Marokánky
Marokánky

Marokánky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 6. decembra 2017
Marokánky (fotorecept)
Foto: tatranka

Už ako mladá slečna som si rada pochutila na chutných Marokánkach. Obdivovala som na nich spústu dobrôt, ktoré som ani nevedela definovať. Vychutnala som Zobraziť celý popisUž ako mladá slečna som si rada pochutila na chutných Marokánkach. Obdivovala som na nich spústu dobrôt, ktoré som ani nevedela definovať. Vychutnala som si chutný chrumkavý koláčik. Po rokoch som získala recept a tento kúsok dobroty sem-tam urobím. Je to koláčik, ktorý keď je zabalený a v chlade, naozaj vydrží dlho. Rozhodla som sa ho dnes ponúknuť, hoci tohto typu recepty tu sú. No vy skúste práve ten môj! naozaj sa oplatí.

35 minút
príprava
2x15-20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Cesto:
300 ml
4 PL
1 balíček
5 PL
250 g (rôzne)
250 g (rôzne)
2 PL
150 - 200 g
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Začínam tak, že si rozdrvím všetky druhy orechov,ktoré mám doma aby ich bolo 250 g. Dám si ich do igelitového sáčku, položím na ne utierku a tĺčikom na mäso ich pobúcham. Je to rýchlo a veľkosť kúskov je taká, akú potrebujem na tento účel. Pridám si pokrájané sušené ovocie a kandizované ovocie.Môžete kapnúť aj trochu rumu. Rukou všetko premiešam.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pokračujem varením masy, ktorá bude tieto dobroty spájať. Do malej rajničky si dávam smotanu na šľahanie. Ja jej dávam 250 g a 50 g pridávam mlieko. Nekupujem ďaľšiu smotanu, pokiaľ by nemala upotrebenie. Pridám cukor a múku. Zmes premiešam, aby nemala hrčky a zohrievam na miernom ohni. Keď začína vrie (mala by to byť hustota ako kaša),stiahnem z plameňa a nechám vychladnúť.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si nechám v mikrovlnnej trúbe rozpustiť čokoládu aj s Herou. Nakoniec pridám lyžicu mlieka, aby čokoláda bola pekná a lesklá.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladenú zmes šľahačkovej smotany cukru, vanilkového cukru a múky spojím spolu so zmesou orechov a sušeného a kand. ovocia. Premiešam.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mokrými rukami odoberám kôpky a ukladám na plech s medzerami, pretože cesto má tendenciu sa trochu zväčšiť. Pečiem vo vyhriatej trúbe na 170 - 180 °C asi 15 - 20 minút. Ak začnú boky Marokánky hnednúť, koláčik je upečený.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené Marokánky, ukladám na mriežku, aby vychladli a aby som ich mohla poliať čokoládou. Robím to vlastne na opak. Marokánka by sa mala namočiť do čokolády zospodu. No ja to robím na opak. Čokoláda, ktorá z mriežky odkvapáva, padá do plechu pod mriežkou. Tú potom pozbieram stierkou a používam ďalej.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polievam lyžičkou vrch koláčika, hustejšou čokoládou. Dá sa pekne držať a chutí mi to takto viac. / Veď je to hádam aj jedno./

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom nechám, aby čokoláda na koláčiku zatuhla.

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto ich potom ukladám do krabičky a sú pripravené na konzumovanie. Je to ohromný koláčik. Prevoňaný všetkými, dobrými, sladkými chuťami, orieškami. Koláčik nie je veľmi vzhľadný, no chuťou môže súťažiť aj s tými na oko najkrajšími zákuskami. Je bez krémov a rôznych prísad. Mne sa zdá veľmi fajnový.No jednoducho výborný!

    Marokánky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

aroooo
Tento koláčik mi prvýkrát na pohľad a potom aj chuťovo zachutil strašne dávno na nejakom výlete ešte zo školy, takže dík za recept, až nazbieram potrebné ingrediencie určite vyskúšam.
micca
Uvedeny suuuuper nemá chybu děkujeme
atina47
Mam jiny recept, ale Tvuj se mi vic libi, uz je v KK.
glascat
Tak tento koláčik som v minulom tisícročí chodila maškrtiť do Mliečneho baru, ktorý už viac ako 30 rokov neexistuje.... Na Vianoce si vďaka Vám zaspomínam :o)
1x hubata
garanco
Tento koláčik som nepoznala, veľmi sa mi páči, tiež aj Tvoje praktické rady. Ukladam si recept a vyskúšam
tatranka
@Aroooo (6.12.2017 16:42)

Áno.Veru už veľmi dávno som ho poznala aj ja.Potom sa z moderných a novodobých cukrárni vytratil,čo je naozaj škoda.
tatranka
@Atina47 (6.12.2017 17:56)

Vieš,že aj ja mám recept aj iný,ale páči sa mi tento./ Tam sa hovorí,že múku so smotanou a cukrom,treba variť nad parou./ A v tomto nie.No tak som volila jednoduchšiu cestu a zvolila som dobre.
tatranka
@Glascat (6.12.2017 18:18)

Recept je dobrý a ak použiješ aj chutné ingrediencie,na mliečny bar už nebudeš musieť spomínať.Myslím,že ti budú chutiť tieto Marokánky.
Ja ich vlastne už upečené v krabičke strážim.Myslím,že by sa tratili jedno za druhým.
tatranka
@Monty469 (6.12.2017 19:47)

Oni aj sú dobré.Nie vždy len pekný obličaj sa snúbi aj s dobrotou.Ono to býva aj na opak.Hoci nie sú vzhľadom lákavé,ale sú veľmi chutné.
martina113
Pečiem pravidelne na Vianoce a som rada, že tento recept, aj s výborným popisom a fotkami sa šíri do ďalších domácností :-) Je to veľká dobrota a naozaj odporúčam vyskúšať...
bubaya
Jéj, aj toto sme kedysi pekávali, mne to veľmi nechutilo, lebo maminka dávala do marokánok také kandizované ovocie v tyčinke, a tam bola hlavne pomarančová kôra, čo ja nemám rada. Ale natierala som ich čokoládou a to mi chutilo najviac. Vďaka za milú spomienku a pekný recept.
1x haji
motyka
Výbornéééé. Dievčatám budú chutiť. Ale to urobím až tesne pred Vianocami, pretože by zmizli hneď za jeden deň. Chválim.
tatranka
@Martina113 (7.12.2017 20:45)

Ďakujem ti Martinka.Vedela som,že nás tu bude viac,ktorým tento recept ulahodí.
tatranka
@Bubaya (8.12.2017 08:40)

Ja ťa musím sklamať.Ja si kvôli receptom s kandizovanou pomarančovou kôrou sama a rada vyrábam túto dobrotu.Robila som ju aj tento rok a kde sa dalo,všade som ju použila.Vidíš,pre nás je to dobrota na pohľadanie,Niekedy som si ju kupovala máčanú v čokoláde.Dnes si ju takú robím.Pridávam aj foto.


2x bubaya a haji
tatranka
@Motyka (8.12.2017 14:58)

Tak to ti naozaj verím,lebo aj ja sa musím brániť svojim chúťkam.
havino
aj ja ich rada a veľmi, ale veru sto rokov som ich nejedla, raz aj doma piekla, ale nepamätám sa už na recept, pekne sa Ti podarili Martuška
marianne
Mne sa páčia veľmi @tatranka. Vyzerajú nepresladeno a len 4 lyžice cukru, to že aký zázrak.... Ja som doteraz robievala zo Salka, výborné tiež, ale sladkééé, že plomby vyťahovalo. A marokánky, to sú moje študentské časy v cukrárni...tento rok budú podľa Teba. Vďaka.
1x havino
mirop
mila Tatranka, na makronky sme vyzkusali uz viac receptov, ale vcera sme piekli podla teba a musim povedat ze su najlepsie, vsetky recepty sme vyhodili a nechavame si ten tvoj
mirop
nie makronky, myslel som marokanky... :D
bubaya
@Tatranka (8.12.2017 20:07)
Človek je otrokom predsudkov - kandizovaná kôra nie, to mi pred 50 rokmi nechutilo. Preto som nemala rada ani biskupský chlebíček. Ale čokoláda s pomarančom mi veľmi chutí, aj horká, aj mliečna - a tam sú v dobrej čokoláde aj kúsky kandizu. Skúsim spraviť tie tyčinky v čokoláde, tie vyzerajú prudko jedlé. A rozmýšľam, že napečiem po polstoročí aj tie marokánky, máme všetci radi sušené ovocie a orechy, bude to všetko v jednom a také zdravé mlsanie. Ďakujem Ti za tip a prajem krásny advent.
tatranka
@Bubaya (10.12.2017 11:29)

Tak krásne si to napísala,že mi nedá ti za tvoje riadky poďakovať.
Pomarančovú kôru dobre a dlho luhuj,aby si mala istotu,že sa z nej vyplavili všetky nedúhy.Do mäkúčka si ju uvar v sladkom sirupe.Držím palec,aby sa ti práca vydarila a pomarančová kôra v čokoláde chutila.
tatranka
@Mirop (10.12.2017 08:06)

Pochopila som,že sa jedná o marokánky.Ja tu nemám recept na makrónky.
Keď som si prečítala tvoje riadky,ver že som podrástla aj trochu spyšnela.Aj ja už robievam len tento recept.
Ďakujem za tvoju príma odozvu. Teší ma to.
marianne
@Tatranka veľmi pekne ďakujem, sú naozaj výborne. Vôbec som cukor nedávala,iba vanilku, zo sušeného ovocia aj figy osladili riadne plus čoko polevu a sladké boli dosť. Idem spraviť ešte z jednej dávky, také dobré sú. Ovocie aj orechy som skladala po 50g z každého druhu do pol kila. No úžasné sú chuťovo.


tatranka
@Marianne (11.12.2017 17:08)

Ani nevieš,ako sa teším.Akosi som dúfala a aj tušila,že tieto Marokánky,sa ujmu a budú sa páčiť viacerým. Je to zabudnutý,ale veľmi chutný koláčik-sladká a všetkými dobrotami obohatená placka.
Aj tá čokoládka urobí svoje.Teším sa,že si pridala fotografiu.
Ako vidím ani ty si ich nepolievala zo spodu ale tak ako ja z vrchu.
Koláčikom to takto / podľa mňa/ lepšie svedčí. Ďakujem.
danielas
Martuska, pripajam aj ja chvalu na Tvoj recept. Dnes bezproblemovo urobeny, chutovo luxusny a vzhladovo tiez. Zaradujem medzi vianocne stalice.
A pozdravujem. Krasny adventny vecer
tatranka
@Danielas (17.12.2017 20:19)

Ak ti poviem,že ja budem ešte asi zajtra robiť novú várku z týchto marokaniek,pretože sme neodolali a kto prišiel,pýtal marokánky.Je ich pár a keď vidím ten rýchly odbyt,tak mi nič iné nezostáva,len ich ešte urobiť.
Na šťastie,nie je to náročný recept na čas.
Teší ma,že aj tebe recept vyhovuje a chutí.A že si ho zaradila medzi vianočné stálice... no čo dodať.Teším sa.
Želám ti pekné sviatočné dni.
danila
tieto koláčiky zbožňujem, sú moje obľúbené, robila som ich podľa rôznych receptov, ale tento je najlepší...už ich inak ani robiť nebudem, musela som ich schovať sama pred sebou :-) Vďaka za recept
labuska
ja sa pridávam recept sa mi velmi páči zajtra zoženiem materiál a pripravím snád sa vydaria
tatranka
@Danila (19.12.2017 18:23)

Veľmi ma teší,že takto ohromne reaguješ na recept.Ja som s receptom už roky spokojná.
tatranka
@Labuska (20.12.2017 22:38)

Ak urobíš a budeš pracovať podľa receptu,som presvedčená,že s receptom budeš spokojná a bude aj chutiť.Prosím daj vedieť,ako sa recept vydaril.
labuska
sú výborné a skvelo sa robili ,ďakujem za skvelý recept
daniela15
marokánky milujeme a ani tieto Vianoce nechýbali, sú výborné, ja ich nepolievam čokoládou - mne sa osvedčila maslovačka, s ňou si čokoládu natriem na marokánky a nechám stuhnúť :-)
garanco
Martuška, blahoželám k striebornej medaile!
Ja som ich upiekla na Vianoce, mali veľký úspech, ďakujem za recept! ( Ty si pridala k receptu nkekoľko praktických rád, ja pridám ďalšiu: lyžicu som trochu namočila do oleja a potom som rukami, hmota bola od lyžice mastná, tvarovala placky). Prajem Ti úspešný rok!
tatranka
@Garanco (4.1.2018 08:30)

Aké ohromné je čítať riadky so spokojnosťou od teba.Ďakujem za blahoželanie k výhre.Nie veľmi som verila,ale dúfal,že možno aj ja vyhrám.
Tu bolo toľko krásnych koláčikov,zákuskov,že veru nebolo ľahké uveriť,že sa tá výhra podarila.
Za radu s tým olejom a lyžicou.Vidíš,človek sa celý život učí.
Prajem ti pekný a šťastný,Nový rok.
aroooo
@Tatranka , blahoželám hoci len k 2.miestu ale ináč táto vynikajúca "placka" nemohla ani dopadnúť, len na niektorom stupni víťazov...
mariamka
moje nevyzeraju zrovna "marokansky" nemam vasu trpezlivost :) ale su presne podla podla rcp, len som ich po upeceni a vychladnuti zgulala do gulicky, bez coko a aj tak chutia fantasticky, blahozelam k vyhre, zasluzene


tatranka
@Mariamka (4.1.2018 18:09)

Veď sú tam samé dobroty.Hádam ani nevadilo že si ich urobila guľaté.Ty si vlastne spravila nový recept.
Ďakujem za blahoželanie k výhre.
hubata
@Glascat (6.12.2017 18:18)

Veru, kdeže sú občerstvenia typu mliečnych barov...... nahradili ich párky v rožku, pizza, bagety, hamburgery. A pritom som presvedčená, že aj zahraničným turistom by sa československé mliečne bary páčili oveľa viac. Prečo sme si ich nechali vziať????
hubata
Presne si pamätám aj cenu marokániek: 1,20 Kčs. Od @Tatrankin ých sa líšili len menším množstvom orechovo-kandizovanej zmesi, boli väčšie a placatejšie. A čokoládou boli poliate tiež len z jednej strany a vidličkou boli na čokoláde ryhy.
Už ich mám v KK Martuška, lebo ich milujem ja a som presvedčená že ich bude milovať celá moja rodina. Je to ďalší z tvojich krásnych receptov, oceňujem pekný, zrozumiteľný fotorecept a skromnosť s akou prijímaš chválu na svoje recepty.
tatranka
@Hubata (6.1.2018 19:11)

Tak ty máš neuveriteľnú pamäť @Hubata ,klobúk dole.Keď si pamätáš na bývalu cenu koláčika.Ja si pamätám len ten tvar,že boli o veľa väčšie a tenšie,ako ich robím ja.A čokoládku mali áno počiaranú.
Tvoj komentárik sa mi páči a teší ma.Ďakujem za zhodnotenie môjho receptu.
Budem sa snažiť ak to pôjde pridať sem dobré a chutné recepty. Ďakujem ti.
galanta
Dakujem za recept, podarili sa a chutia celej rodine.
bugout
Foto nepridávam (nie je to moc fotogenické a moje fotografické schopnosti tomu tiež neprospievajú), ale musím povedať, že výborný recept aj dezert.... Vrelo odporúčam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia