Marlenka, ako ju robím ja

dogagador - fotkadogagador, 20. novembra 2011
Marlenka, ako ju robím ja
Foto: dogagador

recept mam od mojej sestry, ktora ju robi na vsetky rodinne prilezitosti vo velkom

20
porcií
120-180 minút
príprava
3 min jedna placka minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
2 lyzice
250 g
1 lyzicka
1 polievkova lyzica
2 ks
500 g
Plnka:
1 konzerva
300-350 g
1 dcl
 hrubo pomlete




Postup

  1. 1

    Sodu bicarbonu a ocot zmiesat. Maslo, med a cukor vymiesat v hrnci, pridat sodu b. s octom, dat do vodneho kupela a za staleho miesania pridat vajcia a miesat, az kym sa neobjavi pena a hmota ZACNE mat hnedu farbu. Toto prikryt a odstavit.Po ciastocnom vychladnuti primiesat muku , urobit sulec, prikryt a 1 hodinu nechat stat na teplom mieste. Potom rozdelit na 7 - 8 placiek a tie vyvalkat do kruhu a vy vyhriatej rure na 180 – 200 st.c. na pecacom papieri piect 2-3 minuty. Cesto nech je radsej bledsie, ako zhorete !!

  2. 2

    30- 35 dkg maslo 1 konzerva salko 1 dcl konak vlasske orechy Salko varit 3 hodiny, vyklopit a vychladnute rozmixovat s maslom. Postup: kazdu placku potriet javorovym sirupom, nie vela, aby to nebolo presladene a nechat vsiaknut do cesta. Potom natriet kremom a posypat nahrubo pomletymi orechami, na to polozit dalsiu placku a toto opakovat, kym mame placky a krem. Zvyskom kremu natriet boky a nakoniec cele posypat orechami. Mozno pocarbat cokoladou J).

  3. 3

    moje poznamky: 1) davam 2 - 3 salka, menej masla na jedno salko, je to potom sladsie, ale pre mna chutnejsie - otazka vkusu 2) posledny zvysok cesta mozno pouzit na mini ozdobky ako som to spravila, alebo upiect ako miniplacicku, manzel vdacne schruma, je to uzasne cesticko 3) ked je cesto pririedke, mozno pridat muku, pozor, aby nebolo pritvrde, lebo sa velmi tazko rozvalka

Diskusia k receptu

dogagador
tentokrat mi moj drahy programator pomohol so zverejnenim foto z picassa web-u.... ;-)
renama
ukladám, tento koláčik mi chutí, ešte som ho nepiekla, skúsim :)
soniatko
toto je hrozne uz som tu nasla tolko receptov co chcem upiect na sviatky!!! :o))) naratala som monimalne 16 je to mozne??? a toto je je 17. :o) urcite!!! Dakujem za recept
arasidka
:))) Ja mám jednoduchší recept :))))))))))))
Keď oženíte syna, ktorý si dobre vybral ženu, ktorá rada a dobre varí a pečie a jej mama, t.j. moja svatka je najlepšia "pečiarka" v celom okolí, máte vyhraté , tudiž aj Marlenku, keď na to príde. Dobrú já mám nevestu - k zežrání .
evas13
Pekná marlenka aj bude veľmi chutná, ukladám do KK. :)
jamalinka
ja som tiež vyskúšala prvý krát na naše hody, mala veľký úspech a mám odteraz piecť iba marlenku na želanie zaťa a nikomu nemám rozdávať, všetko iné áno len marlenku nie. Tak ju už pečime, ale skúšala som aj z iných receptov, vynikajúce sú všetky. Nechcem poučovať, ale mám s varením sladeného Salka skúsenosť, že stačí variť 2 hodiny deň dopredu (už som skúšla aj 1,5 hodiny a bolo dobré) . A ešte Vám chcem poradiť ak Vám veľmi cesto stvrdne tak ho na chviľu vložte do mikrovlnky a bude zase vláčne. Dajte však pozor, aby sa Vám neupieklo tak ako sa to stalo mne naposledy, cesto, (teda jedna časť na plát) bolo nepoužiteľné. Druhý plát mi zase zhorel a tak namiesto 8 plátov som mala 6. Ale to nevadilo, ani by nikto nevedel keby som sa nepochválila. To je tak ked robíme viac vecí naraz. Odteraz už sedím pri rúre!!!!!
mili2936
S Marlenkou mi píli uši môj 10-ročný syn od leta, kedy bol u kamaráta na grilovačke a tam ju ochutnal. Zohnal aj recept s presným popisom a ja sa stále nemám k ničomu. Akosi sa toho bojím. Ale musím nabrať odvahu po Vašich komentíkoch, aké to je fajnovučké. Je pravda, že som to ešte nikdy nejedla, takže asi neviem, o čo prichádzam... Ale ako mamina sa určite polepším, dcéra Katka má v piatok meniny, tak všetkých prekvapím - spravím ju namiesto torty. Držte palce!
anene
Piekla som ju prvýkrát v nedeľu, mám podobný recept, len som mala málo načistených oreachov. Tie mi chýbali a ešte niečo, nemám v recepte poliať sirupom, ale mne tam chýba nejaký pikantný lekvár. Ale to už možno nebude marlenka.
dogagador
@mili2936 : je to pracne, ale vysledok stoji za to. priprav si aspon 3-4 pekace a maj vyvalkane aspon 4-5 placiciek, potom to bude lepsie "odsypat" a budes stihat valkat dalsie a popritom vymienat pekace a robit vsetko, co treba....cesto po upeceni je velmi krehke, bud opatrna, vyhrad si dost casu a priestoru na to
janger
Kopu prace, ale stoji to iste za to! A ten tvoj fotopostup je tiez velmi dobry.
dogagador
dakujem za pochvaly :-)
fotim, ked stiham, alebo ked ma o to poziadaju moji synovia
rulik
ale sóda bicarbona s octom zreaguje a hneď vyšumí...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia