Marhuľový koláč

Marhuľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: evusik

V tomto upršanom, aj keď veľmi vítanom počasí, som upiekla takýto usmievavý včeličkový koláč.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. 1 šálka = 250 ml. Celé vajcia vymixujeme s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a mlieko, rum pridajte alebo vynechajte. Cesto vylejeme do stredne veľkého pekáčika a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút.
  2. Jogurt a smotanu zmiešame, osladíme podľa vlastnej chuti. Stužovač pripravíme podľa návodu a po lyžiciach pridávame bielu hmotu. Dobre vymiešame aby sa neurobili hrudky. Plnku rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.
  3. Do hrnca dáme zovrieť 500 ml džúsu a cukor podľa chuti. Do horúceho nálevu dáme rozpolené marhule a necháme zovrieť, hneď odstavíme a marhule opatrne scedíme. Nálev necháme vychladnúť. Marhule stiahneme z kože. Do vychladnutého nálevu vmiešame jeden zlatý klas a uvaríme hustú kašu, odstavíme a stále miešame aby želé vychladlo. Ak použijeme kompótované marhule, želé uvaríme z nálevu a marhule už nevaríme.
  4. Vlažné želé nalejeme na koláč. Na želé poukladáme marhule, čučoriedky, ozdobíme levaduľou a dáme dobre vychladiť. Nakoniec koláč ozdobíme čokoládou a mandľami - urobíme včielky z čoho budú mať najväčšiu radosť deti.
  5. Na ozdobu môžeme použiť akékoľvek ovocie, čerstvé aj kompótové a akékoľvek jedlé kvety.
  6. Koláč sa výborne krája a je ľahký, osviežujúci - taký letný.
  7. :-)