Marinovaný losos na chrumkavom toaste so smotanou

Autor receptu: elmer

Skvelý marinovaný losos s kyslou smotanou na opečenom chrumkavom toaste. Luxusné raňajky z pomerne ľahko dostupných a nie drahých surovín. Nie sú to asi raňajky na každý deň, no raz za čas...

20 minút
príprava

Postup

  1. Začnite lososom...Toho totiž treba namarinovať aspon cez noc aby natiahol všetky chute. Marinádu pripravíte z hrubozrnnej horčice (resp. kremžskej), medu, pomarančovej šťavy a dochutíte soľou a čiernym korením. Základný pomer je 2 diely horčice, jeden diel medu a šťava z polovice pomaranča. Tieto pomery však nie sú záväzné, pretože pomaranč môže mať rôznu veľkosť, med môže byť rôzny druh, horčica rôznej značky. Preto neustále ochutnávajte, až kým sa nedostanete k chuti, ktorá najviac vyhovuje Vám! Niekomu viac sedí ostrejšia chuť po horčici, niekomu možno bude viac vyhovovať o niečo medovejšia marináda. Do marinády následne dajte tenké plátky surového lososa a nechajte cez noc v chladničke marinovať. Pozor, losos sa bude jesť surový. Takže žiadna tepelná úprava ani teraz ani pred servírovaním. Na varení mám rád práve prispôsobovanie si receptov. Hrajte sa s tým!
  2. Smotana. Šalátovú uhorku nastrúhajte na hrubšom strúhadle a vyžmýkajte prebytočnú šťavu. Zmiešajte so kyslou smotanou a pažítkou. Určite je to skvelé aj s kôprom, no ten som práve nezohnal :)
  3. Toast. Vyberte si Vaše obľúbené pečivo. Opäť je viac menej na Vás aký druh pečiva si zvolíte. Podstatné je aby ste ho otoastovali do chrumkava na olivovom oleji.
  4. Keď máte všetko prichystané, treba to už len dať dokopy. Toast, smotana, marinovaný losos. Môžete dozdobiť napr. pažítkou. A máte to...TOP raňajky!