Marhuľový dezert

Marhuľový kobler s marhuľovou zmrzlinou

Autor receptu: sweetlaab

Kobler je jednoduchý pečený dezert populárny vo Veľkej Británii a Spojených štátoch, ktoré sa skladá z ovocia naloženého do veľkej formy a pokryté chrumkavým cestom. My sme pripravili túto rýchlu sezónnu lahôdku s marhuľami a s marhuľovou domácou zdravou zmrzlinou.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. KOBLER : Predhrejeme rúru na 180 °C . Rozpustíme maslo (olej) v približne 30 cm okrúhlej forme na pečenie na strednom ohni, potom odložíme.
  2. Plnku na kobler pripravíme : pridáme marhule do masla (oleja) vo forme na pečenie a premiešame. V malej miske rozmiešame cukor s kukuričným škrobom, škoricou. Pridáme k marhuliam a dobre premiešame. Primiešame vanilkový extrakt.
  3. Cesto vypracujeme v miske, v ktorej premiešajte preosiatu múku, cukor, sódu na pečenie. Pridáme maslo a pracujeme, až kým sa vytvoria kúsky ako veľký hrach. V strede cesta spravíme dieru do ktorej pridáme zakysanku, vajce a dobre premiešame. Potom primiešame ovsené vločky. V prípade potreby pridáme zakysanku alebo múku. Zmes by sa mala rozpadať, podobne ako mrvenička. Pomrvíme rovnomerne cesto na marhule v pekáči.
  4. Vložíme cesto do rúry a pečieme, kým je vrch zlatohnedý a plnka bublinkuje, 35 až 40 minút. Necháme vychladnúť najmenej 10 minút pred podávaním s marhuľovou zmrzlinou.
  5. MARHUĽOVÁ ZMRZLINA : Všetko zmixujeme a vylejeme do nádoby, ktorú dáme do mrazničky. Zmrzlinu premiešavame každú polhodinu do úplného zmrazenia; týmto postupom zabránime hlavne tvorbe kryštálov. Pred podávaním dáme do izbovej teploty na 10 minút zmäknúť a zmrzlinovou naberačkou môžeme nabrať do pohárov a podávať. Viacej informácii je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/08/apricot-cobbler-with-apricot-ice-cream.html