Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept pochádza z BBC Good Food 2011 z júla 2011, vyskúšala som ho,recept som
troška upravila, miesto mletého morčacieho mäsa som použila jahňacie, je to veľmi
chutné, pikantné a voňavé jedlo, ktoré je rýchlo hotové, pridávam recept pre milovníkov
pikantných voňavých arabských jedál z Maroka.
4 porcie |
20 minút príprava |
8 minút na 90 °C |
Postup
- Do misy som pomlela jahňacie mäsko. Môžete použiť aj morčacie alebo kuracie mleté mäso.
- Nastrúhala som kôru z jedného Bio pomaranča, ktorý som napriek tomu umyla a osušila predtým.
- Pridala som k mletému jahňaciemu mäsku pomarančovú kôru,...
- ...rímsku rascu, predtým na sucho opraženú,...
- ...čerstvo pomletý koriander,ktorý som predtým na sucho opražila,...
- ..mletú škoricu, chilli prášok /zabudla som odfotiť/,...
- ...cibuľu, ktorú som nastrúhala na slzičkovom strúhadle,...
- ...všetko som dôkladne premiešala rukami, nechala som chvíľu odpočívať v chlade, aby sa dobre spojili chute. Nie, nie je to chyba, do tejto mäsovej zmesi sa soľ nedáva, nezabudla som na to.
- Zatiaľ som si odvážila couscous, ktorý som pripravila so slepačím vývarom, recept na prípravu couscous mám tu na vareche.
- Vyfiletovala som jeden veľký pomaranč a pokrájala som ho na menšie kúsky.
- Navlhčenými rukami som z mäska vytvarovala guľôčky asi o veľkosti vlašského orecha.
- Na rozohriatom oleji som opražila /nevysmážala!!!/ mäsové guľôčky pekne do hneda za postupného otáčania, čo mi trvalo asi 8 minút.
- Hotové guľôčky z jahňacieho mäsa som vybrala na tanier.
- Horúce guľôčky som podávala s pripraveným couscous, ktorý som premiešala s pomarančom a na hrubo posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, nemala som koriandrovú vňať, podávala som s ochuteným hustým bielym jogurtom.
- Záber zblízka, ide o mimoriadne chutné pikantné mäsové guľôčky, krásne voňavé s typickým marockým korenením, ktoré veľmi dobre dopĺňa svojim príjemným chuťovým kontrastom ľahký nadýchaný couscous kombinovaný so sviežim pomarančom a zelenou vňaťou. Soľ v jahňacích marockých guľôčkach vôbec nechýba, bola pridaná do couscous a podávala som okrem toho zvlášť biely hustý jogurt, ochutený cesnakom, rímskou rascou a soľou, veľmi dobre ide k mäsku.