Zapekaný karfiol

Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho „The Plant Paradox (Paradox rastlín)“, apríl 2017. Na str. 357÷358 je popísaná príprava obľúbeného, teda aspoň pre mňa s mojou prisahanou 1/2, karfiolu podľa novej technológie. Komu nechutí avokádový olej, môže ho vymeniť za perilla, či olej z orechov macadamia, alebo za olivový. Komu ako ktorý chutí.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tak toto je základná zostava; talianske korenie si môžete pripraviť aj v domácich podmienkach, ak zmiešate sušené lístky bazaličky voňavej, majoránky, oregána, rozmarínu a tymiánu, v pomere 1:1:1:1:1; v pozadí postavenú fľašu s nápisom „ABSOLUT VODKA“ berte, prosím, ako môj „flanc“ rsp. frajerinu, v nej mám totiž uloženú šťavu z domáceho „chovu“ citrónov
  2. všetky ingrediencie vložte do pomocnej misy, ja som použil pekáč z jenského skla a dôkladne ich premiešajte; v originál rcp je autor použil šťavu z jedného citróna, ja som dal 4 PL
  3. dočistený karfiol som uprostred rozrezal po výške a z ľava i z prava odkrojil dva „steaky“, hrubé asi 20÷25 mm; viac, v celku, ich nedokážete narezať ani Vy, ten prvý z prava som poskladal do tvaru značky à la „mitsubishi efect“ z troch kúskov; rezy som vložil na 5÷7´ do marinády a s polievkovou lyžicou ich po otočení pooblieval aj z druhej strany; pokiaľ chcete, môžete pomocnú misu prikryť celofánovou fóliou a na noc uložiť do chladničky; ja som pokračoval „non stop“, lebo sme boli nedočkaví a naviac sme mali hlad; príprava trvala asi 15´
  4. takže, následne som karfiolové rezy, à la steaks, opiekol na 2÷3 PL slnečnicového oleja do príťažlivej červenohnedej farby, 5÷7´ na jednej strane a po otočení opäť 5÷7´ aj na druhej strane, kedy som na už opečenú rozložil (to už mimo originál rcp) po dve „hoblinky“ masla
  5. podobne som postupoval aj pri väčších „odrezkoch“, menšie som použil do zeleninovej polievky
  6. ako ľahký obed som karfiolove steaky servíroval s domácim tzatziki krémom, posypané „brokmi“ zo stoniek petržlenovej vňate,
  7. ozdobené jej vrcholovými trojlístkami
  8. k „odrezkom“ som pripravil vrecúško shishito peppers a pretože tzatziki sa už minul, zajedali sme ich tatárskou omáčkou. Shishito peppers sú menšie, skoro až skromné, papričky s výbornou chuťou, vhodné aj na restovanie, zmiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením; „fajnšmekri“ si ich môžu nadstaviť aj s plátkami cesnaku a sójovou omáčkou
  9. naša priateľka @Frezia68 ma už „naháňala“ za obr. kaktusu, ktorým som nahradil vyrezanú okrasnú olivu; tak nech sa páči,
  10. ako prémiu pridávam pohľad na kvitnúci (asi trichocereus) kaktus u našich susedov a
  11. kvet toho druhého, možno „Prickly pear“, práve navštívila včielka robotnica a ja som naozaj rád, že sa mi ju podarilo odfotografovať!