a tak ďalej hmotu miesiť až kým úplne nevpije všetok cukor.
  9. Na koniec si ruky umyjeme, usušíme a ešte dôkladne hmotu prepracujeme.Takto je pripravená po rozválkaní na potiahnutie jednej veľkej torty.Kúsok nám vystane na ďalšie zdobenie. Hmotu môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.Ak ju máme dopredu pripravenú a chceme s ňou pracovať, tak ju vyberieme z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín pred jej použitím.Potom sa dá krásne prehnietiť rukami a válkať.Ak je hmota tvrdá, tak si ruky namočíme pod tečúcou vodou a tak hmotu dôkladne prehnietime.
  10. Na dôkladne očistenú a vysušenú pracovnú plochu - stôl si preosejeme p.cukor v hrubšej vrstve asi vo veľkosti plytkého taniera.
  11. Položíme naň marcipán a váľkáme.Zvrchu neposýpame, lebo by nám cukor zanechal biele fľaky!Snažíme sa aby sa nám hmota nelepila na valček.Ak sa začne lepiť, tak si valček umyjeme a usušíme.Miestami kde sa lepí môžeme minimálne poprášiť cukrom.
  12. Ak sa nám plocha vyváľkaného marcipánu rozrastá a vysúva s pod seba cukor, tak ho malíčkom vymetieme, aby sme ho válčekom nenanášali na hmotu.
  13. Marcipán vyváľkame na rovnomerne tenkú hrúbku asi 2-3mm.
  14. Vyváľkaný marcipán opatrne z jednej strany nadvihneme a prehodíme cez predlaktie.Hotovú, aj z vonka krémom natretú tortu si položíme na ľahko kĺzajúcu sa podložku a podsunieme si ju pod nadvihnutý vyváľkaný marcipán.
  15. Pri vyhladzovaní pracujeme rýchlo ale opatrne.Prebytočné okraje môžeme postupne odrezávať.
  16. Pred položením marcipánu na tortu, plochu okolo nej očistíme od krému, aby "odpadový" marcipán nebol od krému a mohol sa ďalej zúžitkovať!
  17. Hotový, vyhľadený marcipán môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.Z hmoty môžeme tvarovať i kvety, či postavičky.
  18. Ja som si to vymyslela tentokrát takto (pre 4 ročné dievčatko na želanie modrá.) :o)
  19. Alebo aj takto pre môjho drahého synčeka 3 ročného Viktorka na MDD. :o)
  20. Či takto-pre malú slečnu. :o)