Marlenka
Marlenka
Autor receptu: teniska
...vo forme narodeninovej torty :-) recept mám z blogu o "príbehu koláča", čiže
The Story
of a Cake. Veselú Veľkú
noc Varecháčky a Varecháči!
30 minút príprava |
10 minút na 170 °C |
Postup
- Deň vopred uvaríme Salko. Varí sa cca 3 hodiny.
- Medové pláty pripravíme nasledovne:
Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo, pridáme cukor a rozmiešame, postupne pridávame med, vajcia a múku so sódou bikarbónou. Miešame, kým sa všetky ingrediencie pekne prepoja.
Na plech dáme papier na pečenie a odoberáme postupne časti cesta (mne to vyšlo asi 8 plátov o malom priemere, cca 18 cm), ktoré rozotierame do tvaru disku lyžicou namočenou v oleji (cesto sa lepí). Pečieme pri teplote 170 °C maximálne 10 minút. Takto si pripravíme všetky pláty a necháme ich úplne vychladnúť. Potom orežeme pláty podľa požadovanej formy (napríklad podľa spodku tortovej formy). Odrezky odložíme.
- Na krém si uvaríme karamelový pudingový prášok v asi 400 ml mlieka, ktorý necháme úplne vychladnúť. Vyšľaháme zmäknuté maslo, vychladnutý puding a nakoniec zašľaháme Salko.
- Vychladnuté pláty postupne natierame krémom a vrstvíme plát-krém-plát-krém-plát-krém-atď :) Nakoniec natrieme krémom celú tortu aj z bokov a z vrchu.
Na posýpku dáme do mixéra odrezky z medových plátok a vlašské orechy. Rozmixovanú posýpku aplikujeme na krém po bokoch torty a z vrchu. Dáme aspoň na celú noc do chladničky a dozdobíme.