Marhuľový lekvár fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 2. júla 2012
Marhuľový lekvár (fotorecept)
Foto: babkamt

Marhuľový lekvár mi nikdy nesmie v špajzi chýbať. Máme ho radi na maslový chlieb , palacinky. Vhodný je aj na koláče. Patrí k našim Zobraziť celý popisMarhuľový lekvár mi nikdy nesmie v špajzi chýbať. Máme ho radi na maslový chlieb , palacinky. Vhodný je aj na koláče. Patrí k našim najobľúbenejším.Preto som sa ráno vybrala do záhrady na marhule.

Suroviny

5 kg
2 kg
2,5 ks
1 čl




Postup

  1. 1

    Marhule som umyla , odkôstkovala. Odvážila som ich. Bolo ich presne 5 kíl. Tak som doniesla zo špajze veľký hrniec. Včera bolo teda poriadne horúco a ja som stála pri šporáku , namiesto toho , aby som išla k vode. Varila som ich toľko , kým sa obsah hrnca neznížil o jednu tretinu.Za stáleho varu som po troškách prisýpala cukor. pomiešaný s pomôckou na konzervovanie. To preto , aby som neprerušila var.

    Marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som vždy odobrala trochu do druhého hrnca , kde som ho po troške varila , tak dlho , kým mi zostával na vareche , ktorú som nadvihla z hrnca.

    Marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odoberiem malú vzorku na tanierik. Nechám trochu vychladnúť. Keď sa lekvár neleje , tak ho môžem plniť do fliaš. Pohár uzavriem viečkom a na 5 minút ho otočím hore dnom , nech sa chytí viečko. No a už len stačí nalepiť dátum a šup s ním do špajzi.

    Marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dostatočne zahustená marhuľová marmeláda rôsolovatie dobre. Rýchlejšie však rôsolovatie s prídavkom pektínu alebo šťavy z rozvarených nezrelých jabľk asi 15 percent , čím sa neovplyvní farba , ani chuť marmelády.

Diskusia k receptu

medulienka122
ejha, babkam, si sa činila! aj mňa to čaká, ale zo sliviek, marhule sa nám akosi nedržia, zato slivky máme do aleluja
marijanka712
iste si spokojná ked pozeráš na naplnené poháriky , ja som aj tento rok sklamaná, lebo u nás úroda čerešní aj marhul je nulová budeme sa musieť niekde za nimi popozerať aspoň na koláč a na najedenie lekvár a kompóty mám ešte od minuleho roku , ale ja mám strašne rada marhule na jedenie a v koláči tak budem musieť posondovať kde sa ich tento rok urodilo aj na predaj.
babkamt
@marianka712 Keďže máš záhradu tak vieš sama , že to nie je o chcení alebo nechcení. Proste sa musí. Okrem toho každý deň prejdem uhorky. Nenasadila som na veľkom kuse. Denne spravím 3 - 4 sedemdecové fľašky. Ale nechcem ich veľké , takže mi nič nezostáva , len sa s nimi každý deň hrať. Ale človeka hreje dobrý pocit , že máš čo v zime vyťahovať. Včera som sa chcela ísť okúpať. No voda v bazéne bola taká teplá , že som to vzdala. Rozhodla som sa pre sprchu.
anna123
Ani u nás úroda čerešní nebola takmer žiadna, pre marhule je u nás zima, uvidím ako dozrejú ringloty. Trochu Vám závidim na "dolniakoch" úrodu ovocia a zeleniny.
babkamt
anna123 dobre si pamätám na rok , keď nám všetko ovocie pomrzlo. Ja som sa spoliehala na to , že načo budem zavárať , veď ešte niečo v špajzi nájdem. No na druhý rok som zo záhrady nedoniesla nič. Takže radšej nech mám fľašky plné. Ktohovie ako bude na rok.
izabella929
nuž, čo si v lete urobíme,to budeme v zime zo špajze hotové brať...veru aj ja celé leto niečo zaváram..) už budem robiť aj ja marhuľový lekvár, lebo ten je najlepší...teraz mám skoré jablčka a robím jablkový 321..je aj s tým dosť práce a to aj kompoty zvyknem jablčkové s ríbezlami...mám 3 farby ríbezlí, tak aj kompot bude rôznofarebný...šikulka a chválim ťa.-))))
izabella929
a pretože je také sucho, aj čerešne mi škorce obrali za jednu noc... a včera ma prekvapili zas, obrali mi aj višne...))dúfam, že mi aspoň ringloty nechajú...)
margaretka28
Aj ja už čakám na marhule,ale naše ešte len teraz začínajú zreť,tiež budem zavárať aj variť lekvár.Marhuľový u nás nesmie chýbať.:-)
micca
A jasomvarila lekvar marhulovy v zime.Chybal mi do zakusku tksomotvorila kompot zasypala s cukrom a lekvar bol na svete.
dajanca
za ten hrdinský čin si zaslúžiš pochvalu... ja by som asi musela variť v noci... v týchto horúčavách stáť pri peci a variť lekvár, to by som neprežila :-)
ancicka
Výborny ,na zákusky.Mať tak marhule,v dobrom závidim.U nás marhule nerstu,tak sme odkazaný iba si kúpiť.
marijanka712
@babkamat ano viem ako to v záhrade chodí aj ja postupne nakladám uhorky ako zreju a aké velké dozrejú tie nad 7 cm papame aj trocha hrubšie , lebo až tolko šalátu nespotrebujem do ktorého tieto obre pokrájam teraz mám od priatelky jeden recept z madarska kde sa do studeného nálevu postupne do velkej flaše nakladá všetko kyslé uhorky , papriky, baranie rohy, aj zelené paradajky a ked je plná flaša uzavrie sa a nechá sa stáť jedla som minulo ročné dala na ochutnávku skutočne každému chutili uhorky sú tvrdé aj papriky su vynikajúce , ked to budem robiť zavesím to tu aj s preloženým receptom. pre takých čo majú záhradu a postupne zberajú úrodu je to ako ušité a hlavné vynikajúce ku slaninke a k zabíjačke aj k mäsku.....tento rok máme len úrodu jablk tie budem musieť nejako spracovať , aby nepohnili škoda ich i ked sú menšie.
pivonka
Tie poháre zaváranín vám závidím (v dobrom), ale to zaváranie nie. Ešte kompót, ten sa dá do hrnca a len obšas sledovať, ale stáť nad džemom v týchto horúčavách - uffff! Lenže marhuľový džem - to je fakt špécia!
babkamt
@marianka712 nemohla by si prosím ťa pridať na Varechu ten recept už teraz ? Do akého nálevu sa to vkladá ? Tipujem že do nálevu na uhorky. Ja tiež nestačím jesť toľko šalátu. Stane sa , že prehliadnem uhorky , rozmýšľala som , že spravím rezy.
marijanka712
@babkamat v stredu alebo vo štvrok ideme do záhrady mám ho tam manžel ho musí preložiť lebo je ešte v madaršine , ale hned večer ti ho sem zavesím , len tak si pamätám že tam ide 20% ocot a ten sa dá kúpiť asi len v madarsku zožen si ho ináč sú tam ostatné suroviny ktoré su bežné .
3sandra3
babkamt ja som tiež oberala marhule a 13 fliaš zavarila,,, a tiež budem robiť ešte aj lekvár ... tak ale ty si sa činila v tom teple pri sporáku,,, všetko si zvládla a to je fajn a potom je príjemný pocit z práce a z produktu :-))
kucharka100
@babkamt si šikuľka. Ja by som tiež zavárala, žiaľ marhule nám pomrzli. Mám ešte z minulého roku zopár fliaš...takže OK. Dnes som si dala prácu s uhorkami, konečne sa už dajú oberať. Som rada, že mám aspoň tie...okrem toho som si spravila fľašu "kvašákov". Tie sa mi hodia k víkendu. Milujem ich.......
orchidea
veru aj marhuľový lekvárik je vynikajúci a varím ho tak ako ty...len sa mi zdá, že ho mávam tmavší, čím to asi môže byť, žeby som ho dlho varila?
irenaw
tiež práve "marhuľujem" to musí byť :-), okrem zavárania aj suším, krásne foto tie slnkom zaliate marhule.
irenaw
cha, tie marhule v košíkoch som videla pri kompótoch :-)
jerica
Veru dnes som varila z našich marhúľ , naválalo nám dobrú úrodu , rodina bude zásobená, ja dám na 3 kilá marhúl 1 kg kryštálový cukor , z polovice citróna šťavu , premiešam a nechám pár hodín odstáť , prelejem z "vajlinga" do hrnca , nechám chvíľu povariť , odstavím , po hodine pridám želírovací cukor , premiešam , na dávku kde mám aj kryštál cukor pridám 400g až 500g želírovacieho cukru. Nechám všetko zovrieť v hrnci , vypnem , potom zvlášť naberám naberačkou do plytkého kastróla , naberiem po päť naberačiek , nechám 4 minúty zovrieť , dávam do troj decových fliaš , tatíčko zatvára a dáva do suchého dunstu .
terik
Vyzerá nádherne, ale ja namiesto pomôcky na konzervovanie pridám šťavu z jedného citróna. Dávam to po dávkach, ale na teflonovú panvicu na ktorej sa mi nepripáli. Moja babka ma naučila, že akonáhle pri miešaní sa robí cestička u je hotový.
Ale ináč je pekný a má krásnu farbu.
1x martau
babkamt
@ dajanca , veru som v noci nemohla spať. Veľmi ma boleli nohy od toľkého státia pri sporáku.
@ jerica So želírovacím cukrom občas aj ja zaváram. No takto varený lekvár môžem dať aj do buchiet. Nerozteká sa.To je fajn , že ti manžel asistuje. @ 3sandra3 ja som spravila 20 fliaš. Pri oberaní som si neuvedomila , že tie marhule musím aj spracovať. Oberala som o dušu. Veď som nemusela všetko robiť v jeden deň.
@ terik dobrý nápad s tou teflónovou panvicou.
martamm
Mňa kamarárka naučila marhule pred varením lekváru zaliať horúcou vodou, po chvíli vybrať, ošúpať a z ošúpaných variť lekvár. Má krásnu pomarančovú chuť.
A do časti lekváru som pridala aj mletý mak, bolo to veľmi zaujímavé...
mariaklara
Mňa zas moja maminka naučila robiť lekvár tak, že marhule odkôstkujem a zomeliem na mäsovom mlynčeku, na 1l marhuľovej kaše pridám 700g kryštál. cukru. ( túto kašu s cukrom milujem, za každým, keď idem pomiešať, si vezmem lyžicu a ochutnám. Moja dcéra detto. ) Takto nechám aspoň 12h, občas cez deň pomiešam, aby sa cukor pustil a potom varím na dvoch kastrólikoch, vyvarí sa riedke a keď je v strede cestička, môžem nalievať do pohárikov. Vrch posypem mletou škoricou, vraj proti plesni a zatvorím viečkom. Vložím do " suchého dunctu ", Tam to vychladne za nejaké 2 - 3 dni a je hotovo. Pre mladé začínajúce gazdinky, čo je to " suchý dunct ", Je to vanička s dekou, alebo starým kabátom, kde vkladám tie zavíčkované poháriky, určite ste to už doma videli, keď mamina varila lekvár.
babkamt
martamm, škoda , že som to nevedela skôr . Mohla som jeden pohár vyskúšať. Tento rok ma nik neprinúti variť marhuľový lekvár. Žiaľ , čakajú ma v chladničke maliny. Ale mne sa taaaaaaak nechce . Hoci malinový lekvár máme radi.@mariaklara niekedy som aj ja mlela. No čím som staršia , tým som lenivejšia. Lekvár varím zo zrelého ovocia . Ono sa rozvarí. Aj ja varievam v dvoch kastróloch. Tiež dávam do suchej pary.
eviana
Mňaaam... ten vonia už z obrázku krásne... Môcť sa tak zašiť niekde v kútiku Tvojej špajze, v hrsti malá lyžička a len tak si môcť do sýtosti bez obáv a výčitiek vyjedať z týchto Tvojich krásnych lekvárov marhuľkáčikov ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia