Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Marhuľový koláč

palma - fotkapalma, 13. júna 2017. Komerčný recept.
Marhuľový koláč
Foto: palma
4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 ml
85 g
1 bal
2 ks
60 ml
180 g
1/2 bal
350 g (bez kôstok)
Na posýpku:
40 g
25 g
30 g
na posypanie
 (na vymastenie formy)
 (na vysypanie formy)




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame jogurt, vajíčka, trstinový a vanilkový cukor.

  2. 2

    Vo väčšej miske zmiešame múku a prášok do pečiva. Tekutú zmes pomaly vlejeme do múky za stáleho miešania. Primiešaním tekutej zmesi do sypkej nevzniknú v ceste hrudky.

  3. 3

    Cesto necháme chvíľu odpočinúť. Zatiaľ prekrojíme marhule a pripravíme si posýpku. Suroviny na posýpku spracujeme ručne a keď sú dôkladne spojené a drobia sa, posýpka je hotová.

  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladáme naň marhule, posypeme posýpkou a mandľovými lupienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 50 minút.

Diskusia k receptu

drajan
Takýto koláčik robím už vari 20 rokov... najlepší je s marhuľami či slivkami. No mám trochu jednoduchšie dávkovanie. Téglik jogurtu (prípadne kyslej smotany), téglik si ponechám a odmeriavam v ňom... 1,5 téglika polohrubej múky, pol téglika cukru, jedno vajíčko a jeden prášok do pečiva. všetko zmiešať.... a na plech. Dávka z malého jogurtu je akurát na okrúhly pekáčik tak 28 cm, ak nechceme vyššie cesto. Je to super rýchly a skvelý koláč, ktorý chutí skoro ako kysnutý... robievam aj na slano, samozrejme vynechám cukor, cesto trocha osolím a obložím podľa ľubovôle, trebárs aj ako pizzu. Už som recept rozdala hádam všetkým známym... a každý koláčik robí a pochvaľuje.
evanaaa
Koláčik sa mi aj páči a som si ho uložila, ale by ma zaujímalo množstvo surovín na plech, prípadne jeho rozmery, lebo na fotke je v guľatej forme, ktorá môže mať priemer tak 28 cm a plech by musel byť ozaj maličký na toto množstvo. Alebo potom dvojnásobné množstvo surovín na plech.
mamatata2
Je výborný, robím podobne ako @Drajan , len plech dobre potriem olejom, dám na chvíľu do rúry, na horúce vylejem cesto a tak dám piecť. Tie mandľové lupienky môžu byť super.
zolik
Netvrdim, ze je ten kolac nejedly, ale 2x ho uz urcite robit nebudem. Kym sa cesto upieklo, tak ovocie sa rozpieklo. Skoda marhul.
Som velmi sklamana a po tejto skusenosti ho ani dalej neodporucam.



1x anouk
haji
@Zolik (18.6.2017 11:38)
Těsto je moc navysoko, též hladká mouka udělala své. Dělám podobný, s polohrubou moukou. A dokonce "od oka" - nic nevážím, konzistenci těsta odhaduji. Pravda, někdy je více, jindy méně "gumídkový" - kvalita múky aj jogurtu. Dělám s menším ovocem - rybíz, maliny, ostružiny - tam mi rozpečení nevadí. I na jogurtový koláč je třeba si zvyknout, není to piškotové těsto, je tak trochu lepivý, každý to nemusí. Stejně ho máš krásný, milá @Zolik !
kukulienka71
@Zolik (18.6.2017 11:38)
iste by som bola vajcia šľahala dlhšie s cukrom, aby sa napenili, to je dôležité, aby cesto nebolo ubité. Ja som niektorý deň piekla jemnučkú piškótu z hladkej múky, tá mi nerobí problém. Pošlem ti link, ak chceš. Posýpka by bola ochránila marhule,, asi si chcela ušetriť kalórie, dobre hádam?:-)
zolik
@Haji dnes 12:29
Dakujem za rady a dobre mienene navrhy. ALE: cesto sa mi vyliat nedalo, len na formu nacapkat. Pouzila som polohrubu muku (moju poslednu z SK, o to mi to je este viac luto, az ma to stve). Ver mi, za poslednych xx rokov som toho napiekla viac ako dost, ale takyto nepodarok je na zaplakanie. Ani to radsej neskusaj. Pa
zolik
@Kuku vyborne hadas! Ved chudnem do plaviek, podla reklamy na Vareche :-)
Ako som pisala vyssie @Haji , muku som pouzila poslednu polohrubu (najvyssi cas ist domov na nakupy, aj horcica, ocot, uhorky, koreniny a ine dochadzaju) a vsetky tekute suroviny som slahala a slahala. Nie som zaciatocnik v peceni, a nemyslim ze som niekde urobila chybu (podla receptu).
Prosim Ta posli mi ten link.
zolik
Dakujem za dobre mienene rady, ale tento kolac uz robit nebudem. Priznavam, zlakala ma krasna uvodna fotografia. Ako by asi povedala @Haji "skutek utek". Alebo tak nejak. Po nasom? "Skutok sa nestal".
zolik
@Kukulienka71 (18.6.2017 23:14)
dakujem, urcite vyskusam, zajtra kupim marhule. a tento dam vtacikom, snad neohrnu zobacikom :-)


haji
@Zolik (18.6.2017 22:47)
To je škoda, že nevyšlo a ještě za takvých okolností. Přiznám se, že jogurtový koláč nešlehám a nikdy jsem nešlehala. Prostě se smíchá jogurt, cukr, polohrubá mouka, prášek do pečiva, vajíčka, olej a trochu mléka. Může se přidat i hrst ořechů. Konzistence litého těsta se upraví podle potřeby mlékem. Peču na plechu, někdy přímo, jindy na papíře. Pokladu ovocem, dám mrveničku, dnes jsem dala kokosovou. Je hotovo raz dva. Pravda je, že piškotové těsto je lahodnější, o tom žádná. Mně jogurtový koláč chutná, asi je to i o zvyku. Zpočátku jsem měla i pár neúspěchů - koláč byl gumový, sražený. Všechno má svá úskalí. Je fakt, že piškot je sázka na jistotu. haha @Zolik , kdo nic nedělá, nic nepokazí! Mávám a ať se ti daří!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia