Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou fotorecept

elenas - fotkaelenas, 8. júla 2019
Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept)
Foto: elenas

Výborný ovocný koláčik s tvarohom a tentokrát s marhuľami, môžete pripraviť aj s iným ovocím.

12-15
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 175 °C

Suroviny

200 g
125 g
120 g
2 ks
60 g
1 bal.
120 g
štipka
Plnka:
500 g
50 g
2 ks
120 g
1 bal.
1 kg
Posýpka:
100 g (alebo polohrubá)
80 g
3 PL
1 bal.




Postup

  1. 1

    Urobíme posýpku: Múku premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme nakrajané maslo a prstami všetko rozmrvíme. Posýpku odložíme do chladničky.

    Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme cesto, suroviny by mali mať izbovú teplotu: Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny asi 3-4 minúty, pridáme soľ a po jednom vajcia. Zakaždým dobre prešľaháme. Múku premiešame s práškom do pečiva a škrobom a preosejeme. Do cesta striedavo pridávame kyslú smotanu a múku.

    Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme a zamiešame žĺtky, tvaroh, vanilkový puding a nakoniec aj vyšľahaný sneh z bielkov. Marhule rozpolíme a odkôstkujeme.

    Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pekáč (25x35 cm) vystelieme papierom na pečenie, cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku, na ktorú poukladáme rozpolené marhule. Vrch koláča posypeme posýpkou a pečieme vo vyhriatej na 175 °C rúre asi 70 minút.

    Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláč necháme vychladnúť.

    Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame a podávame. Prajem dobrú chuť.

    Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, chutný, fotogenický a vděčný. Krásně zpracované, nafocené, už jen ochutnat. Děkuji za receptík, jsi šikulka!
elenas
@Kimlo ďakujem za koment, obdivujem, keď chlap pečie, dúfam, že bude chutiť:) @Cesminas ďakujem pekne, marhule mám rada akékoľvek, aj čerstvé, aj sušené, aj zavárané, aj džem. :)

kvakac
Vyzerá móc dobré. Zas si ma navnadila na koláč a to som sa dušoval, že bude pauza od koláčov. Nuž čo už s tými marhuľami. Vyriešil som to šikovne zaniesol som sestre kôš marhúľ a recept vytlačený dal na spodok. Dnes pôjdeme pomôcť akože zavariť marhule,ale až poobede. To už budu koláče hotové. A keď budem sa kŕmiť s koláčmi, potom nech sestra aj manželka nadávajú, že som sa zas ulial s pomáhaním no nie.
haji
@Kvakac (13.7.2019 07:48)
Jsi ty fiškár! No co už, takové sú sestry, milující, znají své bráchy a mohou v nich číst jako v knize. Bacha, někdy se aj taká sestra umí "šprajcnút" a prekvapí. Pořád je to žena a ta má plno podob, možeš ostat prekvapený, hmm
kvakac
@Haji (13.7.2019 10:20)

Už je upečený sestra telefónovala. Za 20 minút ideme, nech trochu vychladne. Je to ok ja som zase varil guľáš z diviny vo štvrtok a boli u nás. Tomu sa hovorí rodinná súdržnosť.
haji
@Kvakac (13.7.2019 12:16)
Vždyť jo, u nás to funguje podobně. Ale jednou za čas bráchu překvapím něčím neotřelým. Třeba koláč s rybezlami mu nejede /že kyselé/. Ostane víc mamince, také dobrá volba.
1x elenas
elenas
@Kvakac (13.7.2019 15:34)

Vyriešil si to naozaj elegantne, milý @Kvakac , môžem sa akurát potešiť za vašu rodinku a vašu súdržnosť, je to veľmi milé. A že aj môj koláč k tomu prispel. Ďakujem za pekné komentáre a pozdravujem.
1x haji
kimlo
Robil som ho cez víkend, výborný je! Nabudúce skúsim aj s iným ovocím...


2x haji a elenas
elenas
@Kimlo (15.7.2019 07:22)

Veľmi ma teší, že koláč chutil, ďakujem za krásne foto! Ešte je vynikajúci s jahodami, a určite višne, čerešne, broskyne a iné.
1x haji
haji
Koláč je výborný, jemný, velmi chutný. Do těsta jsem dala smetanový jogurt /byl po ruce/, posýpku jsem doladila trochou pohankové mouky a plátky mandlí. Povrch jsem jemně posypala krystalovým cukrem, meruňky nebyly až tak vyzrálé. Dělala jsem všechno s krystalovým cukrem a neublížilo ničemu. Mám plech o kousek větší a taktak se vlezl - vyběhlo. Nějtěžší je čekat na to až koláč vychladne. Moc děkuji za recept, také budu opakovat, milá @Elenas.
1x elenas
elenas
@Haji (20.7.2019 18:45)

Prepáč, že až teraz odpovedám, trochu som sa vyhrievala na dovolenke. Veľmi ma teší, že koláčik chutil, milá @Haji . Vidím, že si ho doplnila podľa vlastnej chuti a máš pravdu, kryštálový cukor vôbec neublíži, len práškový sa lepšie rozpúšťa a preto je niekedy vhodnejší.
1x haji
zuzu22
Kde som urobila chybu, ked sa mi cele marhule aj s posypkou uplne prepadli a vrch zhorel? :-( nevydarena bublanina :-(
haji
@Zuzu22 (16.8.2019 12:24)
Těžko říct. Dělala jsi tento recept? Je dobře popsán i nafocen, každý krok jde srovnat s foty v postupe.
kimlo
Včera som vyskúšal verziu so slivkami, mal som v mrazáku... je výborný, trocha som ich poprášil mletou škoricou. Vďaka za recept.


2x haji a elenas
elenas
@kimlo (29.1.2020 07:05)

Mmm, so slivkami to vyzerá prudko jedlé, si veľmi šikovný. Ďakujem za komentár a foto.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia