Marhuľové rezy - bezlepkové

manka1 - fotkamanka1, 2. júna 2012
Marhuľové rezy - bezlepkové
Foto: manka1

Recept mám dávno - dávno asi z časopisu Slovenka, alebo Život. Už ho mám uložený v kartičkách mojich zákuskov. Teraz je upravený na bezlepkovú Zobraziť celý popisRecept mám dávno - dávno asi z časopisu Slovenka, alebo Život. Už ho mám uložený v kartičkách mojich zákuskov. Teraz je upravený na bezlepkovú verziu - ako skoro všetky zákusky, ktoré pečiem.

90 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

5 ks
120 g
10 PL
130 g
50 g
7 dl
2 dl
3 ks(120g)




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľahať s kryšt.cukrom, do tuhej peny - aby ak prevrátite misku nevypadla pena. Postupne pridávať žĺtky, potom po lyžici horúcu vodu. Nakoniec primiešať bezlepkové múky. Vyliať na plech vyložený papierom na pečenie. Upiecť asi na 200°C - čas neviem - podľa potreby - keď sa kraje odlepujú, a po zapichnutí dreveného špáradla do stredu nezostáva mokré, tak je upečená. (každá skúsená gazdinka to vie - toto píšem pre tých ktorí začínajú)

    Marhuľové rezy - bezlepkové - obrázok 1
  2. 2

    Na vychladnuté upečené cesto poukladáme odkvapkané marhule - ja som dávala štvrťky- také mesiačiky. Keď som dávala polovičky, hlavne pri väčších bol taký hrbček. Šťavu z kompótu dáme do hrnca (asi tak 2litrového), pridáme pomarančový sirup, dolejeme na 1,3l tekutiny - a necháme zovrieť. Keď tekutina vrie, tak prilejeme 0,2dl studenej vody, v ktorej sme rozmiešali 3 Zlaté klasy (120g prášku). Za stáleho miešania počkáme kým zovrie - vytvorí sa nám tzv. falošná želatina. Ja túto zmes už nesladím, no niekto si podľa chuti dosladí. Ešte teplým krémom zalievame cesto s marhuľkami - ja to robím pomaličky veľkou lyžicou - trpezlivo - a pekne sa mi to rozlieva. Dávka 1,5l je akurát na normálny veľký plech do klasickej rúry - zaliate je to po vrch.

    Marhuľové rezy - bezlepkové - obrázok 2
  3. 3

    Necháme vychladnúť, a krájame. Keď nevieme vydržať, tak sa tá falošná želatina zle krája. Ja to mám vtedy, keď to chystám v nedeľu dopoludnia, a deti idú hneď popoludní na vlak do škôl. Vrch sa môže ešte keď sa konzumuje natrieť, nasprejovať šľahačkou - kto má ako rád. Alke dobrý je aj bez šľahačky. Má jednu chybu - rýchlo sa zje.

    Marhuľové rezy - bezlepkové - obrázok 3

Diskusia k receptu

slawi
Taketo robievala moja mama.Je to naozaj dobrota.Uz som ho davno nejedla.Musim vyskusat aj ja bezlepkovu verziu.
elekra
Robievam ho aj ja, ale klasiku. Voláme ho balkónový koláč. Na jednej rodinnej oslave sme ho mali nachystaný a chladol na balkóne. Pri prenášaní do kuchyne nám capol na zem a tak dostal toto meno...
manka1
Ďakujem za komentáre, je to taký asi najrýchlejší a pomerne slávnostný zákusok. U nás sa robí vtedy, keď mi zlyhá fantázia. Ale chutí!
slawi
Par rokov cakal na vyskusanie hihihi
Upeceny zjedeny vynikajuci :)))
Dakujem za dalsi dobry receptik.
Este ich tu zopar mas ktore sa chystam vyskusat :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia