Foie gras
Marinované foie gras s figovým čatní
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
40 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup- Nadrobno nakrájanú šalotku
speníme na rozohriatom oleji. Pridáme
horčičné semienka, koreniny
a soľ. Zasypeme cukrom, necháme
jemne skaramelizovať, pridáme
nakrájané figy a zastrekneme
jablkovým octom. Zmes potom
varíme 10–15 minút do zhustnutia.
Môžeme aj rozmixovať. Zmes
vlejeme do pohárov, uzavrieme
a necháme vychladnúť hore dnom.
- Foie gras narežeme pozdĺžne na
2–3 kusy, opatrne povyťahujeme
žily a pečeň jemne polámeme na
menšie kúsky. Pokvapkáme koňakom,
vínom a ochutíme soľou
a korením. Necháme prikryté stáť
v chladničke 12 hodín. Potom zmes
jemne premiešame a v potravinárskej
fólii stočíme pevne do valčeka
tak, aby sme vytvorili nepriepustný
obal.
- Celý valček potom ponoríme
do mlieka zohriateho
na 65 °C a necháme ho tam 50
minút. Musíme udržiavať stálu teplotu
mlieka. Po tejto príprave valček
vyberieme a necháme v chladničke
vychladnúť.
- Vychladené foie
gras opatrne rozbalíme a nožom
namočeným v horúcej vode nakrájame kolieska. Podávame na opečenej brioške s figovým čatní.
|