Marhuľový koláč

Marhuľový koláč na mandľovej podstielke

Autor receptu: roxanne

Pre milovníkov marhúľ ponúkam rýchly recept na svieži koláč s marcipánovou príchuťou.

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Marhule umyjeme a nakrájame na štvrte.
  2. Pripravíme si mandľovú plnku. Lúpané mandle pomelieme, pridáme práškový cukor, z tejto suchej zmesi si odložíme do malej misky za dve lyžice, ktorými potom posypeme koláč. K väčšine suchej mandľovej zmesi pridáme roztopené maslo, pár kvapiek mandľovej arómy, za lyžicu hladkej múky a jedno vyšľahané vajce, z ktorého si odložíme za lyžicu bokom. To potom použijeme na potretie kraja koláča. Plnka by mala mať kašovitú konzistenciu, aby sa dala natierať.
  3. Lístkové cesto rozložíme do maslom vymastenej formy, potrieme ho mandľovou plnkou, na ktorú naukladáme rozštvrtené marhule - šupkou nadol. Koláč poprášime odloženou zmesou mletých mandlí zmiešaných s práškovým cukrom. Kraj koláča potrieme vajcom a dáme ho do vyhriatej rúry. Pečieme 40 min na 200°C.
  4. Mne sa podarilo kúpiť nenormálne kyslé marhule, takže som koláč po dopečení ešte poprášila práškovým cukrom.