Marinovaná jahňacina v mätovej kôrke

Martin Šišolák
šéfkuchár hotela Lindner Gallery Central v Bratislave, 8. apríla 2014
Marinovaná jahňacina v mätovej kôrke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (600 g)
2 pl
1 väčšia vetvička
300 g
štipka
štipka
2 pl




Postup

  1. 1

    Na rozpálenej panvici opečieme soľou a korením ochutené mäso.

  2. 2

    Z horčice, mäty a oleja urobíme pastu a „napácujeme“ ňou mäso, ktoré odložíme na šesť hodín do chladničky.

  3. 3

    Časť mäty vymixujeme a pridáme do strúhanky. „Napácované“ mäso obalíme v mätovej strúhanke a pečieme v rúre na 140 °C trištvrte hodiny.

Diskusia k receptu

safran
Perfektná prezentácia, len receptu nerozumiem. Skôr sa mäso opeká a potom pácuje a napokon pečie?
jamarlen
ach, keby tak priletelo…
títo profíci ma hnevajú - korunka jahňacia - veru neviem, aká časť jahniatka to je……a pochybujem, že predavač mi poradí
frezia
Je to vyborne jedlo. Pouzili sme na to Lammkarree /jahnacie kare/.
Mäso sa vcelku opecie, aby sa pory uzatvorili, potom sa dobrie natrie marinadou a necha odpocivat. Moze sa to aj vecer natriet a na druhy den obalit do ochutenej struhanky a piect. Nam stacila na pecenie pol hodina, mali sme mäso z maleho jahniatka. Po nakrajani na kotlety zostalo pekne ruzove.
Velmi pekne sviatocne jedlo, vhodne napr. na Velku noc.
safran
@frezia , takžea, veď práve toto mi nejde do hlavy: mäso sa opekaním zatiahne, ale potom sa marináda (pác) oveľa ťažšie vstrebe do mäsa. Nie je to tak?
svedka
@safran to je normalne,alebo aj uvarit vopred,to je vsetko dobre proti tomu smradecku :) Mozno si videla moju diskusiu-ze ja a ovecky atd sa nemame radi :) ale toto najviac pomaha,ked poriadne ocistene masko osmahnem,povarim pred marinadou a potom peciem.Mozno maju kuchari iny dovod,ale mne sa to trosku osvedcilo.
frezia
@safran , jahnacina je velmi jemne mäsko a netreba ho vlastne marinovat. Pri tomto recepte ide prave o to, aby to mäso prilis nenasiaklo, bolo by to skoda. Ma dostat len jemnu prichut. Jahnacinu robime casto, nemarinujeme ju, tento recept je vynimka. @svedka , nemyl si jahnacinu s baraninou. Jahnacinu necitit, je to fantasticke jemne mäsko. Tou upravou, ktoru opisujes, mozes to mäso jen znicit a vyhodit. Ked nemozes jahnacinu, tak ju nepouzivaj, ale ten sposob osmahnut, povarit, piect, ako opisujes... Hrozne. Ved kilo tohoto vyborneho mäska stoji okolo 20 Euro.
svedka
@frezia nemylim,mne smrdi aj jedno,aj druhe.Kupili sme jahniatko,tu vo Svedsku je normalny aj takyto postup a pre mna jediny ,ze mi aj ako tak chuti.Tu je uplne typicke jest ovce,baranov,jahniatka na hociaky sposob a nikto nic nenici a nevyhadzuje,naopak :) Nemusim mi oponovat,aj ty mas narok na nazor,ale ... takmer kazdy tu ma plne mrazaky tohoto maska a fakt vsade som zistovala vychytavky a recepty,kde som len mohla.Moj opis vyhovuje MNE najviac :) Odpusti si slovo ,,hrozne´´ ak si nevyskusala :)
frezia
Mila @svedka , nechcela som ta urazit, beriem to slovo "hrozne" naspät, my jahnacinu milujeme a podla toho s nou aj narabame. Pouzivame co najjemnejsiu upravu. Citala som tvoju diskusiu na temu "jahnacina" a rozumiem. Zapacha ti, ale varis ju, lebo chuti tvojmu partnerovi. Je to od teba velmi pekne. Zelam ti krasny den.
svedka
@frezia dakujem a budem rada,ak si najdes cas a podhodis mi nejaky receptik :) Hladala som niekoho skuseneho v tomto obore ,lebo nie kazdy naozaj vie....aj Tebe prajem
safran
@frezia , ďakujem za vysvetlenie, naozaj by mi nenapadlo skôr akékoľvek mäso zatiahnuť a potom až marinovať... viem, jahňacie a mladé kozľa rovnako ako teľacie vo svojej podstate veľmi jemné, ale už sa to učiť asi nebudem, odchádzam od mäsa. Iné je, že profesionáli majú k dispozícii konvektomaty so všetkými tými možnosťami, ktoré ako amatéri nemáme.
martins
: ) som rád že sa Vám jahňacinka páči a chutí. Ja ju milujem. Opečením mäsa zatvarame mäso aby ostalo štavnaté ale marináda (hlavne silná ako Dijonska horčica,mentolové želé alebo cesnak) vždy napriek opečeniu tým mäsom prejde...
zolik
Vyyyyyborne! Dnes som robila na veceru z jahnacieho file namiesto kotliet - korunky. Mam mätu na zahradke a tento recept bol ako na zavolanie. Ked ma rodina chvalila citila som sa ako sefkuchar! Tak tymto dakujem sefkucharovi Sisolakovi! A Sefe budem vdacna aj v buducnosti ak poslete taketo jednoduche a pritom rafinovane recepty.