Marlenka

sharona - fotkasharona, 16. augusta 2011
Marlenka
Foto: sharona

Skúste si upiecť Marlenku podľa tohoto receptu, nie je to vôbec zložité ani prácne.

16
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

CESTO:
100 g
2 pol. lyžica
250 g
1 pol. lyžica
2 čaj. lyžičky
2 ks
600 g
PLNKA:
375 g
1 a 1/2 plechovky
200 g
50 g




Postup

  1. 1

    Salko si uvarím deň vopred - varím ho len 1 a pol hodiny, pri dlhšom varení je moc tuhé. Do väčšej misy preosejem múku. V hrnci nad parou rozpustím maslo, med a cukor. Pridám sódu bicarbonu rozpustenú v octe, celé vajíčka a stále miešam nad parou asi 5 minút. Potom hneď ešte horúce vlejem do múky. Najprv varechou a potom rukami na doske spracujem na vláčne cesto. Kým je teplé veľmi dobre sa s ním pracuje.

  2. 2

    Cesto si rozdelím na 8 častí a postupne z každej vyvaľkám tenkú placku hrubú cca 5 mm s priemerom cca 26 cm. Prenesiem na plech - mám na to taký trik, keďže priamo na papieri na pečenie mi to nejde vyvaľkať. Placku vyvaľkám na menšej doske, položím na ňu papier na pečenie, prikryjem plechom a všetko spolu rýchlo otočím.

  3. 3

    Placky pečiem pri teplote 200°C len 3-4 minúty, hneď ako začnú mierne hnednúť ich vyberiem. Ešte za horúca na plechu z nej vykrojím kruh - používam na to plechovú plytkú formu na koláč, ktorá má vlnkovaný okraj. Odrezky si odložím a potom ich rozmrvené použijem navrch Marlenky. Pláty sú krátko po vybratí z rúry ešte mäkké, ale o pár minút stvrdnú a dá sa s nimi pohodlne manipulovať. Ukladám si ich na seba. Táto etapa ide celkom rýchlo - pokiaľ sa pečie jeden plát v rúre vyvaľkám si ďalší. Naposledy upečený plát mi zatiaľ vychladne, preložím ho na už upečené pláty a mám voľný plech na ďalšie pečenie (v obehu mám 2 plechy).

  4. 4

    Keď mám všetky pláty upečené vymiešam Salko s maslom a nahrubo nasekanými orechami. Môže sa pridať aj trochu koňaku. Pláty potieram krémom, dáva sa len tenká vrstva. Aj vrchný plát a boky Marlenky potriem krémom a posypem rozmrvenými zvyškami plátov. Nakoniec rozpustím čokoládu a tortu cik-cakovo polejem. Treba nechať postáť do druhého dňa aby pláty nasiakli a zmäkli. Výborná je teplá, stačí porciu dať na tanieriku na pár sekúnd zohriať do mikrovlnky.

Diskusia k receptu

dorisa
Videla som niečo podobné v programe Prostřeno, na Prime. Naozaj to nebolo zložité. Ukladám, vyskúšam.
adriana14
Tento recept je naozaj dobry. Pri manipulacii s cestom som zostarla o nejaky ten rok, kym som neprisla na moj trik:-) ...rozvalkat cesto na folii.
1x ppokia
evanaaa
A Salko sa nemusí variť, stačí kúpiť už hotové karamelové určené na plnky.
dogagador
ja robim marlenku podobne, len cesto valkam medzi 2 microtenmi , vrchny dam opatrne prec, potom nan polozim lahku misu, obkrojim dokola, orezky dam na bok ( potom, ked ich je dost, mam na dalsi plat ), na cesto polozim papier na pecenie a spolu otocim, stiahnem microten....
redakcia
Takto sa podarila používateľke @ancicka :






Ak súhlasíš, pridáme fotku aj ako hlavné foto k tomuto receptu.
jozka2
no tak toto sa na marlenku skutocne podoba i ked niektore platy mali by byt tensie ale nie sme profesionaly
jozka2
este prava marlenka je z vrchu posypana omrvinkami z kolaca
jozka2
dagagador ty si sikvna ,je to naozaj velka pomoc pri vsetkych maslovych kolacoch.oja neter Albinka Sinalova z Brestova mi povedala, ked som piekla vianocne ,,zabky"a povedala-no tetuska ja som az do Ameriky musela prist aby som sa nucila tento figel?bola som velmi pysna,ze som ju dostala,lebo do jej cukrarskych a kulinarskych znalosti mam este daleko,hlavne ked zacnu piect s Atou Sakalikovou a Ferko im pri tom pomaha.
angela2
tento recept je super, dobre sa s cestom robí a chuť je naozaj super, vyskúšala som už i iné recepty na marlenku, ale tento nám chutí najviac, vdaka za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia