Marinované foie gras s figovým čatní

Miloslav Pabiš
šéfkuchár Korzo Café&Restaurant v Bratislave, 13. augusta 2018
Marinované foie gras s figovým čatní
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (pečeň z vykŕmenej kačice)
50 ml
100 ml
Figové čatní:
10 ks
2 ks banánová
50 g
100 ml
1 PL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na rozohriatom oleji. Pridáme horčičné semienka, koreniny a soľ. Zasypeme cukrom, necháme jemne skaramelizovať, pridáme nakrájané figy a zastrekneme jablkovým octom. Zmes potom varíme 10–15 minút do zhustnutia. Môžeme aj rozmixovať. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom.

  2. 2

    Foie gras narežeme pozdĺžne na 2–3 kusy, opatrne povyťahujeme žily a pečeň jemne polámeme na menšie kúsky. Pokvapkáme koňakom, vínom a ochutíme soľou a korením. Necháme prikryté stáť v chladničke 12 hodín. Potom zmes jemne premiešame a v potravinárskej fólii stočíme pevne do valčeka tak, aby sme vytvorili nepriepustný obal.

  3. 3

    Celý valček potom ponoríme do mlieka zohriateho na 65 °C a necháme ho tam 50 minút. Musíme udržiavať stálu teplotu mlieka. Po tejto príprave valček vyberieme a necháme v chladničke vychladnúť.

  4. 4

    Vychladené foie gras opatrne rozbalíme a nožom namočeným v horúcej vode nakrájame kolieska. Podávame na opečenej brioške s figovým čatní.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia