Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept pochádza z BBC Good Food 2011 z júla 2011, vyskúšala som ho,recept som troška upravila, miesto mletého morčacieho mäsa som použila jahňacie, je to veľmi chutné, pikantné a voňavé jedlo, ktoré je rýchlo hotové, pridávam recept pre milovníkov pikantných voňavých arabských jedál z Maroka.

4
porcie
20 minút
príprava
8 minút
na 90 °C

Postup

  1. Do misy som pomlela jahňacie mäsko. Môžete použiť aj morčacie alebo kuracie mleté mäso.
  2. Nastrúhala som kôru z jedného Bio pomaranča, ktorý som napriek tomu umyla a osušila predtým.
  3. Pridala som k mletému jahňaciemu mäsku pomarančovú kôru,...
  4. ...rímsku rascu, predtým na sucho opraženú,...
  5. ...čerstvo pomletý koriander,ktorý som predtým na sucho opražila,...
  6. ..mletú škoricu, chilli prášok /zabudla som odfotiť/,...
  7. ...cibuľu, ktorú som nastrúhala na slzičkovom strúhadle,...
  8. ...všetko som dôkladne premiešala rukami, nechala som chvíľu odpočívať v chlade, aby sa dobre spojili chute. Nie, nie je to chyba, do tejto mäsovej zmesi sa soľ nedáva, nezabudla som na to.
  9. Zatiaľ som si odvážila couscous, ktorý som pripravila so slepačím vývarom, recept na prípravu couscous mám tu na vareche.
  10. Vyfiletovala som jeden veľký pomaranč a pokrájala som ho na menšie kúsky.
  11. Navlhčenými rukami som z mäska vytvarovala guľôčky asi o veľkosti vlašského orecha.
  12. Na rozohriatom oleji som opražila /nevysmážala!!!/ mäsové guľôčky pekne do hneda za postupného otáčania, čo mi trvalo asi 8 minút.
  13. Hotové guľôčky z jahňacieho mäsa som vybrala na tanier.
  14. Horúce guľôčky som podávala s pripraveným couscous, ktorý som premiešala s pomarančom a na hrubo posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, nemala som koriandrovú vňať, podávala som s ochuteným hustým bielym jogurtom.
  15. Záber zblízka, ide o mimoriadne chutné pikantné mäsové guľôčky, krásne voňavé s typickým marockým korenením, ktoré veľmi dobre dopĺňa svojim príjemným chuťovým kontrastom ľahký nadýchaný couscous kombinovaný so sviežim pomarančom a zelenou vňaťou. Soľ v jahňacích marockých guľôčkach vôbec nechýba, bola pridaná do couscous a podávala som okrem toho zvlášť biely hustý jogurt, ochutený cesnakom, rímskou rascou a soľou, veľmi dobre ide k mäsku.